GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većina fondova u tjednom minusu

Većina fondova u tjednom minusu
FONDOVSKI TJEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2017 / 19:26
Autor: SEEbiz / Hrportfolio.hr
ZAGREB - Među 83 otvorena investicijska fonda u proteklom su tjednu prevladali fondovi s padom vrijednosti udjela. Rast vrijednosti bilježi 39 fondova, pala su 43 fonda, a jedan fond bilježi tjedan bez postotne promjene. Nije bilo fondova s rastom većim od jedan posto, a tri su fonda pala više od jedan posto.

Na ljestvici deset fondova s najvećim rastom pet mjesta su zauzeli dionički fondovi, po dva posebni i mješoviti, a jedno mjesto obveznički fond. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od -1,60 posto do 0,85 posto.

Od 27 dioničkih fondova rast bilježi njih osam. Najviše je porastao USA Blue Chip za 0,81 posto. ZB trend bilježi porast od 0,66 posto, dok je na trećem mjestu KD Prvi izbor s uvećanjem od 0,50 posto. Najviše su pali Neta Frontier (-1,60%) i OTP indeksni (-1,22%).

Poraslo je pet od šest posebnih fondova, a Raiffeisen Harmonic je pao za 0,12 posto. Raiffeisen Dynamic je porastao za 0,85 posto, što ga čini dobitnikom tjedna, a Raiffeisen Harmonic je uvećan za 0,22 posto.

Od 14 mješovitih fondova šest ih bilježi rast vrijednosti udjela. PBZ Global predvodi dobitnike s rastom od 0,29 posto, a slijede You Invest Active (0,24%) i You Invest Balanced (0,15%). OTP uravnoteženi je pao za 0,95 posto, Allianz Portfolio za 0,37 posto, a ZB global za 0,36 posto.

Među 15 obvezničkih fondova pet fondova je zabilježilo rast vrijednosti udjela. Neta Emerging Bond je tjedan zaključio uvećanjem od 0,28 posto, a PBZ Short term bond je rastao za 0,05 posto. PBZ Dollar Bond, InterCapital Dollar Bond i PBZ Dollar Bond fond 2 su pali za 0,06 posto.
Rast vrijednosti bilježi 15 od 21 novčanih fondova dok Raiffeisen euroCash bilježi tjedan bez postotne promjene. Najviše je, za 0,02 posto, cijena udjela porasla fondu PBZ Dollar, dok Locusta Cash i Zodaks Cash bilježe rast od 0,01 posto. Za 0,01 posto vrijednost je pala fondovima Neta MultiCash, Erste Euro-Money i Raiffeisen Cash.

Promatramo li prinose ostvarene od početka 2017. godine, najveći porast među dioničkim fondovima bilježe ZB BRIC (18,77%) i ZB trend (16,84%). Posebne fondove predvodi Raiffeisen Harmonic (7,14%), dok je najuspješniji mješoviti fond PBZ Conservative 10 s prinosom od %2B4,45 posto, a slijedi ga InterCapital Income Plus s rastom od 4,32 posto. Među obvezničkim fondovima od početka godine najveći je rast, od 4,58 posto, ostvario Addiko Conservative. Novčane fondove predvodi PBZ Dollar fond s prinosom od 0,75 posto.

Prema rezultatima u zadnjih 12 mjeseci, među dioničkim fondovima najznačajniji porast bilježi ZB trend (24,04%), a slijede ZB BRIC s porastom od 16,78 posto i ZB euroaktiv (13,86%). Kod posebnih fondova najviše je rastao ZB Future 2055 (7,20%). Mješovite predvodi Addiko Balanced kojem je vrijednost uvećana za 7,52 posto, a slijedi HPB Global s porastom od 4,91 posto. Addiko Conservative je s rastom od 4,85 posto prvi među obvezničkim fondovima, a idući je InterCapital Bond (3,98%). Na ljestvici novčanih fondova vrijednost je najviše uvećana fondu PBZ Dollar (1,00%), a slijedi Locusta Cash s prinosom od 0,90 posto.

NAPOMENA: Kod izračuna tjednih promjena fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 13.10.2017. do 20.10.2017. godine.

Tagovi: investicijski fondovi, Raiffeisen Harmonic, USA Blue Chip, PBZ Global, ZB trend, KD Prvi izbor, Neta Frontier, OTP indeksni
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE