GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veselčić: Maček kontrolirao sve hrvatske medije

Veselčić: Maček kontrolirao sve hrvatske medije
FIMI-MEDIA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2013 / 13:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bivši glasnogovornik HDZ-a i Sanaderove vlade Ratko Maček kontrolirao je sve hrvatske medije, izjavio je na suđenju u slučaju Fimi media bivši vlasnik Osječke televizije Dragutin Veselčić koji je nakon intervencije iz vrha HDZ-a tu postaju prodao za deset puta veći iznos nego što ju je kupio godinu dana ranije.

No i prije nego što je Osječku TV kupio poduzetnik odabran na sastanku kod tadašnjeg potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, Veselčić je, tvrdi, imao dojam da se tom postajom, osim iz Osijeka, upravlja i iz Zagreba.

"Kada se trebao obaviti tehnički pregled Osječka TV nije imala gotovo ništa od opreme. Na pregled je došla ekipa iz Zagreba koja je izdala sve potvrde, a deset minuta ranije nazvao me Maček i pitao za ime naše tvrtke. Također, za ime tvrtke Maček se pitao i kada je Osječkoj TV trebala biti dodijeljena koncesija", posvjedočio je Veselčić.

Pojašnjavajući svoj odnos s tada vladajućim HDZ-om kazao je da je morao biti naklonjen toj stranci ako je želio osigurati novac od oglašivača. Posebno jer je najjača lokalna postaja na tom području bila Slavonska TV kojom je upravljao HDSSB.

Kako su svakoga dana poslovali s gubitkom Veselčić se obratio za pomoć HDZ-u s čijim je predstavnicima održao dva sastanka, prvi u središnjici stranke, a drugi u saborskom uredu Vladimira Šeksa. Uz Šeksa i Mačeka na drugom su sastanku bili i čelnici slavonskog HDZ-a, kazao je svjedok, dodajući da ga je nekoliko dana kasnije nazvao poduzetnik Željko Biloš i ponudio da će postaju kupiti za pola milijuna kuna.

Glavni urednik Hrvatskog lista Ivica Marijačić i odvjetnik Pero Lozica svjedočili su o Mačekovoj kupnji tog tjednika koji je, po Marijačićevim riječima, bio jedini kritički nastrojen prema Sanaderovoj vladi.

Lozica je ispričao da ga je nakon odlaska s dužnosti prijatelj Maček zatražio da mu kao odvjetnik pronađe osobu koja bi na svoje ime za njega kupila Hrvatski list.

Nakon nekoliko sastanka s Marijačićem i dogovora da se kao fiktivna vlasnica naznači Marica Vajdić, Maček je Lozici u svom uredu predao "plavu torbu" s 416 tisuća eura za 80 posto dionica. Među novčanicama je bilo dosta "sitnih apoena od 50 i 100 eura", a na nekim je snopovima bila oznaka podružnice Raiffeisen banke iz BiH, prisjetio se Lozica.

"Cijena mi se učinila prevelikom, ali nisam imao razloga sumnjati jer sam znao da je Maček čovjek iz medija i da već ima neke udjele u lokalnim medijima", kazao je Lozica.

Marijačić, međutim, tvrdi da cijelo vrijeme nije znao da iza kupovine njegova lista stoji Maček, kojega kao kolegu novinara poznaje duže od 20 godina.

"Lozica mi je rekao da želi kupiti list zbog mogućnosti stvaranja hrvatskog holdinga medija jer već ima nekoliko lokalnih medija, što je mene oduševilo", kazao je Marijačić. Na pitanje sudskog vijeća kazao je da nikada ranije nije čuo da je Lozica na bilo koji način povezan s medijima.

Bivši suvlasnik Prve sportske kladionice Marijan Primorac posvjedočio je da je na ime donacija HDZ-u Sanaderu 2003. predao 30 tisuća njemačkih maraka, godinu kasnije 200 tisuća kuna, a krajem 2004. i 300 tisuća eura za kupnju blindiranom BMW-a.

Iako je u istrazi rekao da je morao pomagati jer se nije bilo dobro zamjeriti ljudima iz politike, danas je ustvrdio da se nikada nije tako osjećao, već da je na ispitivanju u USKOK-u "samo potvrđivao što su mu sugerirali".

Sanader je prigovorio njegovu iskazu rekavši da Primorca ne poznaje i da od njega nikada nije primio 30 tisuća maraka i 200 tisuća kuna. Novac za blindirani BMW nije spomenuo.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak kada bi trebali svjedočiti Vjekoslav Mikuljan, Željko Bilić, Vedran Miše, Vesna Kadić Komadina i Zvonko Biljecki.

Tagovi: Dragutin Veselčić, Ratko Maček, Osječka televizija, HDZ, Vladimir Šeks, Ivo Sanader
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE