KOMENTAR - Njegov društveni angažman uvek je bio za uzor i za pravu stvar, možda je to zato što je smatrao da “negde u suštini rokenrola stoji taj jedan plamičak pobune”." /> KOMENTAR - Njegov društveni angažman uvek je bio za uzor i za pravu stvar, možda je to zato što je smatrao da “negde u suštini rokenrola stoji taj jedan plamičak pobune”."> Vlada Divljan, zlatni dečko koji nije činio loše kompromise | SEEbiz.eu

Vlada Divljan, zlatni dečko koji nije činio loše kompromise

Vlada Divljan, zlatni dečko koji nije činio loše kompromise
UMETNOST I ANGAŽMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2015 / 20:48
Autor: Milica Mančić
KOMENTAR - Neću reći moja prva ploča, bio bi kliše, imala sam puno ploča već tada, ali tog novembra 1983. godine za rođendan sam dobila album “Čokolada” od Idola.

Bila sam treći razred osnovne. Sa omota crvene boje smeškala nam se “Seka” s istoimene čokolade iz Zvečeva, a ploča je bila – slatka da je pojedeš. Ma kakva “Čokolada”, ta ploča je bezveze, govorila mi je starija sestra, koja se uveliko bila navukla na prošlogodišnju, “Odbrana i poslednji dani” i “Paket aranžman”, koji je stvorio pravu pometnju još pre toga. Cela fama oko Idola, beogradskih mladića koji sviraju super-kul muziku i kojima se u svakom smislu možemo ponositi, zahvatila je i mene.

Grafiti kojima su Idoli uspešno napravili kampanju koja je bila uvod u njihovo pojavljivanje, i dalje su krasili ulice oko moje škole dok sam ja tamo išla u kratkoj suknjici i lakovanim cipelama. Idoli su bili, pa, kako im samo ime kaže: Idoli. Pošto nisam smela da “akam” sestrine ploče, presnimila sam album “Odbrana i poslednji dani” na audio kasetu plave boje, ne sećam se koje je marke bila, ali i danas kao da mi je pred očima, a na beloj nalepnici sam pažljivo napisala IDOLI, ćirilicom, kao što je i stajalo na ploči.

Kad nešto u detinjstvu besomučno slušate, onda vas to obeleži za ceo život. Tako je mene obeležila ploča “Odbrana i poslednji dani”. Sve pesme na tom albumu i danas znam napamet, a sve su mala remek-dela. Pogledajte samo tu track listu! Kenozoik; Poslednji dani; Moja si; Senke su drugačije; Nemo; Nebeska tema; Rusija; Igrale se delije; Jedina (Uz urlik zurli); Odbrana; Gde si sad cica-maco; Glavna ptica (Skrati svoj dugački jezik); Hajde, sanjaj me, sanjaj… Sve ih je, osim dve, napisao – Divljan.

Mučim se da napišem ovaj tekst, ali, kako je u pesmi rekao Divljan, “noćas tražim baš tu suzu, samo pusti je”. Ovo je ta suza od mene. Gledam upravo na TV-u novu HRT-ovu seriju “Crno-bijeli svijet”, dešava se upravo u to vreme, zapravo, tu negde, osamdesetih. Često kažemo, “zlatnih osamdesetih”. Hvata me nostalgija… Možda je to vreme i svoju ulogu najbolje objasnio sâm Divljan u jednom skorašnjem intervjuu:

- “Maljčiki” su bili prilično eksplicitni i u to vreme sam mislio, a mislim i sada, da bi, da smo krenuli da ih razvijamo u mnogo manjih pesama, to možda bilo finansijski unosno. Mnogi su bili razočarani kada se iza “Maljčika” pojavio mini-EP sa pesmom “Devojko mala”. Sećam se da sam i tada želeo taj otklon, da me to ne bi progutalo. “Maljčiki” su bili prilično univerzalni, sa takvim tekstom i ruskim u sredini. Priča je bila prilično jasna ako je neko hteo da sluša. Dalje rastakanje toga bio bi silazak u dnevnu politiku. Tako sam ja to kapirao. Onda je išao mini-EP “Ljubavne pesme” koji, na kraju krajeva, najviše obelažava moj rad, potom “Odbrana i poslednji dani”, koji je na svoj način angažovan. Rekao bih da su Idoli imali neki angažman, ali svakako indirektan, ne na prvu loptu. Čak je i “Čokolada” izašla 1983, u momentu kada čokolade nije bilo već dve godine. To je bio naš mali prst u oko sistemu. “Maljčiki” su tada bili jako oštri, ali je to danas teško spoznati. Kada smo ih 1980. snimali u studiju Enca Lesića, on i ekipa su se zezali sa lisicama na rukama, kao “ko zna šta će da bude”. Bilo je to vreme Titove smrti, kada je cenzura popuštala. Dolazimo tada u šizofrenu situaciju da smo zabranjeni na radiju, ali nastupamo na Televiziji Beograd, iako je to jedna te ista kuća. Da smo to izdali dve godine ranije, možda bi se neko iz Centralnog komiteta ili Saveza boraca dosetio da ismejavamo sistem, pa bi nas možda izbacili sa fakulteta.

Nije nemoguće. Ali, dok su se neki junaci mog detinjstva tokom decenija trošili ili gubili razum, Divljan je ostajao “zlatni dečko”.

Sav njegov angažman posle Idola bio je častan i vredan. Iako je vrhunac slave i uspeha s Idolima došao i prošao, Vlada Divljan nikada nije izbacio nijednu stvar koja je bila ispod određenog umetničkog nivoa. Posebnim se kvalitetom ističe muzika za film "Kako je propao rokenrol".

A njegov društveni angažman uvek je bio za uzor i za pravu stvar: bilo da je podržavao neku tada neophodnu političku promenu, ili kada je osnovao prvi posleratni beogradsko – zagrebački muzički projekat, Vlada Divljan i Ljetno kino. Možda je to zato što je smatrao da “negde u suštini rokenrola stoji taj jedan plamičak pobune”. Takav pogled na muziku i na život morao je rađati dobre stvari!

Danas je nešto umrlo u svima nama koji smo živeli s Divljanovom muzikom i s njegovim dobrodušnim prisustvom na javnoj sceni. Danas smo svi pomalo umrli, otišao je deo nas, iako, ona preslušavanja Idola u ranom detinjstvu čine da je Vlada i danas tu negde, u meni. Sigurno i u vama.

Tagovi: Vlada Divljan, Idoli, Vlada Divljan i Ljetno kino, novi talas, novi val
PROČITAJ I OVO
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ZSE
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ANALIZA - U posljednjih šesnaest mjeseci CROBEX10 zabilježio solidan rast od 8%, dok je polovica sastavnica nadmašila indeks.
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
ENORMNO
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
OSLO - Norveški stabilizacijski fond izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 382 milijarde kruna (45,7 milijardi dolara) ponajprije zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
OPORAVAK
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
ZAGREB - Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, pa tako prate jučerašnji uspon Wall Street, dok su cijene nafte pale treći dan zaredom.
Wall Street porastao nakon dva dana pada
RAST
Wall Street porastao nakon dva dana pada
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodna dva dana, pri čemu su se oporavili gotovo svi sektori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE