GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika Britanija za proširenje EU

Velika Britanija za proširenje EU
EVOPSKA UNIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2013 / 08:52
Autor: SEEbiz / Tanjug
LONDON - Komitet za EU Doma lordova britanskog parlamenta ohrabrio je u svom najnovijem izveštaju nastavak procesa proširenja EU.

Komitet je poručio, između ostalog, da bilateralni sporovi između kandidata ili aspiranata ne treba da budu iskorišćeni kako bi se zaustavilo njihovo približavanje EU.  

U danas objavljenom izveštaju o budućnosti proširenja EU navodi se da je u nastavku tog procesa neophodno čvrsto insistirati na poštovanju kopenhaških kriterijuma kako se sa novim potencijalnim članicama ne bi ponovila greška kakva je učinjena prijemom Rumunije i Bugarske. 

Predsednik komiteta lord Timoti Bosvel je komentarišući izveštaj naveo da korist od proširenja EU imaju i stare i nove članice, jer povećanje zajedničkog tržišta može samo da doprinese izlasku iz recesije, navodi se u saopštenju koje je danas objavljeno na internet stranici Doma lordova. 

"Od ključne je važnosti da EU poštuje sopstvena pravila pri prijemu novih članica. Verujemo da kriterijumi iz Kopenhagena postavljaju letvicu na pravu visinu i da se moraju odnositi na sve države koje žele da uđu u EU. Činjenica da to nije bilo urađeno u slučaju Bugarske i Rumunije dovela nas je u situaciju da moramo da ubrzavamo reforme u tim državama po njihovom prijemu. To se ne sme ponovo dogoditi", smatra Bosvel. 

Komitet gornjeg doma britanskog parlamenta je u izveštaju, takođe, kao grešku ocenio prijem Kipra u EU iako je spor oko statusa severnog dela ostrva i dalje u toku, što se negativno odrazilo na progres Turske ka EU. 

"Ocenjeno je da u budućnosti bilo koji bilateralni spor mora biti razrešen pre prijema neke države u članstvo. Komitet pre svega cilja na tekuće sporove na Zapadnom Balkanu kao primer. Izveštaj, međutim, ističe da napredak u procesu evrointegracija država kandidata ne treba da bude zaustavljen zbog bilateralnih sporova, i da samo članstvo treba da bude odlagano dok se ti sporovi ne reše", navodi se u saopštenju. 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je dvodnevnu posetu Velikoj Britaniji započeo upravo razgovorom sa članovima Komitet za EU Doma lordova, a komesar za proširenje EU danas je, na svom Tviter nalogu, pomenuti izveštaj ocenio kao dobru procenu važnosti i benefita nastavka procesa proširenja.

Tagovi: Velika Britanija, Britanija, EU
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi pali drugi dan zaredom, uz skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje.
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
FOREX
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije zabilježio veće promjene u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori na oprezu uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), a brinu ih i nova zatvaranja gospodarstava u Europi zbog Covida-19.
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE