GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Federacije BiH vratila ovlasti Lijanoviću i Bahilju

Vlada Federacije BiH vratila ovlasti Lijanoviću i Bahilju
OVLASTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2014 / 18:50
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH ponovno je u srijedu predala ovlasti nedavno puštenom iz pritvora dopredsjedniku vlade Jerku Ivankoviću Lijanoviću i ministru Miloradu Bahilju unatoč što je Sud BiH odredio mjere zabrane poslovnih ili službenih aktivnosti toj dvojici zbog čega Lijanović ne može nazočiti sjednicama u Sarajevu, a Bahilj u Mostaru.
Na sjednici u Mostaru, na kojoj zbog zabrane kretanja izvan županije Sarajevo nije nazočio Lijanović, vlada Federacije BiH je ukinula odluku da premijer Nermin Nikšić (SDP BiH) i ovlašteni službenici rukovode ministarstavima poljoprivrede i trgovine.

Vlada Federacije BiH je ubrzo nakon uhićenja početkom rujna preuzela nadležnosti dvojice uhićenih ministara, Lijanovića i Bahilja, te je ovlastila tajnike ministarstava da potpisuju naloge za financijsko poslovanje.

Time su Lijanović i Bahilj, ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno trgovine, vraćeni na svoje dužnosti nakon što su pušteni iz pritvora u kojem su bili nakon uhićenja u akcijama protiv korupcije naziva Meso i Brand.

Iako je Žalbeno vijeće Suda BiH, puštajući na slobodu Jerka Ivankovića Lijanovića i Milorada Bahilja priopćilo kako im se, između ostalog, određuju ''mjere zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti'', federalna vlada ipak ih je vratila u ministarske fotelje.

Žalbeno vijeće Suda BiH je prije nekoliko dana uvažilo žalbe odvjetnika i ukinulo pritvor, ali je i izreklo određene mjere, koje se protive odluci vlade.

Žalbeno vijeće odredilo je mjere ''zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, posjećivanja nekih mjesta, sastajanja s određenim osobama i naloženo im je obvezno javljanje nadležnom tijelu jednom tjedno''.

Budući da, prema istoj odluci, ministri pod istragom ne smiju napuštati mjesto boravka, Lijanović ne može nazočiti sjednicama u Mostaru, a Bahilj onima koje će se održati u Sarajevu.

Ranije uhićenu četvoricu braće Lijanovića Slavu, Jerka, Mladena i Jozu te više suradnika tereti se za štetu nanesenu državi veću od 5,5 milijuna eura za kaznena djela organiziranog kriminala, neplaćanje poreza, porezne utaje ili prijevare, pranja novca te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga.

Tagovi: Jerko Ivanković Lijanović, Milorad Bahilj, Vlada Federacije BiH
PROČITAJ I OVO
U splitskim lukama oko 100.000 putnika
GUŽVE
U splitskim lukama oko 100.000 putnika
SPLIT - Oko sto tisuća putnika ovoga će udarnoga turističkog vikenda proći kroz dvije splitske luke, trajektnu i zrakoplovnu.
Dražen Stanković na čelu Montenegroberze
KARIJERE
Dražen Stanković na čelu Montenegroberze
PODGORICA - Novi Odbor direktora Montenegroberze konstituisan je juče u Podgorici i njime će ubuduće predsjedavati Dražen Stanković iz CKB banke, dok će mu zamjenik biti Mehmet Gonen, predstavnik Istanbulske berze.
Nijemci zamijenili Amerikance u luksuznom smještaju
NOVI TRENDOVI
Nijemci zamijenili Amerikance u luksuznom smještaju
ZAGREB - Anketa provedena među članovima Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela HGK pokazala je kako se i tom segmentu turizma struktura gostiju značajno promijenila. Prije pojave koronavirusa SAD je bio prioritetno tržište za većinu ispitanika, a sada je to Njemačka.
Zagrebačka burza: Indeksi blago ojačali nakon četiri tjedna pada, oporavak Valamara
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago ojačali nakon četiri tjedna pada, oporavak Valamara
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi glavni dionički indeksi protekloga tjedna ostvarili su blagi dobitak, prekinuvši tako 4-tjedni negativni niz, a najviše je pritom porastao sektor turističkih dionica.
Brnjac: Nema dokaza da su se strani maturanti zarazili na Pagu
REAKCIJE
Brnjac: Nema dokaza da su se strani maturanti zarazili na Pagu
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je kako nema dokaza da su se strani turisti zarazili na Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE