GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Victoria grupa povećala prihode 15% u agro godini

Victoria grupa povećala prihode 15% u agro godini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2015 / 13:34
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Victoria grupa je u takozvanoj agro godini, u periodu od septembra 2014. do avgusta 2015, prema konsolidovanim rezultatima poslovanja prihodovala od prodaje više od 380 miliona evra, što je skok od 15 odsto u poređenju sa prethodnom agro godinom.
Rast su zabeležile kako domaća, tako i prodaja na inostranim tržištima, pri čemu je izvoz generisao preko 40 odsto prihoda od prodaje.

Operativna dobit (EBITDA), uvećana je za 10 miliona evra, odnosno za trećinu, kao rezultat bolje iskorišćenosti fabričkih kapaciteta, smanjenja troškova proizvodnje, povećanja prodaje, ali i rekordnog otkupa uljarica kao važnog preduslova na početku agro godine.

Fabrike Sojaprotein i Victoriaoil, kompanije članice Victoria grupe sa najboljim performansama, preradile su ukupno 500.000 tona uljarica - soje, suncokreta i uljane repice.

"Različiti faktori otežavaju poslovanje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru kako u zemlji, tako i u regionu, ali i u takvim uslovima postižemo stabilnu proizvodnju i u kontinuitetu obezbeđujemo sertifikovani kvalitet prema evropskim standardima", saopštio je Izvršni odbor Victorija grupe.

Kako je navedeno, investicije u energetsku efikasnost i rekonstrukciju i proširenje pojedinih proizvodnih linija omogućile su korišćenje punih prerađivačkih kapaciteta njihovih fabrika.

"Jedan od efekata je i širenje izvoznih aktivnosti, što nas je pozicioniralo kao najvećeg neto izvoznika prehrambeno-prerađivačke industrije. U ovoj agro godini očekujemo dalji rast prodaje. Iako je započinjemo sa posledicama ovogodišnje suše i skupljom sirovinom, već smo obezbedili količine za maksimalne kapacitete Sojaproteina i Viktorijaoila", ističu u Victorija grupi.

Napominju da nastavljaju sa orijentacijom na tržište regiona i tržište EU, kao i sa proizvodnjom i plasmanom proizvoda višeg stepena prerade.

Sojaprotein je u agro godini 2014/15 ostvario prihode od prodaje u vrednosti 113,3 miliona evra. Uz rast prodajnih rezultata od 15 odsto, povećanje efikasnosti u proizvodnji dovelo je i do porasta EBITDA za 62 odsto, i ona sada iznosi 16,1 miliona evra.   

Tradicionalno dobri rezultati postignuti su u prodaji teksturiranih sojinih proteina, segmentu u kome Sojaprotein već godinama drži više od 50 odsto udela na evropskom tržištu, pri čemu se nastavlja fokus na proizvode višeg stepena dodate vrednosti i sojine proteinske koncentrate.

Prihodi od prodaje uljare Viktoriaoil iznose 141,6 miliona evra, što je 32 odsto više u poređenju sa prethodnom agro godinom.

Izvoz je zabeležio rast od 16 odsto, tako da čini 41 odsto ukupne vrednosti prodaje. EBITDA je, sa uvećanjem od 40 odsto, premašila 15 miliona evra. Ostvarena je rekordna prodaja flaširanog suncokretovog ulja od blizu 90 miliona litara, a pratila ju je odlična prodaja sirovog suncokretovog ulja.
Tagovi: Victoria grupa, Victoria Group, Sojaprotein
PROČITAJ I OVO
Tehnološki i farmaceutski sektor najzdraviji u doba korone
DOBITNICI
Tehnološki i farmaceutski sektor najzdraviji u doba korone
ANALIZA - Najbolji poslovni rezultati za prvo tromjesečje ove godine ostvareni su u tehnološkoj i zdravstvenoj industriji u SAD-u, gdje su softverski i farmaceutski sektor izašli na vidjelo nakon rasta zarade i prihoda.
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
USUSRET LJETU
Nijemci ustrajni, mnogi će ljetovati u Hrvatskoj
BERLIN - Hrvatska je i prije korone bila kod Nijemaca jedna od omiljenih destinacija za ljetni godišnji odmor. Razvoj korona–krize ju je sada učinio atraktivnijom od nekih drugih zemalja u koje Nijemci inače rado odlaze.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti dan zaredom, Ingra dobitnica dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli više od pola posto, ostvarivši dobitke peti dan zaredom, a zahvaljujući tome na tjednoj razini su u plusu za više od 4 posto.
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
NAUTIČKI TURIZAM
Rovinj: Kruzera nema, čekaju se jahte i mega jahte
ROVINJ - Šteta je velika, naročito ako se uzme u obzir da je luka Valdibora, koja je domaćin brodovima dužim od četrdeset metara, prošle sezone ugostila osamdesetak kruzera, s oko 24 tisuće ljudi.
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
REKORDI
Kineski investitori s rekordnim investicijama na burzi u Hong Kongu
HONG KONG – Zakon o sigurnosti u Hong Kongu, koji je već usvojen u Pekingu, postaje snažan poticaj investitorima iz NR Kine da svoja sredstva ulažu u Hong Kong, bez obzira na svakodnevne turbulencije na tržištu kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE