GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 14:06
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Prema odluci koju je vlada usvojila u četvrtak, Ministarstvo financija zadužuje se za sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi koju provodi Financijska agencija od 12. kolovoza do 3. studenoga ove godine, te predaju ponude za kupnju broda Nov. 514 kao dijela stečajne mase Uljanika d.d., po početnoj cijeni od 142,1 milijun kuna, a eventualno može licitirati do maksimalnog iznosa svojih potraživanja od 174,2 milijuna kuna. Kupljeni brod prenio bi se na upravljanje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na upravljanje.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat rekao je da će se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zajedno s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstvom financija, predložiti mjere, aktivnosti i procedure za završetak gradnje broda nakon stupanja u punopravno vlasništvo.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će, pak, zajedno s odabranim brodogradilištem sudjelovati u pregovorima s potencijalnim brodovlasnikom o ugovoru o završetku i kupoprodaji broda.

Vlada je svojevremeno odobrila državno jamstvo za kredit 3. maju za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za državu u iznosu do 150 milijuna kuna. Novac je uz ostalo bio namijenjen za dovršetak broda Nov. 733 u iznosu od 26 milijuna eura. Primopredaja Nov. 733 izvršena je 29. rujna ove godine čime je u državni proračun vraćeno jamstvo i ukupan kredit HBOR-a, a vraćen je i dio sredstava iz Odluke Vlade iz kolovoza 2019. godine s tim da pregovori s izvornim kupcem Nov. 514 ulaze u završnu fazu te je zaprimljeno pismo namjere. Od prodaje Nov. 514 Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak vratilo bi se 100 milijuna kuna.

Na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi za taj brod nije bilo zainteresiranih ponuditelja.

Vlada je u četvrtak usvojila i izmjene Zaključka o iskazivanju spremnosti uključivanja Vlade Republike Hrvatske za stvaranje preduvjeta za pokretanje brodograđevne djelatnosti na području Pule putem društva Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o.

Zaključkom se zadužuje Ministarstvo financija da u odnosu na imovinu u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta u stečaju, procijenjene vrijednosti do 106,6 milijuna kuna, na kojoj Hrvatska banka za obnovu i razvitak ima založna prava I. i II. reda, a Ministarstvo financija III. reda, izvrši zamjenu potraživanja, sa stanjem na dan sklapanja ugovora o zamjeni.

Tagovi: Vlada RH, 3. maj, dražba, Uljanik, brodogradnja, Mile Horvat
PROČITAJ I OVO
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer su ulagače, ionako oprezne zbog sjednice Feda, zabrinuli podaci o jačanju inflacije, a slabijoj nego što se očekivalo potrošnji u SAD-u.
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
OBVEZNICE
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
BRUXELLES - Europska komisija je utorak izdala je obveznice u vrijednosti 20 milijardi eura, što je prvo zaduženje za financiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sljedeće generacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE