GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većina fondova u minusu, KD Victoria dobitnik tjedna po drugi put uzastopno

Većina fondova u minusu, KD Victoria dobitnik tjedna po drugi put uzastopno
FONDOVSKI TJEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2013 / 12:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Proteklog tjedna je 27 od 77 aktivnih otvorenih investicijskih fondova poraslo, a čak 50 ih je završilo u minusu.
Tjedne promjene kretale su se u rasponu od -3,24 do 3,86 posto, a samo jedan fond probio je granicu rasta od jedan posto. S druge strane, čak 27 fondova je u prošlom tjednu izgubilo više od jedan posto vrijednosti. Kod dioničkih i mješovitih fondova najveći gubitnici su fondovi orijentirani na strana tržišta.

Od 35 dioničkih fondova samo su dva porasla. Vrijednost je najviše uvećao fond KD Victoria (3,86%) koji je drugi tjedan uzastopno dobitnik tjedna. Capital Two je s tjednim rastom od 0,23 posto drugi na ljestvici a slijedi VB Crobex10 s padom od 0,27 posto.

U grupi dioničkih fondova najveći pad zabilježio je fond KD Nova Europa (-3,24%) koji je time stekao naslov gubitnika tjedna. Slijede Ilirika BRIC s padom od 2,93 posto i Raiffeisen World koji je izgubio 2,85 posto.

Među mješovitom fondovima su tri dobitnika. Predvodi ih ICF Balanced s rastom 0,51 posto. Slijede Raiffeisen Prestige (0,28%) i Agram Trust (0,08%). Najviše je na vrijednosti izgubio HI-balanced (-1,67%), a slijedi ga Allianz Portfolio (-1,21%).

Kod obvezničkih fondova su dva dobitnika. Capital One povećao je vrijednost udejala 0,18 posto, a PBZ Bond fond 0,05 posto. Listu šestero gubitnika predvodi Erste Bond (-0,28%) i Erste Adriatic Bond (-0,24%).

Ako se promatra grupno, najuspješniji su ovog zjedna bili novčani fondovi jer je svih 20 tjedan završilo u zelenom. Rasli su u rasponu od 0,01 do 0,08 posto. Najuspješniji su bili NETA MultiCash (%2B0,08%) i Agram Euro Cash (%2B0,06%).

Promatramo li prinose od početka godine, 12 fondova još uvijek se drži iznad pet posto dok šest fondova bilježi prinos veći od deset posto. Na vrhu ljestvice je NETA US Algorithm s prinosom 28,38 posto. Slijede KD Victoria (%2B15,04%), Platinum Global Opportunity (%2B13,10%) i HPB WAV DJE (%2B12,86%). Mješovite fondove predvode OTP uravnoteženi s rastom od 8,73 posto i HI-balanced s 3,02 posto. Kod obvezničkih fondova u ovoj godini najviše su porasli HI-conservative (%2B5,60%) i Capital One (%2B3,12%), a kod novčanih Agram Euro Cash (%2B3,36%) i Locusta Cash (%2B2,42%).

Prema prinosu u posljednjih 12 mjeseci najuspješniji dionički fondovi su NETA US Algorithm s rastom od 23,59 posto te KD Victoria s 15,60 posto. Ukupno je sedam dioničkih fondova u promatranom razdoblju raslo više od deset posto. Najuspješnije mješovite fondove predvodi OTP uravnoteženi s rastom od 10,11 posto a slijedi KD Balanced koji je ostvario prinos od 4,69 posto. Kod obvezničkih najveći prinos u promatranom razdoblju bilježe HI-conservative (%2B5,46%) i Capital One (%2B3,05%). Novčane fondove predvode Agram Euro Cash (%2B3,69%) i Locusta Cash (%2B2,65%).

www.hrportfolio.hr

Tagovi: KD Victoria, KD Nova Europa, Ilirika BRIC, Capital Two, VB CROBEX10, Raiffeisen World, Raiffeisen Prestige
PROČITAJ I OVO
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
TRŽIŠTE
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
BANJA LUKA - Penzijski rezervni fond RS (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona KM, od čega će Zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM, ali tu nije kraj dobrih vijesti.
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
INVESTITORI
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
NEW YORK - Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obujma kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka američke središnje banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacije.
Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Ekonomski oporavak podigao indekse na rekordne razine
NEW YORK - Svjetske su burze prošloga tjedna dosegnule najviše razine u povijesti, zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima iz najvećih globalnih gospodarstava i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE