GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vidaković: Uz agresivnu fiskalnu politiku mogli bismo ostvariti dobar rast

Vidaković: Uz agresivnu fiskalnu politiku mogli bismo ostvariti dobar rast
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2017 / 16:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska treba iskoristiti pozitivno europsko okruženje i politiku Europske središnje banke (ECB) kako bi ubrzala gospodarski rast, rečeno je u srijedu na okruglom stolu "Strukturne reforme i pozicija Hrvatske u 2017." održanom na Veleučilištu VERN.

Kako je istaknuo predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) Neven Vidaković, ekonomska situacija u Europi i Europskoj uniji izgleda odlično, a Hrvatska tom okruženju zahvaljuje svoj trenutni gospodarski rast. Vidaković je ustvrdio kako se pobjedom Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima u Francuskoj europska ekonomija značajno promijenila.

"Do tada su svi gospodarski pokazatelji bili sjajni, no tržišta kapitala su bila u zadršci, ali pobjedom Macrona su doživjela uzlet", kazao je Vidaković.

Kako je kazao, kada bi Hrvatska imala ozbiljnu vladu koja bi vodila koordinaciju monetarne i fiskalne politike, moguć bi bio gospodarski rast i od 6 posto.

Smatra i kako treba iskoristiti pad deficita.

"Idemo sada iskoristiti 1-2 posto proračuna, dići deficit do granice od 3 posto i s tih 5 milijardi kuna nešto konstruktivno napraviti. Uz agresivnu fiskalnu politiku mogli bismo ostvariti dobar rast. Ozbiljna fiskalno-monetarna koordinirana politika bi nas gurnula i otvorila novu ekonomsku frontu, a mislim da je sad, čak i uz Agrokor, odličan trenutak za to", mišljenja je Vidaković.

Dekan Veleučilišta VERN Vlatko Cvrtila smatra da je utjecaj politike na ekonomiju u sve manjoj mjeri moguć. "Hrvatska, bez obzira što je tranzicijsko gospodarstvo, ima već dosta jake platforme otpora tim nedefiniranim pozicijama u političkom procesu i vjerujem da ćemo u nekom trenutku doći u situaciju poput Belgije koja je više od 400 dana bila bez vlade, a u ekonomiji je sve funkcioniralo", kaže Cvrtila.

Dubravko Radošević s Ekonomskog instituta u Zagrebu je kazao kako je Europska središnja banka svojom politikom možda najefikasnije djelovala u smislu smanjenja kamatnih stopa na javni i vanjski dug, što je pozitivno djelovalo na fiskalnu konsolidaciju i stabilnost banaka u Hrvatskoj.

"Mi smo takoreći uvezli stabilnost iz Europske unije preko mehanizma ECB-a", kaže Radošević, pri čemu naglašava da su za Hrvatsku odluke ECB-a ključne.

Kako je napomenuo, Hrvatska izlazi iz procedure prekomjernog deficita (EDP), a nastavlja sudjelovanje u europskom semestru, u kojem ćemo, do rješavanja strukturnih problema, ostati najmanje pet godina nakon čega ćemo moći postati dio eurozone, što se prema nekim najavama može dogoditi najranije 2025. godine.

Voditelj predstavništva Europske komisije (EK) u Hrvatskoj Branko Baričević je kazao kako u Hrvatskoj u malom i srednjem poduzetništvu nedostaje projekata za koje bi Komisija putem Junckerovog plana jamčila komercijalnim bankama za ulaganje, pritom istaknuvši kako postoji velik problem nezaposlenih mladih ljudi.

"Imate li ideju, želite nešto započeti, javite se. Već to što ste mladi i što počinjete bit će za nas dovoljno da vas podupremo i damo jamstvo banci da vas povoljno kreditira, a ako propadnete, mi ćemo pokriti taj rizik", poručio je Baričević.

Tagovi: Neven Vidaković, fiskalna politika, monetarna politika, Emmanuel Macron, Vlatko Cvrtila
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu, indeksi bez promena
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu, indeksi bez promena
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi, indeksi su završili s pozitivnim rezultatom i osetno jači u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je investiciona aktivnost ostala malodušna.
Zagrebačka burza: Valamar iznad 25 kuna, CROBEX opet rastao
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar iznad 25 kuna, CROBEX opet rastao
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli, ostvarivši tako dobitke već drugi tjedan zaredom, pri čemu se Crobex po prvi put od polovine ožujka vratio iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova.
Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice
OBVEZNICE
Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice
RIM - Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je uputio još jedan apel Europskoj uniji da uspostavi program europskih obveznica u sklopu nastojanja zemalja-članica da pronađu zajednički odgovor na očekivanu recesiju i skok nezaposlenosti.
Euro iznad 7,62 kune
PAD KUNE
Euro iznad 7,62 kune
ZAGREB - Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke utvrđenoj u petak, u odnosu na tečajnicu od prošlog petka, oslabila prema svim važnijim inozemnim valutama.
ValueAct Capital Management smanjio udjel u Rolls-Royceu
PRODAJA
ValueAct Capital Management smanjio udjel u Rolls-Royceu
LONDON - Američka investicijska kompanija ValueAct Capital Management smanjila je svoj vlasnički udjel u britanskom Rolls-Royceu na 4,5 posto sa 9,48 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE