GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vipnet superbrzim internetom dosegnuo 400 tisuća hrvatskih kućanstava

Vipnet superbrzim internetom dosegnuo 400 tisuća hrvatskih kućanstava
INTERNET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2016 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tvrtka Vipnet vlastitom je optičko-kabelskom infrastrukturom dosegla više od 400 tisuća kućanstava u Hrvatskoj koja može spojiti na internet tzv. superbrzinama do 120 Mbit/s i postala najspremniji operator za Digitalnu agendu EU-a čije je obveze preuzela i Hrvatska, kazao je u srijedu predsjednik Uprave Vipneta Jiří Dvorjančanský.
"Vipnet je do pokrivenosti tako velikog broja kućanstva vlastitom suvremenom infrastrukturom došao uz velika i stalna ulaganja koja nastavlja i ove godine, a iako iznos investicija za cijelu ovu godinu još nismo do kraja zaokružili, ipak smo samo u prvom ovogodišnjem kvartalu investirali oko 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine", naglasio je Dvorjančanský predstavljajući novinarima.

Najnovija postignuća Vipneta ocijenio je vrlo vrijednim, uzme li se u obzir da se radi o naprednoj mreži za superbrzi internet te o dvostruko više pokrivenih kućanstava u odnosu na prvog sljedećeg konkurenta-operatora.

Najavljujući nastavak uvođenja novih tehnologija kao što je EuroDocis 3.1 standard, kojeg će Vipnet testirati u sljedećim mjesecima, istaknuo je da će primjenom tog standarda korisnici putem optičko-kabelske mreže internetu moći pristupati još većim brzinama, do 1 Gbit/s (gigabajt po sekundi).

"Ono što se baš ne spominje, ali je činjenica, jest da je Hrvatska u krugu zemalja koje imaju najsporije prosječne brzine interneta u EU, ali vjerujemo da će se uz investicije telekom operatora te očekivanu pomoć države i europskih fondova to promijeniti u idućih nekoliko godina, jer bez toga Hrvatska neće moći pratiti trendove, ne samo u elektroničkim komunikacijama nego i brojnim drugim sektorima kojima sve više treba brzi prijenos podataka i druge usluge temeljene na super brzom internetu", ocijenio je Dvorjančanský.

To je potvrdio i rezultatima najnovijeg Vipnetovog istraživanja o navikama korištenja fiksnih usluga u hrvatskim kućanstvima, po kojima najviše ili 74 posto od gotovo 1.300 ispitanika internetu pristupa i dalje preko ADSL tehnologije, gdje je pristup internetu prosječne brzine od oko 4 do najviše 10 Mbit/s (megabajt po sekundi), dok samo njih po 4 posto internetu pristupa putem kabelske odnosno optičko-kabelske mreže koja nudi znatno veće brzine. U slučaju Vipneta to je sada do 120 Mbit/s.

Istraživanje o fiksnim uslugama u Hrvatskoj Vipnet je proveo radi uvida u navike korištenja tih usluga, koje kao i cijeli fiksni segment telekom operatorima zapravo pružaju najviše potencijala za rast i razvoj, s obzirom da su u mobilnom segmentu i u Hrvatskoj prisutne manje-više sve najmodernije tehnologije i usluge kao i drugdje u svijetu.

Iako se često govori kako više nitko ne koristi fiksne telefone za razgovore niti fiksnu mrežu, u kojima je stalan pad utrošenih minuta, rezultati istraživanja ipak pokazuju da osim visokog postotka onih koji koriste ADSL za pristup internetu, čak 88 posto ispitanika koristi bar jednu fiksnu uslugu, a sve je izraženiji i trend konvergencije usluga odnosno korištenje kombinacije fiksnih i mobilnih usluga.

Od onih koji koriste neku od fiksnih usluge, čak 80 posto ih koristi telefon, 71 posto internet, a 48 posto TV, dok je za gotovo 60 posto njih najvažnija brzina interneta pri biranju fiksnih usluga, a za 47 posto cijena.

"Korisnici fiksnih usluga, ne samo Vipnetovi, nego i ostali u Hrvatskoj koji su sudjelovali u istraživanju, prosječno mjesečno za te usluge troše oko 270 kuna, a pri korištenju interneta najviše ih (84 posto) čita vijesti, dok 50 posto sluša glazbu i gleda filmove/serije. Upravo za preuzimanje filmova i serija na internetu najvažnije su brzine, ali i kvaliteta mreža koja je sada važna za oko 16 posto korisnika, ali će zasigurno ubuduće postati puno važnija", kazao je Dvorjančanský.

Istraživanje je pokazalo i da 48 posto kućanstava u Hrvatskoj ima jedan televizor, 32 posto ih ima dva, a 17 posto tri i više TV-a, najviše ih ili 26 posto TV gleda dva sata, a sve češće se koristi i usluga TV za van za koju sve više korisnika koristi mobitel ili tablet.

Tagovi: Vipnet, superbrzi internet, digitalna agenda
PROČITAJ I OVO
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
TURISTIČKA SEZONA
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
ZAGREB - Prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 25 tisuća turista.
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
DOBRE VIJESTI
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
ZAGREB - Svi putnici koji se vraćaju moraju imati pri ulasku u Njemačku jedan od sljedećih dokumenata: trenutni test na koronu, dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz ozdravljenja. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od testa.
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
HOTELIJERI
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
ZAGREB - Hoteli s pet zvjezdica otprilike su na 95 posto popunjenosti. Vjetar u leđa, objašnjavaju, dalo im je ublažavanje mjera za putovanja.
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
LUKE
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
SPLIT - Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE