GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Verica Kalanović direktorka u Luci Beograd

Verica Kalanović direktorka u Luci Beograd
KADROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2015 / 22:47
Autor: SEEbiz / Danas.rs / Blic
BEOGRAD - Verica Kalanović, bivša ministarka u nekoliko srpskih vlada, direktorka je u Luci Beograd, preneo je večeras internet sajt lista Danas.
Upitana otkud baš ona na tom mestu, Kalanovićeva je za Danas odgovorila pitanjem zašto je čudno da neko radi u privatnom sektoru. Na konstataciju da nije čudo, ali da je zanimljivo s obzirom na to da se bavila politikom, ona nije odgovorila. Prema njenim rečima, njen zadatak u Luci je da bude direktorka u tom preduzeću i da posluje što je bolje moguće.

Na pitanje upućeno Luci Beograd otkud Kalanovićeva na mestu direktorke, Danasu je rečeno da Kalanovićeva ni u kom slučaju nije angažovana iz bilo kakvih političkih razloga, niti zbog toga što ona nešto duguje Luci ili Luka njoj, već zato što ima iskustva u poslovima regionalnog razvoja koje Luka namerava da ostvari. Kako nam je objašnjeno, niko od direktora u Luci nju ranije nije poznavao niti je s njom sarađivao.

S obzirom na planove razvoja koje Slobodna zona Beograd ima, njena znanja i kontakti koje je stekla time što je bila na mestu ministarke za regionalni razvoj bili su osnov isključivo profesionalnog razgovora s njom. U Luci su njene profesionalne sposobnosti visoko ocenjene i predstavljala je najboljeg kandidata za to mesto.

Kalanovićeva se iz politike povukla odlaskom sa političke scene Mlađana Dinkića i njegove partije URS. Važila je za njegovu osobu od poverenja i zvali su je „ženski Dinkić", što je njoj, kako je rekla, imponovalo. Mediji su pisali da je na jesen 2006. bila kolateralna šteta u sukobu dvojice lidera stanke, kada ju je tadašnji predsednik stranke Miroljub Labus suspendovao sa mesta predsednice Izvršnog odbora G17 plus. Potpredsednica je stranke G17 plus od maja 2007. godine.

Za državnu sekretarku u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja izabrana je 2007. i tu funkciju obavljala je do jula 2008, kada je imenovana za ministarku za Nacionalni investicioni plan. Kada je u februaru 2011. predsednik Vlade Mirko Cvetković pokrenuo postupak za smenu predsednika G17 plus Mlađana Dinkića sa mesta ministra ekonomije, Kalanovićeva je takođe podnela ostavku na mesto ministarke za NIP. Kalanovićeva je objasnila da je ostavka lični moralni čin.

„Nisam mogla da nastavim da sedim u Vladi koja je na takav način smenila lidera moje stranke, sa kojim delim ideale i koji nije uradio ništa loše osim što je javno rekao istinu, umesto da je povlači po kuloarima." Vrlo brzo, tačnije već početkom marta 2011, počela je da obavlja funkciju potpredsednice Vlade zadužene za privredu. Kada je formirana vlada Ivice Dačića 2012, Kalanovićeva je zauzela poziciju ministarke regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Radila je od 1980. do 1993. u Fabrici zaptivki „Prva petoletka" u Trsteniku, a od 1993. do 2003. bila profesorka u Višoj tehničkoj školi u tom gradu. U periodu 2000-2001. bila je i članica Izvršnog odbora SO Trstenik, a od 2003. do 2006. bila je šefica poslaničke grupe G17 plus i predsednica Odbora za unutrašnje ekonomske odnose i finansije u Skupštini Državne zajednice SCG.

Slobodna zona Beograd je preduzeće u većinskom vlasništvu firme Nova luka čiji je vlasnik kompanija Vorldfin, u vlasništvu poznatog biznismena Milana Beka.

Tagovi: Verica Kalanović, Luka Beograd, Milan Beko, Slobodna zona Beograd, Mlađan Dinkić, G17 plus, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
AVIONI
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pojasnio da je kod ugovora o kupnji višenamjenskog borbenog aviona Rafale i klauzule o indeksaciji cijena riječ o iznosu od oko 45 milijuna eura, dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi.
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
KAMPANJA
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
ZAGREB - Solinski Include, osnivača Ivana Mrvoša, u četvrtak je lansirao novu, treću po redu kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeam platformi, u kojoj planira od zainteresiranih investitora prikupiti do milijun eura novog kapitala.
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
HRANA
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
RIM - Cijene hrane porasle su u svijetu u studenome četvrti mjesec zaredom, dosgnuvši najvišu razinu u više od 10 godina, potaknute snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
FOREX
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima dok investitori prate smjernice iz američkog Feda o dinamici smanjenja poticaja i nove informacije o omikronu, novoj varijanti koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE