GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Viro: Oštar pad dobiti zbog značajnog smanjenja realizacije šećera

Viro: Oštar pad dobiti zbog značajnog smanjenja realizacije šećera
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2013 / 11:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Viro tvornica šećera u prvom je tromjesečju ostvarila sveobuhvatnu dobit od 2,5 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani kada je ostvarena dobit od 36 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke.

Ostvarena dobit manja je u odnosu na isto razdoblje lani za 92,9 posto, a prvenstveno je rezultat značajnog smanjenja realizacije šećera, navodi se u izvješću.

To je razlog i smanjenja ukupnih prihoda, za 57,8 posto, na 93,1 milijun kuna.

Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su smanjeni za 59 posto, na 88,36 milijuna kuna.

Ostvareni ukupni rashodi Vira u prvom su tromjesečju iznosili 91,16 milijuna kuna i manji su za 50,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a najvećim dijelom rezultat su značajnih promjena u zalihama gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje.

Materijalni troškovi su povećani za 111 posto, na 117,9 milijuna kuna, budući je u siječnju trajala prerada sirovog šećera, dok u istom razdoblju lani nije bilo nikakve proizvodnje, navodi se u izvješću.

Rast bilježe i troškovi osoblja, za 9,6 posto, na 7,3 milijuna kuna, a rezultat su povećanja ostvarenih sati rada.

Troškovi amortizacije iznose 9,2 milijuna kuna i veći su za 3,8 posto, a do povećanja je došlo zbog amortiziranja novonabavljene opreme.

U izvješću se navodi kako je realizacija gotovih proizvoda (šećera) u prvom tromjesečju smanjena za 65 posto, na 8,8 milijuna kilograma.

Pritom je realizacija na domaćem tržištu povećana za 250 posto, na 8,6 milijuna kilograma, dok je izvoz drastično smanjen ili ga gotovo nije bilo, ističu iz Vira i kao osnovni razlog tomu navode da im je Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo 40 tisuća tona manju izvoznu dozvolu nego prethodnih godina.

Podaci iz konsolidiranog izvješća, koje uz matičnu tvrtku Viro obuhvaća i županjske tvrtke Sladorana, Slavonija Nova i Viro-kooperacija, pokazuju da je grupa Viro u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 711,4 tisuća kuna, a neto dobit pripisana imateljima kapitala matice iznosi 725,3 tisuće kuna.

Ukupni konsolidirani prihodi grupe u prvom su tromjesečju iznosili 169 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini pad za 49,36 posto, dok su ukupni konsolidirani rashodi smanjeni za 41,59 posto, na 168,2 milijuna kuna.

Tagovi: Viro, šećer, prerada šećera, Sladorana
PROČITAJ I OVO
Dolar jača uoči govora čelnika Feda
FOREX
Dolar jača uoči govora čelnika Feda
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je ojačao prema košarici najvažnijih valuta na svjetskim tržištima, dok investitori za daljnje smjernice čekaju govor predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella.
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
POTEZI
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
NEW YORK - Goldman Sachs će uskoro ponovo uspostaviti trgovinski sustav namijenjen kriptovalutama.
Azijski indeksi oštro pali
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi oštro pali
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale jer je rast prinosa na američke državne obveznice ponovno izazvao strahovanja od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike prije nego što se očekivalo.
Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
PAD
Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u srijedu, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom ponovno bio tehnološki sektor jer se ulagači povlače iz tog sektora i preusmjeravaju u druge.
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
INOVATIVNO
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
LONDON - Britanska tvrtka za rudarenje kriptovaluta Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE