GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vijeće AZTN-a odobrilo 43,2 milijuna kuna državne potpore za sanaciju Imunološkog zavoda

Vijeće AZTN-a odobrilo 43,2 milijuna kuna državne potpore za sanaciju Imunološkog zavoda
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2011 / 11:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrilo je Imunološkom zavodu državnu potporu za sanaciju u obliku državnog jamstva, a iznos potpore je 43,2 milijuna kuna, priopćeno je iz AZTN-a.
Jamstvo će biti korišteno za kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka za podmirenje dospjelih tekućih troškova poslovanja tijekom razdoblja sanacije u trajanju od šest mjeseci, najkasnije do 20. travnja 2012. godine, navodi se u priopćenju.

Iz AZTN-a ističu da je potpora u iznosu od 43,2 milijuna kuna odobrena uz uvjete koje moraju ispuniti davatelj i korisnik potpore.

Tako je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, kao davatelj državne potpore, obvezno AZTN-u dostaviti ugovor o kreditu i odluku o izdavanju državnog jamstva najkasnije u roku od tri mjeseca o dana zaprimanja rješenja Agencije. Iz ugovora o kreditu mora biti vidljivo da je odobren po tržišnim uvjetima.

Ukoliko Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ne dostavi ugovor o kreditu i odluku o izdavanju državnog jamstva, AZTN će ukinuti rješenje, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je također obvezno Agenciji dostavljati redovita mjesečna izvješća o uvjetima i namjeni korištenja kredita za koje je izdano državno jamstvo.

Uz to, po isteku roka od šest mjeseci od odobrenja potpore za sanaciju, Ministarstvo mora dostaviti dokaz da je zajam vraćen u cijelosti i/ili da je jamstvo isteklo.

U protivnom, Ministarstvo Agenciji mora dostaviti plan restrukturiranja Imunološkog zavoda, navodi se u priopćenju.

Budući da je potpora za sanaciju jednokratna intervencija kojom se prije svega treba osigurati održavanje poslovanja poduzetnika u ograničenom razdoblju tijekom kojega je moguće ocijeniti izglede za poslovanje u budućnosti, nova potpora za sanaciju Imunološkom zavodu se ne može dodijeliti u razdoblju od 10 godina od dana odobrenja državne potpore, ističe se u priopćenju.

Iz AZTN-a su također izvijestili da je Vijeće Agencije Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrilo primjenu klauzule izuzeća za osiguranje poslova izvoza od političkih i komercijalnih netržišnih (neutrživih) rizika u trajanju do 31. prosinca 2012. jer ta aktivnost do toga datuma ne predstavlja državnu potporu.

Naime, poslove te vrste osiguranja u ime i za račun Republike Hrvatske provodi HBOR, a to tržište u Hrvatskoj još uvijek nije razvijeno, odnosno, privatni osiguravatelji gotovo uopće ne nude i ne pružaju usluge te vrste osiguranja.

Stoga AZTN, sukladno Odluci Vlade o objavljivanju pravila o državnoj potpori za osiguranje kratkoročnih izvoznih kredita, može odobriti izuzeće sve dok ocjenjuje da privatno tržište osiguranja nije zaživjelo, odnosno da ne postoji značajnija ponuda te vrste usluge koja bi bila raspoloživa hrvatskim izvoznicima.

HBOR pak ima obvezu dostavljati Agenciji podatke o tržištu izvozno-kreditnog osiguranja u Hrvatskoj za cijelo vrijeme trajanja primjene klauzule izuzeća, a najmanje jednom godišnje, navodi se u priopćenju.
Tagovi: Imunološki zavod, državno jamstvo, AZTN, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, HBOR, ZSE:IMZV-R-A
PROČITAJ I OVO
Dean Kuchel: Zagreb ima sve što treba digitalnom nomadu
INTERVJU
Dean Kuchel: Zagreb ima sve što treba digitalnom nomadu
INTERVJU - "Želio bih vidjeti veću fleksibilnost u pogledu uvjeta, lakši proces, a također i dopustiti digitalnim nomadima da otvore lokalna poduzeća i ponude mogućnosti zapošljavanja - doista vjerujem da tu Hrvatska može imati najviše koristi.."
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali, u fokusu Podravka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali, u fokusu Podravka
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi stagnirali uz negativni predznak, no uz znatno veći promet nego dan ranije, zahvaljujući izdašnom trgovanju dionicom Podravke.
Hrvatska iz EU fondova ugovorila 13,15 mlrd eura vrijednih projekata
EU FONDOVI
Hrvatska iz EU fondova ugovorila 13,15 mlrd eura vrijednih projekata
ZAGREB - Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) Hrvatska je do 9. rujnaugovorila financiranje projekata u vrijednosti od 13,15 milijardi eura, čime je za 22,5 posto premašila iznos koji joj je bio dodijeljen za razdoblje od 2014. do kraja 2020. godine, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.
Hrvatska i dalje cijela u crvenom na novoj ECDC karti
KARTA
Hrvatska i dalje cijela u crvenom na novoj ECDC karti
ZAGREB - Europski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC) objavio je redovitu tjednu kartu 14-dnevne incidencije zaraze koronavirusom.
Wall Street porastao, inflacija popušta
RAST
Wall Street porastao, inflacija popušta
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili solidni gospodarski pokazatelji i naznake popuštanja inflacijskih pritisaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE