GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od 4.500 hrvatskih radnika traži posao u EU

Više od 4.500 hrvatskih radnika traži posao u EU
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2013 / 08:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Više od četiri i pol tisuće tražitelja posla iz Hrvatske prijavilo je svoj životopis u bazu EURES-a, europske mreže javnih zavoda za zapošljavanje koja "pokriva" 28 zemalja članica Europske unije te Švicarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island.
Hrvatska je dio te mreže, pokrenute još prije 20 godina kako bi se poboljšala mobilnost na europskom tržištu rada, formalno postala 1. srpnja kada je pristupila Uniji. Prema statistici objavljenoj na internetskim stranicama EURES-a, u bazi je trenutno prijavljeno više od milijun i sto tisuća životopisa od kojih je iz Hrvatske 4.678.

Po tim podacima, Hrvatska je još daleko od nekih drugih članica Unije, poput Španjolske ili Italije, zemalja iz kojih je u bazi registrirano gotovo pola milijuna ljudi u potrazi za (boljim) poslom.

Relativno je daleko i od država iz okruženja, primjerice, Slovenije ili Austrije, koje imaju desetak tisuća registriranih tražitelja posla na EURES-u. No, Hrvatska je članica EU-a tek nešto više od mjesec dana pa je izgledno da će se broj životopisa hrvatskih građana zainteresiranih za posao negdje u Uniji, na području Europskog ekonomskog prostora ili u Švicarskoj samo povećavati, bez obzira na to jesu li trenutno nezaposleni ili se samo nadaju boljim prilikama u Europi.

Na razini cijele Europe, pokazuju podaci, najviše tražitelja posla, odnosno njihovih životopisa koji su u bazi, odnosi se na područje administracije, ekonomije i prava. Slijedi kategorija prodaje i marketinga, a potom ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

Zanimanja koja su česta u bazi životopisa su i iz područja kulture, medija i dizajna, informatike, ali i građevinskog sektora, prometa, pa čak i pedagogije. Uvrštavanje životopisa u EURES-ovu bazu omogućuje tražiteljima posla da, među ostalim, elektroničkom poštom budu obaviješteni kada se u oglasima pojavi radno mjesto koje odgovara njihovom profilu. Ukupno je, putem EURES-a, na jučerašnji dan bilo oglašeno gotovo milijun i pol poslova diljem Europe.

Tagovi: radnici, hrvatski radnici, Europska unija, EURES
PROČITAJ I OVO
Otkazana većina najvažnijih europskih božićnih sajmova
BEZ SLAVLJA
Otkazana većina najvažnijih europskih božićnih sajmova
BERLIN - Svijet je ove godine sve podredio borbi protiv koronavirusa. Zemlje pokušavaju zaustaviti pandemiju raznim mjerama koje ometaju život i slobode ljudi. Virus još ne pokazuje znakove smirivanja, stoga se zemlje i gradovi već pripremaju za drugačiju sezonu praznika u prosincu.
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
ZAGREB - Vrhunac sezone objava devetomjesečnih poslovnih rezultata vratio je živost na Zagrebačku burzu.
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
PROJEKTI
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
ZAGREB - Pandemija koronavirusa osobito je teško pogodila svjetsku turističku industriju. COVID-19 promijenit će turizam, ali neće ga zaustaviti.
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
PROJEKTI
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
OSLO - Norveški stabilizacijski fond ima problema s pronalaženjem projekata vezanih uz obnovljive izvore energije koji nisu uvršten u burzovni kotaciju, a želio bi u njih investirati, rekao je novi izvršni direktor fonda Nicolai Tangen.
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
STAVOVI
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
ŽENEVA - Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanena, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE