GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 14:06
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Prema odluci koju je vlada usvojila u četvrtak, Ministarstvo financija zadužuje se za sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi koju provodi Financijska agencija od 12. kolovoza do 3. studenoga ove godine, te predaju ponude za kupnju broda Nov. 514 kao dijela stečajne mase Uljanika d.d., po početnoj cijeni od 142,1 milijun kuna, a eventualno može licitirati do maksimalnog iznosa svojih potraživanja od 174,2 milijuna kuna. Kupljeni brod prenio bi se na upravljanje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na upravljanje.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat rekao je da će se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zajedno s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstvom financija, predložiti mjere, aktivnosti i procedure za završetak gradnje broda nakon stupanja u punopravno vlasništvo.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će, pak, zajedno s odabranim brodogradilištem sudjelovati u pregovorima s potencijalnim brodovlasnikom o ugovoru o završetku i kupoprodaji broda.

Vlada je svojevremeno odobrila državno jamstvo za kredit 3. maju za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za državu u iznosu do 150 milijuna kuna. Novac je uz ostalo bio namijenjen za dovršetak broda Nov. 733 u iznosu od 26 milijuna eura. Primopredaja Nov. 733 izvršena je 29. rujna ove godine čime je u državni proračun vraćeno jamstvo i ukupan kredit HBOR-a, a vraćen je i dio sredstava iz Odluke Vlade iz kolovoza 2019. godine s tim da pregovori s izvornim kupcem Nov. 514 ulaze u završnu fazu te je zaprimljeno pismo namjere. Od prodaje Nov. 514 Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak vratilo bi se 100 milijuna kuna.

Na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi za taj brod nije bilo zainteresiranih ponuditelja.

Vlada je u četvrtak usvojila i izmjene Zaključka o iskazivanju spremnosti uključivanja Vlade Republike Hrvatske za stvaranje preduvjeta za pokretanje brodograđevne djelatnosti na području Pule putem društva Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o.

Zaključkom se zadužuje Ministarstvo financija da u odnosu na imovinu u vlasništvu Uljanik Brodogradilišta u stečaju, procijenjene vrijednosti do 106,6 milijuna kuna, na kojoj Hrvatska banka za obnovu i razvitak ima založna prava I. i II. reda, a Ministarstvo financija III. reda, izvrši zamjenu potraživanja, sa stanjem na dan sklapanja ugovora o zamjeni.

Tagovi: Vlada RH, 3. maj, dražba, Uljanik, brodogradnja, Mile Horvat
PROČITAJ I OVO
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SKIJANJE
U BiH počela sezona skijanja, računa se na goste iz Hrvatske
SARAJEVO - Skijališta u Bosni i Hercegovini ozbiljno se pripremaju za predstojeću zimsku sezonu računajući da će unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela teške udarce turizmu u svijetu privući goste kojima će omiljena zimska odredišta u Austriji ili Francuskoj biti nedostupna.
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
KOREKCIJA
Crni petak: I kriptovalute po akcijskim cijenama
NEW YORK - Tržište kriptovaluta očekivano je doživjelo korekciju ili, ako bismo pretjerivali, manji slom, koji su neki mediji nazvali Thanksgiving crash (četvrtak je bio Dan zahvalnosti u SAD-u).
Britanija naručila još dva milijuna doza cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Britanija naručila još dva milijuna doza cjepiva protiv korone
LONDON - Velika Britanija osigurala je dodatnih dva milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa koje proizvodi američka biotehnološka kompanija Moderna, priopćila je britanska vlada.
Kanada zabranila izvoz nekih lijekova u SAD
LIJEKOVI
Kanada zabranila izvoz nekih lijekova u SAD
OTTAWA - Kanadska vlada je u subotu objavila da zabranjuje izvoz u Sjedinjene Države nekoliko vrsta lijekova, poglavito onih koji se koriste u liječenju covida-19, jer bi mogao doveti do nestašica u Kanadi.
Svjetska tržišta: Indeksi na najvišim razinama u povijesti
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi na najvišim razinama u povijesti
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna dosegnule rekordne razine jer su ulagače ohrabrile vijesti o razvoju još jednog cjepiva protiv koronavirusa i napretku u prijenosu vlasti u Bijeloj kući.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE