GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vipnet: EBITDA prošle godine srezana 28,3%

Vipnet: EBITDA prošle godine srezana 28,3%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2015 / 09:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nastavak loše gospodarske situacije i snažna regulatorna opterećenja utjecala su na Vipnetovo poslovanje s dodatnih 16 milijuna eura za naknade za uporabu radijskih frekvencija u 2014. godini. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, Vipnetovo poslovanje suočeno je sa snažnim utjecajem smanjenih prihoda od roaminga i interkonekcije, posebice od roaminga koji dolazi od stranih turista.

Kao posljedica, EBITDA je u prošloj godini smanjena za 28,3 posto te je iznosila 84,3 milijuna eura. U odnosu na 2013. godinu konsolidirana operativna dobit niža je za 69,4 posto i iznosi 15,9 milijuna eura. Osim regulatornih opterećenja, EBITDA i konsolidirana operativna dobit također su pod utjecajem troškova restrukturiranja, otpisa dugova te povećanih troškova marketinga i prodaje. Zbog pozitivnih trendova u fiksnom segmentu Vipnet je zabilježio stabilizaciju prihoda u iznosu od 378,2 milijuna eura, što je 2,8 posto manje u odnosu na godinu prije.

U 2014. Vipnet je investirao 70 milijuna eura, uglavnom u daljnje širenje mobilne 4G LTE mreže te optičke HFC fiksne mreže, što je u odnosu na 2013. smanjenje od 15,1 posto.

- Dugotrajna ekonomska kriza, regulatorne i porezne promjene, nepovoljna poslovna klima i snažna konkurencija snažno utječu na cjelokupni telekom sektor u Hrvatskoj. Vipnetovi poslovni rezultati također su u padu, većim dijelom zbog spomenutih vanjskih čimbenika. Raduje me što smo sa superiornom Vipnetovom HFC optičkom mrežom koja nudi najbrži i najstabilniji širokopojasni internet, ostvarili značajan rezultat u fiksnom segmentu. HFC optička mreža dostupna je u više od 350 tisuća kućanstava koja mogu biti spojena na spomenutu infrastrukturu, a to vidim kao potencijal za budući rast. Program optimizacije troškova i organizacijske promjene bili su nužni za zaustavljanje negativnih trendova. Zadovoljan sam što već u zadnjem kvartalu prošle godine vidimo i stabilizaciju mobilnog segmenta - izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži smanjen je za 5,6 posto i iznosi 1,74 milijuna, uglavnom zbog smanjenja broja prepaid korisnika. Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) u 2014. godini smanjen je za 4,3 posto u odnosu na godinu prije te iznosi 11,1 eura, što je rezultat atraktivnijih tarifa, roaminga i regulatornog smanjenja naknade za terminaciju poziva.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i TV usluge u 2014. godini porastao je na 219,9 tisuća, što je 14 posto više nego godinu ranije. Istovremeno, prosječni mjesečni prihod po liniji (ARPL) smanjen je za 5,8 posto u odnosu na 2013. i iznosi 21,4 eura, ponajviše zbog promotivnih pogodnosti za nove korisnike multiplay usluga. Broj fiksnih broadband linija porastao je za 24,3 posto u odnosu na 2013., a broj fiksnih glasovnih usluga porastao je za 15,9 posto. Na području usluga kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije, Vipnet je ostvario rast od 6,7 posto u 2014. godini. Sveukupno, u 2014. godini Vipnet je u fiksnom segmentu zabilježio porast prihoda od 9 posto.

Tagovi: Vipnet:, EBITDA, mobilna telefonija, Jiří Dvorjančanský, fiksna telefonija
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs prognozira strelovit rast cijene bakra
NEW YORK – Robni analitičari Goldman Sachsa kažu da je bakar nova nafta i predviđaju rast cijene crvenog metala na 11.000 američkih dolara po metričkoj toni
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
REKORDI
Dow Jones na novom rekordu nakon odličnih rezultata i dobrih svježih podataka
NEW YORK - Wall Street je i u četvrtak bio preplavljen optimizmom, a to se najviše može zahvaliti brojnim dobrim poslovnim rezultatima, a i kvalitetnim makroekonomskim podacima.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE