GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od 50 svetskih kompanija istražuje u Srbiji rude i minerale

Više od 50 svetskih kompanija istražuje u Srbiji rude i minerale
RUDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2019 / 12:26
Autor: SEEbiz / eKapija
BEOGRAD - Od investicija u rudarstvo država očekuje velike prihode i zapošljavanja. Kineski Zijin već radi na otvaranju novog rudnika kod Bora, a više od 50 svetskih kompanija u Srbiji istražuje razne rude i minerale. 

Iz Švedske, najvećeg snabdevača metala u Evropskoj uniji, stiže potvrda: evropskoj industriji je potrebna ruda iz Srbije.

Zalihe koje je Rio tinto pronašao u Jadru kod Loznice mogu da pokriju 10% svetskih potreba za litijumom. Na njih računa i evropsko tržište, jer je taj redak metal budućnost automobilske industrije.

Jan Lindin, ambasador Švedske u Srbiji, kaže da dve zemlje imaju tradiciju što se tiče rudarstva.

- I mi vidimo veliki potecijal za saradnju ne samo između Švedske i Srbije, već i Evropske unije i Srbije - ističe Lindin.

Rio Tinto rudnik planira da otvori 2023. a u Vladi očekuju i fabriku za preradu i prizvodnju litijumskih baterija. A dolaskom u Bor, kineski Zijin preuzeo je i poslove kanadskog Nevsuna. Najavljuju da će novi rudnik Čukaru peki proraditi za dve godine.

Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, navodi da su prošle godine u Torontu taj projekt u svetskim razmerama nazivali "zver", prema procentu bakra na toni zemlje.

- Nešto neverovatno, to sada Kinezi ubrzano razvijaju zajedno sa RTB-om koji su kupili - ukazuje Deđanski.

I investitori i finasijske institucije koje podržavaju velike rudarske i geološke poslove zadovoljni su privrednim ambijentom koji Srbija nudi.

Na evropskoj lestvici, Srbija je na četvrtom mestu po brzini izdatih dozvola i trajanju procedura u tom sektoru.
Teo Dečev, izvršna direktorka kompanije Mundoro Kapital, kaže da, sa pozicije investitora, mora da istakne da Srbija ima sjajno zakonodavstvo.

- Zakoni o mineralima i rudama su veoma stabilni, i omogućavaju investitoru da ima bezbednu sredinu za ulaganje - napominje Dečeva.
Erik Rasmusen, direktor prirodnih resursa EBRD-a, kaže da je ta banka spremna da finansira projekte "ako ste disciplinovani, ako postavite visoke standarde i ako vodite računa o svojoj sredini i ljudima".

Peter Handlej, šef jedinica za efikasnost resursa i sirovine u Evropskoj komisiji, navodi da je trenutno aktuelno mnogo projekata, između ostalih i izgradnja lanaca fabrika baterija.

- Biće nam potrebno nekoliko ogromnih fabrika u Evropi. A sve to potvrđuje da je Evropa spremna da ulaže u Srbiji - kaže Handlej.

Švedska ima 16 rudnika koji zapošljavaju osam i po hiljada ljudi. Insistiraju na razvoju rudarstva i za to traže partnere, a Srbiju vide kao ključnu za saradnju u tom poslu.

Tagovi: istraživanje ruda u Srbiji, Zijin Mining Group, RTB Bor, Rio Tinto, Jan Lindin, Stevica Deđanski
PROČITAJ I OVO
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
MALOPRODAJA
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
BEOGRAD - U Srbiji ukupno tržište maloprodaje, prema Nielsen panelu maloprodaje, ostvarilo je rast od 4,8 posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu i iznosi oko 4,8 milijardi eura, navodi magazin InStore u svom štampanom izdanju.
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
SLADOLED
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo potrošače o opozivu četiriju vrsta sladoleda u različitim pakiranjima, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE