GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veledrogerijama će biti isplaćeno 200 milijuna kuna

Veledrogerijama će biti isplaćeno 200 milijuna kuna
ZDRAVSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2017 / 17:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Veledrogerijama će u idućih mjesec dana biti isplaćeno 200 milijuna kuna na ime duga kliničkih bolnica za isporučene lijekove i medicinski materijal, rezultat je to sastanka ministra zdravstva Milana Kujundžića s predstavnicima veledrogerija, održanog u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva. 

"Ne mogu reći da je dogovor postignut. Dobili smo obećanje ministra Kujundžića da će biti isplaćeno 200 milijuna kuna za kliničke bolnice, međutim, i dalje nam ostaje problem općih bolnica. Obećano nam je i da ćemo imati sastanak u Ministarstvu financija na temu općih bolnica, da vidimo kako ćemo riješiti tu situaciju", izjavio je nakon sastanka čelnik Medike Jasminko Herceg.

On je ocijenio kako će obećanih 200 milijuna riješiti problem duga za vrlo kratki period.
Veledrogerije su od ministra tražile 500 milijuna, kako bi se kratkoročno premostio dug kliničkih i općih bolnica, koji ukupno iznosi 2,5 milijarde kune, od čega su 2 milijarde dospjelog duga.

Herceg je rekao kako su opće bolnice veledrogerijama za isporučene lijekove i medicinski materijal dužne i 800, 900 i 1000 dana pa će veledrogerije, ako se ubrzo ne nađe neko rješenje, biti primorane tužiti takve bolnice, kako nakon tri godine potraživanja ne bi otišlo u zastaru.
Naglasio je, međutim, kako veledrogerije neće obustaviti isporuku lijekova bolnicama.

"Mi sigurno nećemo obustaviti isporuku lijekova. Dokle god imamo lijekova na skladištima nećemo zaustaviti isporuku prema pacijentima", kazao je.

I ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže kako su pacijenti sigurni te dodaje kako je Vlada zasad u mogućnosti isplatiti 200 milijuna kuna, ali da će nastaviti tražiti sredstva kako bi se ublažili dugovi bolnica.  

"Želim zahvaliti dobavljačima za razumijevanje i vjerujem da će bolnice biti opsrkbljene s lijekovima i medicinskim materijalom. A financijske teškoće su, nažalost, naslijeđene i one se godinama provlače. Vlada je maksimalno ubrzala dinamiku kako bi prikupila 200 milijuna. Naravno da obveza ostaje i da ćemo nastojati skupljati dalje novce i pokušati ublažiti dugovanje, kako po iznosu, tako i po vremenskim rokovima plaćanja", rekao je ministar.

Istaknuo je kako se mora naći rješenje za neke županijske i opće bolnice, koje imaju 900 i više dana duga, kako na razini vlasnika, odnosno županija tako i na razini vlade, da ne bi došlo do neisporuke lijekova.

Upitan je li situacija s Agrokorom Vladu ograničila u većim isplatama prema veledrogerijama, odgovorio je kako je na određeni to imalo utjecaja.

"Nisam stručnjak niti sam minisitar financija da bih mogao reći koliko je utjecala, ali bez sumnje da je na određeni način utjecala", rekao je.

Herceg je dodao kako neke veledrogerije imaju potraživanja od Agrokora, za isporuku određenih preparata Belju.

Tagovi: Jasminko Herceg, Medika, veledrogerije, Milan Kujundžić
PROČITAJ I OVO
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
PLEMENITI METALI
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
LONDON – Cijena zlata dosegla je u ponedjeljak najvišu razinu od sedam tjedana jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.
Dolarov indeks blizu najnižih razina u sedam tjedana
FOREX
Dolarov indeks blizu najnižih razina u sedam tjedana
LONDON - Tečaj dolara u utorak se zadržao blizu najniže razine u gotovo sedam tjedana prema najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, a euro je dodatno ojačao jer su investitori optimističniji u vezi dinamike cijepljenja u Europi.
Mfin na aukciji prodao 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin na aukciji prodao 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo gotovo 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa, što je 139 milijuna kuna više od planiranoga, pri čemu su trezorci s rokom dospijeća za godinu dana plasirani po kamatnoj stopi od svega 0,02 posto.
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
PREPORUKE
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
WASHINGTON - Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80% zemalja diljem svijeta zbog "rizika bez presedana za putnike" uslijed pandemije covida-19.
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
ROBA
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
LONDON - Sve više kompanija isporuke roba između Irske i Velike Britanije preusmjerava preko Sjeverne Irske da bi izbjegle birokraciju i kašnjenja nakon brexita, tvrde u dublinskoj luci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE