GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Viadukt sklopio najvrjednije poslove među građevinarima, dionice mu od početka godine uzletjele 133,3%

Viadukt sklopio najvrjednije poslove među građevinarima, dionice mu od početka godine uzletjele 133,3%
GRAĐEVINSKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2012 / 14:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pomama koju su na burzi proteklih tjedana izazvale dionice iz građevinskog sektora ponajprije je posljedica Vladine najave velikih investicijskih projekata.

No, ovaj će se tekst pozabaviti onime što su kompanije iz ovog sektora realizirale u kontekstu dogovorenih poslova u prvom kvartalu ove godine. Iz teksta je razvidno da je daleko najveći obujam poslova u financijskom smislu sklopio Viadukt, iza njega Tehnika a tek onda Dalekovod, Ingra i Institut IGH.

Vrijednost sklopljenih poslova, zanimljivo, značajno korelira s tržišnim izvedbama vrijednosti dionica u ovom sektoru.

Tako, u odnosu na početak godine najveći uzlet bilježe dionice Viadukta koje su ove godine tržišnu kapitalizaciju povećale za nevjerojatnih 133,3 posto, na 245 kuna. To je ujedno i najviša zaključna vrijednost Viaduktovih dionica od 11. srpnja prošle godine.

Slijede dionica Tehnike koje su od početka godine uzletjele 65,8 posto, na 1.181,01 kunu. Daleko najmanju likvidnost u ovom sektoru od početka godine bilježi Hidroelektra niskogradnja no tržišna joj je kapitalizacija u tom razdoblju povećana snažnih 33,2 posto. Zanimljivo, u prvom kvartalu kompanija nije sklopila niti jedan novi posao.

Ingra, najvolatilnije izdanje u ovom sektoru, od početka godine povećala je vrijednost 25,2 posto, na 8,71 kunu koliko su njezine dionice zaključno iznosile u petak. Iza Ingre slijedi drugi po likvidnosti u ovom sektoru Dalekovod koji je vrijednost povećao 18,6 posto, na 153 kune.

Najslabiji intenzitet rasta cijene od početka godine bilježi Institut IGH koji je jedini u ovom sektoru rastao sporije od prosjeka tržišta pa mu je cijena u odnosu na početak godine veća 7,7 posto.

U kontekstu likvidnosti najveći je promet ove godine postvarila Ingra koja bilježi dvadeset uzastopnih milijunskih trgovina u drugoj polovini veljače i prvoj polovini ožujka. Uz dionice HT-a, Ingra je najtrgovanije izdanje cijelog tržišta u posljednjih mjesec dana, a bit će zasigurno među pet i u cijelom prvom tromjesečju. Iako je imao daleko najveći rast, Viaduktovim dionicama nedostaje likvidnosti, pa su one uz Hidroelektru najmanje trgovane među dionicama građevinskog sektora ove godine.

Viadukt

- u konzorciju s bh. kompanijama ŽGP, "Hidrogradnja", "Hering", GP "Put" i "Euroasfalt", posao za dionicu Suhodol - Tarčin vrijedan 113 milijuna eura

- posao na modernizaciji Zračne luke Zagreb vrijedni su 516,29 milijuna kuna bez PDV-a

- posao na izgradnji kolektora u Puli, vrijednost ugovora je 45.340.401,17 kn bez PDV-a

- posao na izgradnji novog terminala za rasute terete u Luci Ploče, vrijednost ugovora je 406.492.091,20 kn bez PDV-a

Tehnika

- ugovor o financiranju, gradnji i opremanju osnovne škole i kombinirane dječje ustanove u Zagrebu, a ukupna cijena ugovorenih radova iznosi 124,8 milijuna kuna.

-  s tvrtkom Vrbani projekt sklopila ugovor o gradnji trgovačkog centra Vrapče, posao je vrijedan 15,3 milijuna eura bez PDV-a.

- sklopila Ugovor o građenju za rekonstrukciju, djelomičnu nadogradnju, te prenamjenu tvornice „VESNA - modna ženska tekstilna konfekcija“ u poslovnu uredsko-trgovačku građevinu s pratećim sadržajima i trafostanicom, s naručiteljem „VESNA NEKRETNINE“ d.o.o. za ulaganje i razvoj projekta. Cijena ugovorenih radova je 6.918.951,80 € bez PDV-a

- sklopila je posao i za izgradnju poslovne građevine s naručiteljem VRBANI CENTAR d.o.o, cijena ugovorenih radova je 11.450.893,58 € bez PDV-a.


Dalekovod

- okvirni sporazum za radove na montaži i polaganju zaštitnog užeta s ugrađenim optičkim kabelima te isporuku i ugradnju ovjesne i spojne opreme za potrebe Hrvatske elektroprivrede, a vrijednost ugovora iznosi najviše 68,42 milijuna kuna s PDV-om

- ugovor s naručiteljem Hrvatske autoceste d.o.o. za izvođenje radova na autocesti Zagreb – Sisak, poddionica Buševec –Lekenik, ukupne vrijednosti 67.159.300,39 kuna

- s naručiteljem Hrvatske autoceste d.o.o. sklopio ugovor za izvođenje radova na zaštiti i prelaganju elektroenergetskih i telekomunikacijskih vodova na autocesti A8 i A9 – „Istarski ipsilon“, ukupne vrijednosti 2.304.840,42 kuna (s PDV-om).

Ingra

- četiri ugovora za izgradnju državnih cesta u Bjelovarsko-bilogorskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupne vrijednosti 70,8 milijuna kuna

- projekt isporuke, montaže i puštanja u probni rad hidromehaničke opreme na brani Tagharist u Alžiru; vrijednost ugovora je 21 milijun kuna

Institut IGH

- s Osječko-baranjskom županijom sklopio Ugovor o izradi prostorno-prometne studije prometnog sustava grada Osijeka sa širim okruženjem; procijenjena vrijednost izrade studije iznosi 4.920.000,00 kuna.

Tagovi: građevinari, građevinski sektor, Ingra, Institut IGH, Tehnika, Dalekovod, Viadukt, Tehnika, Hidroelektra niskogradnja, ZSE:INGR-R-A, ZSE:DLKV-R-A, ZSE:VDKT-R-A, ZSE:THNK-R-A, ZSE:HDEL-R-A, ZSE:THNK-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik dobitnik dana, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik dobitnik dana, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je rast indeksa, ali i nastavak slabašnog prometa.
Wall Street Journal: Hrvatska postala slučaj za promatranje
PORAZNO
Wall Street Journal: Hrvatska postala slučaj za promatranje
ZAGREB - Hrvatska je postala slučaj za promatranje o tome kako međunarodna putovanja mogu biti ubrzivači pandemije COVID-19, piše utjecajni list Wall Street Journal u članku posvećenom otvaranju Hrvatske za strane turiste ovog ljeta, što je dovelo do povećanja broja novooboljelih i u Hrvatskoj i u zemljama u koje su se ti turisti vratili.
Norveški stabilizacijski fond trebao bi više ulagati u američke dionice
VLADA
Norveški stabilizacijski fond trebao bi više ulagati u američke dionice

OSLO - Norveški stabilizacijski fond vrijedan 1.150 milijardi dolara trebao bi više ulagati u imovinu u SAD-u i Kanadi, istovremeno smanjujući svoje udjele u Europi, priopćila je u ponedjeljak norveška manjinska vlada.

Jen na novim najvišim razinama u šest mjeseci prema dolaru
FOREX
Jen na novim najvišim razinama u šest mjeseci prema dolaru
LONDON - Tečaj jena u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima ojačao šesti dan zaredom prema dolaru, nakratko dosegnuvši najviše razine u šest mjeseci, jer su se investitori u uvjetima pada cijena dionica okrenuli kupnjama jena zbog njegova statusa valute-utočišta za kapital u neizvjesnim vremenima.
Hrvatska nautička ponuda na Nautical Channelu kojeg prati 200 milijuna gledatelja
NAUTIKA
Hrvatska nautička ponuda na Nautical Channelu kojeg prati 200 milijuna gledatelja
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica putem emisije „Safe harbour“ promovira nautički turizam na Nautical Channelu, kojeg prati više od 200 milijuna gledatelja u preko 100 zemalja svijeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE