GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Već 20 država naručilo velike količine ruskog cjepiva

Već 20 država naručilo velike količine ruskog cjepiva
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 21:15
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nakon što je Rusija registrirala prvo cjepivo protiv Covida-19 na svijetu, Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da još nije dobila dovoljno podataka da provede evaluaciju novog cjepiva.

“Blisko surađujemo s ruskim zdravstvenim vlastima”, izjavio je glasnogovornik WHO-a, dodajući da su “u tijeku razgovori vezani uz moguću prekvalifikaciju cjepiva” koje je Rusija nazvala Sputnik V aludirajući na prvi satelit u svemiru - ruski. “No, riječ je o rigoroznim provjerama i kvalifikaciji svih informacija vezanih uz sigurnost i učinkovitost cjepiva”, poručio je glasnogovornik Tarik Jasarević, time potvrđujući da će evaluacija biti dugotrajna.

A dok se oko novog cjepiva lome koplja i postavlja pitanje je li Rusija nemarno stavila vlastiti prestiž ispred zdravlja i sigurnosti ljudi, ruski mediji naveliko pišu da je već 20 zemalja naručilo milijardu doza Sputnika V. Riječ je o zemljama u Latinskoj Americi, Africi i Aziji. “Zajedno s našim partnerima sposobni smo proizvesti pola milijarde doza godišnje”, istaknuo je šef ruskog tijela za inovaciju Kirill Dmitrijev, potvrđujući da Rusija ima već cijeli niz klijenata.

Jedan od njih je filipinski predsjednik Diego Duterte, koji je javno objavio da će sam prvi uzeti injekciju. Tehnološki institut iz Parane, jedne od saveznih država pandemijom teško pogođenog Brazila, najavio je da će u svojim pogonima proizvoditi rusko cjepivo. Njihova najava iznenadila je tamošnje središnje vlasti.

No, dok neki javno iskazuju potpuno povjerenje u rusko cjepivo, mnogi upozoravaju na oprez. Naime, u travnju je ruski predsjednik Vladimir Putin donio zakon kojim je skraćeno trajanje standardnih provjera o učinku i nuspojavama cjepiva.

Objavom da će proizvoditi cjepivo i istodobno ga testirati u trećoj fazi kliničkog ispitivanja kod mnogih je upalilo crveni alarm.

“Ovo je nerazborita i glupa odluka. Masovno cijepljenje s nedovoljno testiranim cjepivom nije etično. Ako se pojavi problem, to će biti pogubno ne samo za zdravlje ljudi, već i zato što će potkopati prihvaćenost cijepljenja u društvu”, izjavio je Francois Balloux, genetičar na britanskom University College London.

Posve isto misli i Peter Hotez, stručnjak za imunizaciju s teksaškog sveučilišta.

“Preskaču korake i to bi moglo imati štetne posljedice za globalnu bitku za pronalazak cjepiva”, izjavio je Hotez. Naime, i mnoga druga cjepiva, napose šest na koja posebno računa WHO, u trećoj su fazi kliničkog ispitivanja koja uključuje strogo praćena testiranja na desetinama tisuća ljudi. No, Rusija je odlučila krenuti prečicom.

Vladimir Putin objavio je u utorak da je siguran u učinkovitost, da cjepivo stvara jak imunitet te da je jedna od njegovih kćeri uzela dozu. Rusija je najavila da će ruski medicinski radnici i učitelji kao prvi na liniji bojišnice dobiti novo cjepivo.

Voditelj američkog instituta za zarazne bolesti i glavno lice bitke protiv Covida-19 u SAD-u Anthony Fauci otvoreno je izjavio kako “jako sumnja da je rusko cjepivo spremno za široku upotrebu”. “Nadam se da su Rusi sa sigurnošću utvrdili da je cjepivo sigurno i učinkovito. No, iskreno sumnjam da su to učinili”, izjavio je Fauci za ABC News.

Naime, Fauci ističe da su dvije različite stvari imati cjepivo i znati da je sigurno i učinkovito. “Mi imamo najmanje pet ili šest cjepiva. I mi bismo ih mogli početi davati idući tjedan ako želimo. No, to bi moglo biti štetno za ljude i to se tako ne radi”, istaknuo je Fauci.

Ministar zdravstva SAD-a Alex Azar istaknuo je odmah u utorak da SAD ima stroge sigurnosne propise i da “ovo nije utrka za prvo mjesto”. Ruski mediji slične su izjave nazvali netrpeljivošću Zapada i pokušajem da se diskreditira rusko cjepivo.

Prema WHO-u, na ljudima se širom svijeta trenutno testira već 28 cjepiva. Dva od šest američkih cjepiva su nedavno ušla u treću fazu, a za rusko se zna da je tek testirano na ljudima u lipnju, dodao je Azar.

U Rusiji je treća faza kliničkog testiranja počela u srijedu, iako je cjepivo registrirano dan ranije. Sudjelovat će 2000 ruskih dobrovoljaca, a ostali su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Brazila i Meksika. “Novi zakon omogućio nam je da u ovakvoj situaciji treću fazu provedemo u sklopu davanja cjepiva skupinama koje su najizloženije virusu i vjerujemo da je to najbolji pristup, rekao je šef centra za inovacije Kirill Dmitrijev.

Rusija je inače četvrta na svijetu po broju zaraženih, a brojke vezane uz Covid-19 pokazuju da je 20 milijuna ljudi u svijetu dosad zaraženo, dok je njih 750.000 umrlo od posljedica infekcije. Na objavu Rusije da je registrirala cjepivo reagirale su i burze prvo poskočivši u nadi da bi cjepivo moglo biti među nama brže od planiranog, ali i bilježeći pad krajem dana s obzirom na informacije i nedovršenost svih potrebnih ispitivanja.

Tagovi: rusko cjepivo, Vladimir Putin, Anthony Fauci, Alex Azar, Tarik Jasarević, Svjetska zdravstvena organizacija, koronavirus, Diego Duterte,
PROČITAJ I OVO
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BLOKADA
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BRUXELLES - Europa je blokirala veliki projekt Aleksandra Vučića i Viktora Orbána, brzu prugu između Beograda i Budimpešte, piše Nova.rs.
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE