GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vitomir Maričić: Pedalinama na Jabuku!

Vitomir Maričić: Pedalinama na Jabuku!
EKSPEDICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2014 / 19:47
Autor: Krešimir Butković
INTERVJU - Nakon nekoliko vrlo aktivnih godina na planu putovanja, sporta, humanitarnog djelovanja i promocije istog, šarena kvarnerska ekipa se nije  umorila, već opet diže jedra za nove pobjede.
To su autori ekspedicija u Afriku, Australiju, Aziju, Rusiju, Južnu Ameriku,  osvajali su vrhove noseći kofer, u odijelu i kravati, izvještavali s  najvišeg bungee skoka na svijetu, ronili s ajkulama, pisali iz najvećih  pustinja, najviših gradova, na svašta smo od njih navikli. Ovaj put, u suradnji s već standardnim partnerom Udrugom Kocka iz Raba, otisnut će se na, kako kažu, najneizvjesniju ekspediciju do sad. O detaljima ekspedicije razgovaramo s idejnim pokretačem i voditeljem projekta, Vitomirom Maričićem.

SEEbiz:  Što je ekspedicija Jabuka 2014 i zašto je posebna?

Maričić: Pa pokušat ćemo se svojom energijom probiti do izoliranog i dalekog otoka  Jabuke, na do sada neviđen način, pedalirajući, penjući, trčeći, roneći,  plivajući i iskorštavajući ljepote i morfologiju naše obale najviše što  možemo za razne aktivnosti te se nadamo time ukazati na njenu atraktivnost  i podobnost za mnoge sportove. Posebna je jer koliko nam je poznato, nije još bilo pokušaja da se dođe do Jabuke pedalirajući. Pedalina nije plovilo  za otvoreno more i ovaj pokušaj je svakako dovoljno izazovan i neizvjestan  da nosi taj epitet ekspedicija, koji označava neko istraživanje, a mi ćemo  svakako morati istražiti granice svoje izdržljivosti za ovu plovidbu. Osim  toga, nadam se da ćemo pronaći i nekoliko novih mjesta za sportsko penjanje, što će opet biti projekt u projektu, a nadam se da će takvih biti  nekoliko na našem putu.

SEEbiz: Kada bi trebali krenuti i koliko očekujete biti na moru?

Maričić: Koliko će sve trajati je opet neizvjesno. Krećemo oko 17.svibnja. Teško je reći  kakvo će biti vrijeme i kako će se pedalina ponašati na otvorenom moru. Ne  bježimo od toga da će se možda pokazati nemogućim i da ćemo možda morati  pokušavati nekoliko puta. Plan je biciklima sprašiti za Split. Putem imamo  jednu fantastičnu neispenjanu stijenu koju ćemo pokušati popesti, možda stanemo još tu i tamo, ali prva etapa je definitivno Split. Ta etapa je i  daleko izvjesnija jer imamo nove Giant Anyroad bicikle koji su predviđeni  za brzo i ugodno gutanje kilometara i tu ne bi smjelo biti problema. Onda na  moru… Brač ima jedan kamen koji mi je jako privlačan, možda potegnemo  waterline među Paklenim otocima. Vis ima nekoliko lokacija iznad i ispod  površine koje su nezaobilazne. Nakon toga Biševo, Svetac, Brusnik i Jabuka,  na kojoj opet penjemo. Ali, plan je fleksibilan koliko i vrijeme, koje iznad svega moramo poštovati.

SEEbiz:  Tko je uključen u ovom projektu i planira li se ponovo film?

Maričić:  Svakako. Filmovi su se pokazali kao super stvar za prenositi dojmove, a  upravo nam je Kavkaz12 trenutno u finalu jednog festivala kao najbolji  film. Tako da se nadamo barem ponoviti njegov uspjeh. Vedran Vukić i ja smo pogon pedaline i bicikala, a Petra Mrša će imati pune ruke posla koristeći  svoju renomiranu snimateljsko-fotografsku ambidekstriju do maksimuma. Ako ona što propusti snimiti, iskusna snimateljica Tamara Dugandžija vreba s  druge strane. Nadam se da ćemo se pohvatati po Jadranu da snimimo  kvalitetan materijal i objavimo još jedan dokumentarac.

SEEbiz: Po povratku naravno očekujemo objavu nekih fotografija i izvještaj, što bi  mogao biti lijep uvod u turističku sezonu?

Maričić:  Ukoliko se ne prevrnemo, pa završimo u crnoj kronici, hehehe. Da, svakako, računamo s tim. Imamo kvalitetnu opremu zahvaljujući Giantu, DiveINu,  Oakleyu, Olympusu, Montelektru i ne bi smjeli dovesti u pitanje naš  povratak, a ako i ne stignemo do Jabuke, putem ćemo imati svakako pregršt  toga za ispričati. Ponekad je putovanje važnije od cilja. Svakako se javimo nakon povratka, a za vrijeme ekspedicije, zainteresirani mogu pratiti  razvoj događaja na ekspedicija.net web i FB stranici.


Tagovi: Vitomir Maričić, Vedran Vukić, Ekspedicija.net, Udruga Kocka, Jabuka, pedalina
PROČITAJ I OVO
Sezonci spašavaju hrvatski turizam
RADNE DOZVOLE
Sezonci spašavaju hrvatski turizam

ZAGREB - U ovoj godini izdana je 4.191 radna dozvola za sezonsko zapošljavanje, što se odnosi isključivo na radnike u turizmu i ugostiteljstvu te poljoprivredi, dok su lani u isto vrijeme bile odobrene tek 982 takve dozvole

Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su splasnula strahovanja da će američka središnja banka prebrzo povećati kamatne stope, dok je dolar oslabio.
Wall Street porastao, Nasdaq na rekordnoj razini
RAST
Wall Street porastao, Nasdaq na rekordnoj razini
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, pri čemu je Nasdaq dosegnuo novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova.
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
KRIPTOVALUTE
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
NEW YORK - Vrijednost bitcoina danas je pala ispod 30.000 dolara, prvi put od kraja siječnja, i to je prva kriptovaluta koja je osjetila posljedice kineskih mjera za regulaciju tog decentraliziranog tržišta.
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
SKUPOCJENI DIJAMANT
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
NEW YORK - Rijedak dijamant u obliku kruške za koji se očekuje da će doseći do 15 milijuna dolara može se kupiti na aukciji sljedeći mjesec za kriptovalute, objavio je Sotheby’s u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE