GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većina ugostitelja napustila kongres dok je govorio pomoćnik ministra

Većina ugostitelja napustila kongres dok je govorio pomoćnik ministra
PROSVJED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2016 / 16:30
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Oko 500 sudionika okupilo se u ponedjeljak na Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u splitskom hotelu Le Merdien Lav, a većina ih je napustila dvoranu za vrijeme obraćanja pomoćnika ministra turizma Roberta Pende te su se vratili po završetku njegova govora.
Sudionici kongresa najavili su mogućnost upućivanja zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti povećanja PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, bude li to izglasovano u Saboru.

U trenutku kada je Penda u svojem govoru spomenuo kako se obraća i u ime ministra turizma Garia Cappellia, najprije su se čuli zvižduci među nazočnima, a zatim i povici negodovanja.

Nastavljajući govor u takvom bučnom ozračju Penda je istaknuo kako su u Ministarstvu turizma u tijeku izmjene "nekih propisa" te "smanjenja parafiskalnih nameta", nakon čega su uslijedili još snažniji zvižduci, a zatim je više od polovice sudionika napustilo dvoranu.

Nakon nekoliko minuta Penda je nastavio govor istaknuvši kako vjeruje da će zaključci koje usvoji kongres "imati svoje plodno tlo" te je proglasio kongres otvorenim. Po završetku njegova govora sudionici kongresa koji su bili napustili dvoranu, su se vratili.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Neven Šepak istaknuo je kako je demonstrativni izlazak iz dvorane većeg dijela sudionika kongresa govori kako je to "znak trenutnog protesta, ali legitimno i legalno." Odgovarajući na novinarsko pitanje u stanci Kongresa hoće li uslijediti prosvjedi ugostitelja ako se izglasa povećanje PDV na ugostiteljske usluge, Šepak je kazao kako treba biti strpljiv do sutra kada će biti objavljeni zaključci Kongresa.

"Ovaj tihi protest jasno govori ministru turizma da bi nam se trebao u ova dva dana obratiti, reći nam pravo stanje. On treba doći i objasniti što je razlog tome da su ugostitelji na ovaj način dovedeni, rušenjem Strategije turizma, da budu gubitnici. To je nedopustivo u gospodarstvenom smislu," rekao je Šepak novinarima.

U svojem govoru na otvaranju on je rekao kako od ministra Cappellia očekuje da se bori za interese ugostitelja te je podsjetio na prvobitnu Cappallijevu izjavu u kojoj je rekao kako "nije u redu" povećanje PDV-a za ugostiteljske usluge.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogojac je istaknuo kako će HOK ustrajati u zahtjevu da se odustane od povećanja poreza za ugostiteljske usluge.

"Nećemo odustati i iskoristit ćemo sve legalne mogućnosti da i dalje govorimo vladi i ministarstvima da to nije dobro, da to smeta cijelom sektoru. S ovog mjesta poručujemo kako neće biti vječito terorizma u Turskoj i da neće izbjeglice biti cijeli život u Grčkoj te će se dogoditi da Turska ponudi ljetovanje u Antaliji za 400 eura s letom avionom. A što ćemo mi govoriti - povećanje poreza na 25 posto kod ugostitelja koji rade izvoz na kućnom pragu?", pita se Ranogajec.

I on je najavio mogućnost obraćanja Ustavnom sudu u slučaju da se usvoji povećanje PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 posto na 25 posto.

Izaslanik predsjednice Republike Željko Garača je istaknuo kako može prenijeti njezin "opći stav" po kojem ona zagovara (poreznu) reformu, ali na način da ona ne smije nikome štetiti i da je treba sagledavati u kontekstu općeg napretka hrvatskog gospodarstva i društva.

Tagovi: ugostitelji, Robert Pende, Gari Cappelli, hrvatski turizam, PDV na ugostiteljstvo, Hrvatska obrtnička komora
PROČITAJ I OVO
Oprezna trgovina na europskim tržištima
BEZ RIZIKA
Oprezna trgovina na europskim tržištima
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
DIONICE
Badel 1862 izvijestio o smanjenju broja dionica
ZAGREB - Na temelju ovlaštenja Glavne skupštine od 13. siječnja 2020., donijela odluku o povlačenju 2.976.929 stečenih vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitala te je nastavno na navedeno usklađen podatak o broju dionica u Statutu Društva.
Nastavak rasta na azijskim tržištima
SERIJA
Nastavak rasta na azijskim tržištima
TOKIO - Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica pale jer su ulagače uznemirile vijesti o novim slučajevima koronavirusa u Južnoj Koreji i Japanu, premda se u Kini širenje tog virusa usporava.
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
RAST
Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novi najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u Kini, što bi trebalo ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.

Zlato blizu najviše razine u sedam godina
UZLET
Zlato blizu najviše razine u sedam godina
LONDON - Nakon što je u srijedu premašio ključnu razinu od 1.600 dolara, cijene zlata koketirale su sa sedmogodišnjim maksimumom, jer ulagači i dalje povećavaju svoje pozicije uslijed izbijanja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE