GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Varteks i Ericsson NT s najvećim prinosom na kapital

Varteks i Ericsson NT s najvećim prinosom na kapital
PRINOS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2014 / 10:52
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Budući da je jučer bilo poprilično mirno na Zagrebačkoj burzi bez većeg prometa ili važnijih korporativnih vijesti, danas smo se odlučili još malo osvrnuti na rezultate poslovanja kompanija.

Zanimalo nas je koliki je prinos na kapital (ROE) pojedina kompanija ostvarila na trailing razini na kraju rujna 2014. (što dakle uključuje dobit ostvarenu u 4. kvartalu 2013. te u prva tri kvartala 2014.)

Onoga tko na taj način pokuša ocijeniti profitabilnost kompanija možda načas zbuni što se na vrhu našao Varteks s ROE od 40%, iako je u prvih 9 mjeseci ove godine ostvario gubitak od 29m HRK. Objašnjenje se nalazi u tome da je kompanija u 4. kvartalu 2013. proknjižila najveći dio financijskog restrukturiranja te je prikazana dobit za taj kvartal iznosila 128m HRK.

Od drugog mjesta nadalje rezultati nisu jako iznenađujući. Ericsson Nikola Tesla je ostvario ROE od 31% budući da je isplatom relativno visoke dividende od 320 HRK po dionici ili ukupno 426m HRK više nego prepolovio ukupan iznos kapitala. Atlantic grupa biježi ROE od 12%, HT 11%, dok Dalekovod i Ledo oboje bilježe po 10% te su ujedno i posljednje kompanije iz CROBEX-a s dvoznamenkastim pozitivnim ROE.

Ostale kompanije s pozitivnim ROE su Adris i Končar - elektroindustrija s po 6%, Zagrebačka banka (5%), Podravka (3%), Kraš, Tehnika i Atlantska plovidba s po 2% te AD Plastik, Arenaturist i Luka Rijeka s po 1%.

Na dnu se nalaze Đuro Đaković holding (-489%) i Petrokemija (-107%) što nije iznenađenje uzmu li se u obzir negativni rezultati koje kompanije pokazuju već dulje vrijeme pa se na njih nećemo posebno osvrtati. Slijede ih Uljanik plovidba (-18%), Belje (-13%), Ina (-10%), RIZ-Odašiljači i Jadroplov s po -7%, Viadukt (-5%) te Vupik (-3%).

www.icapital.hr

Tagovi: prinos na kapital, ROE, Varteks, Ericsson Nikola Tesla, Atlantic Grupa, Dalekovod, Ledo, ZSE:DLKV-R-A, ZSE:VART-R-1, ZSE:ATGR-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavljen uzlet Valamara, indeksi rastu
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Nastavljen uzlet Valamara, indeksi rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u utorak ujutro Crobex indeksi porasli više od 1,5 posto, prateći kretanja na europskim tržištima, no time su samo ublažili velike gubitke u prvom tromjesečju.
Hrvatska udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova
ZAHTJEVI
Hrvatska udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova
ZAGREB - Hrvatska udruga poljoprivrednika zatražila je da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede zbog epidemije koronavirusa žurno donose mjere za očuvanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih obrta i malih i srednjih poljoprivrednih tvrtki.
Azijska tržišta: Podaci iz Kine podigli indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Podaci iz Kine podigli indekse
TOKYO - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle jer su podaci iz Kine potaknuli nadu u oporavak gospodarskih aktivnosti, premda su u drugim zemljama dijelovi gospodarstva zbog širenja koronavirusa i dalje paralizirani.
Wall Street porastao na početku tjedna
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u zdravstvenom sektoru, jer ulagači kupuju dionice onih kompanija koje bi mogle bolje podnijeti udar koronavirusa na gospodarstvo.
Beogradska berza: Potonulo raspoloženje investitora, indeksi skliznuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Potonulo raspoloženje investitora, indeksi skliznuli
BEOGRAD - Apatično trgovanje, slab promet i mali pad vrednosti BELEX indeksa obeležili su početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu akcija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE