GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada CG preuzima dugove Željezničkog prevoza, RTCG i Montenegro Airlinesa

Vlada CG preuzima dugove Željezničkog prevoza, RTCG i Montenegro Airlinesa
DUGOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2013 / 09:42
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Ministarstvo finansija će sa Željezničkim prevozom i Montenegro Airlines potpisati ugovore o preuzimanju i konverziji njihovih dugova, od ukupno 7,2 miliona eura u akcijski kapital. Na jučerašnjoj sjednici Vlada je razmatrala Informaciju o preuzimanju dugova u ukupnom iznosu do 9,6 miliona eura.
Time će se, kako su kazali iz Vlade, pod istim uslovima preuzeti prava i obaveze kako su definisani prvobitnim kreditnim aranžmanima i drugim aktima, prenosi MINA-business.

Predviđeno je i preuzimanje dugova Radio-televizije Crne Gore (RTCG) prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (0European Broadcasting Union) u visini do 1,1 milion eura, za poreski dug 900 hiljada i 400 hiljada eura duga prema Elektroprivredi Crne Gore i drugim dobavljačima.

„Na osnovu sugestije Komisije za kontrolu državne pomoći predlažemo da Ministarstvo kulture u saradnji sa RTCG pokrene proceduru pripreme plana restrukturiranja ovog preduzeća u skladu sa Uredbom o bližim kriterijumima, uslovima i načinu dodjele državne pomoći i da predmetno preuzimanje duga u iznosu do 2,4 miliona eura bude dio plana restrukturiranja RTCG", navedeno je u Informaciji o preuzimanju dugova u ukupnom iznosu do 9,6 miliona eura koju je danas razmatrala Vlada.

Uzimajući u obzir zahtjev Ministarstva kulture 19. jula da se zbog urgentnosti rješavanja problema, realizuje zakonom utvđena obaveza, kao i značaj i opšti nacionalni interes funkcionisanja RTCG kao javnog servisa, predloženo je da Vlada sa Radio televizijom Crne Gore potpiše Ugovor o preuzimanju duga, na osnovu kojeg bi se izmirile preuzete obaveze, a da Ministarstvo kulture i RTCG u roku od šest mjeseci pripreme program restrukturiranja i dostave ga nadležnim institucijama na usvajanje.

Zakonom o budžetu za ovu godinu predviđeno je da će Vlada preuzeti dugove u ukupnom iznosu do 9,6 miliona eura. Od tog iznosa 3,5 miliona je kreditni aranžman između Erste banke i Željezničkog prevoza, a 3,7 miliona Montenegro erlajnsa, a 2,4 miliona RTCG.

Komisija za kontolu državne pomoći je dopisom iz mart obavijestila Ministarstvo finansija, da se preuzimanje dugova Željezničkog prevoza ne smatra državnom pomoći. Za preuzimanje duga od Montenegro Airlinesa Komisija za kontrolu državne pomoći je ocijenila Plan restrukturiranja kompanije kao usklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

„Kao jedna od mjera pomoći države ovoj kompaniji, bilo je i preuzimanje duga ukoliko se takva mogućnost predvidi Zakonom o budžetu, a može se preuzeti finansiranje jednog o četiri nova aviona tipa Embraer 195, u iznosu od 13,32 miliona eura, a s obzirom da se preuzimanje duga u iznosu od 3,7 miliona eura odnosi upravo na navedenu mjeru, ona je u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći", navedeno je u informaciji.

Za preuzimanje duga od RTCG, Komisija za kontrolu državne pomoći je utvrdila da nije ispoštovan minimum zahtjeva u skladu sa Uredbom o bližim kriterijumima, uslovima i načinu dodjele državne pomoći i da državna pomoć ne može biti dodijeljena u skladu sa ovim pravilima, odnosno kao kompenzacija za pružanje povjerene javne usluge, već u skladu sa drugim pravilima državne pomoći.

S obzirom na to da se navedeno preuzimanje duga odnosi na operativne troškove RTCG, pomoć je jedino moguće dodijeliti u skladu sa pravilima o spašavanju i restrukturiranju iz Uredbe o bližim kriterijumima, uslovima i načinu dodjele državne pomoći.

Tagovi: Milo Đukanović, Vlada Crne Gore, Željeznički prevoz, RTCG, Montenegro Airlines
PROČITAJ I OVO
Kanada odobrila cjepivo Pfizera za djecu od 12 do 15 godina
CJEPIVO
Kanada odobrila cjepivo Pfizera za djecu od 12 do 15 godina
OTTAWA - Kanadsko ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu da je odobrilo korištenje Pfizer-BioNTechova cjepiva protiv covida za djecu od 12 do 15 godina, čime je Kanada postala prva zemlja koja ga je odobrila za djecu.
Janet Yellen pomogla bitcoinu
KRIPTOVALUTE
Janet Yellen pomogla bitcoinu
NEW YORK - Čini se da su jučerašnji komentari Janet Yellen pozitivno utjecali na cijenu bitcoina.
One&Only Portonovi otvoren za goste
DESTINACIJE
One&Only Portonovi otvoren za goste
KUMBOR - Smješten na ulazu u Bokokotorski zaliv, na obali Jadranskog mora u Crnoj Gori, One&Only Portonovi je prvi rizort ovog ultra-luksuznog brenda u Evropi, koji je od 1. maja otvoren za goste.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba nastavila uzlet, CROBEX u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba nastavila uzlet, CROBEX u plusu
ZAGREB - Srijeda ja Zagrebačkoj burzi donijela rast najvećeg broja likvidnih izdanja i nešto bolji promet.
Beogradska berza: Slab trgovački dan, indeksi skliznuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab trgovački dan, indeksi skliznuli
BEOGRAD – Prvi trgovački dan na Beogradskoj berzi posle prvomajskih u uskršnjih praznika po Julijanskom kalendaru bio je slab, a blago su skliznula i oba indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE