GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada na propalu koncesiju autocesta utrošila 7,8 milijuna kuna

Vlada na propalu koncesiju autocesta utrošila 7,8 milijuna kuna
VAN PAMETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2015 / 09:03
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Hrvatska je Vlada na propali plan davanja autocesta u koncesiju dosad na savjetnike i odvjetnike potrošila 7,8 milijuna proračunskih kuna.
Prema podacima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, savjetnicima za monetizaciju dosad je plaćeno 5,89 milijuna kuna, dok je na odvjetnike koji su pripremali koncesijski ugovor potrošeno 1,95 milijuna kuna, piše Večernji list.

Savjetnike za monetizaciju – konzorcij Erste grupe, Deloitte savjetodavnih usluga i odvjetničke kuće Wolf Thiess – resorno je ministarstvo odabralo na javnom natječaju, i to na osnovi najniže ponude od 50,8 milijuna kuna, koliko bi dobili u slučaju uspješno provedene monetizacije. S obzirom na to da je Vlada odustala od davanja autocesta u koncesiju, savjetnici koji su predložili koncesiju kao najbolji način monetizacije imaju sad pravo samo na pokriće troškova. U Ministarstvu navode da su savjetnicima plaćali po osnovama stvarnih nastalih troškova za postupke financijskog, tehničkog i pravnog savjetovanja.

Savjetnici će tako dobiti milijunske iznose iz državnog proračuna iako ni sam ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić nije bio zadovoljan njihovim radom. Tako im je krajem 2013. godine uputio oštro pismo, koje je procurilo u medije, u kojem prijeti raskidom ugovora jer je nezadovoljan kvalitetom rada savjetnika. Prigovorio im je, među ostalim, da nisu adekvatno obradili alternative davanju autocesta u koncesiju. Naime, savjetnici su samo površno obradili mogućnost izdavanja obveznica i privatizacije HAC-ONC-a, a uopće nije analizirana mogućnost refinanciranja kredita Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb. Usto, i brojni su stručnjaci imali prigovore na uradak savjetnika o monetizaciji autocesta, od toga da nisu uopće obrađeni rizici koncesije do toga da su pogrešno izračunali mogući prihod od koncesije.


Tagovi: monetizacija autocesta, Siniša Hajdaš Dončić, HAC-ONC
PROČITAJ I OVO
Hit ponuda za makedonske turiste: Obilazak Lidla u Vranju
BIZARNO
Hit ponuda za makedonske turiste: Obilazak Lidla u Vranju
VRANJE - Turizam i ugostiteljstvo su najviše stradali tokom pandemije koronavirusa, ali nije sve tako sivo. Turisti iz Severne Makedonije su ovih dana dobili posebnu priliku da obiđu Vranje, a poseta Lidlu je posebno istaknuta kao vrhunac aranžmana.
Iznajmljivači u Hrvatskoj dobit će posebnu naljepnicu s QR kodom koja bi gostima trebala jamčiti sigurnost
QR KOD
Iznajmljivači u Hrvatskoj dobit će posebnu naljepnicu s QR kodom koja bi gostima trebala jamčiti sigurnost
ZAGREB - Hrvatski turistički sektor u globalu je već lani pokazao veliku ozbiljnost oko sigurnosti gostiju. Svi pružatelji smještaja, ali i restorateri, prijevoznici i ostali, nastojali su zaštititi goste pa su razrađivani protokoli na koji način dezinficirati, ulagalo se u beskontaktne usluge, dostave i niz drugih rješenja kako bi se izbjeglo da neka destinacija ili objekt postanu žarište pandemije.
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
UZLET
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
NEW YORK - Očito je - kao što je to bilo tijekom prošle godine nakon ožujka - opet došlo vrijeme za visok rast udjela tvrtki s najvećom tržišnom kapitalizacijom, koje su profitirale od pandemijskih uvjeta karantene.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere u SAD-u, pa su skloniji rizičnijim investicijama.
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
NEW YORK - Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, dok se na europskim burzama trgovalo oprezno zbog zaoštravanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa i slabih gospodarskih pokazatelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE