GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Varteks i Ericsson NT s najvećim prinosom na kapital

Varteks i Ericsson NT s najvećim prinosom na kapital
PRINOS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2014 / 10:52
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - Budući da je jučer bilo poprilično mirno na Zagrebačkoj burzi bez većeg prometa ili važnijih korporativnih vijesti, danas smo se odlučili još malo osvrnuti na rezultate poslovanja kompanija.

Zanimalo nas je koliki je prinos na kapital (ROE) pojedina kompanija ostvarila na trailing razini na kraju rujna 2014. (što dakle uključuje dobit ostvarenu u 4. kvartalu 2013. te u prva tri kvartala 2014.)

Onoga tko na taj način pokuša ocijeniti profitabilnost kompanija možda načas zbuni što se na vrhu našao Varteks s ROE od 40%, iako je u prvih 9 mjeseci ove godine ostvario gubitak od 29m HRK. Objašnjenje se nalazi u tome da je kompanija u 4. kvartalu 2013. proknjižila najveći dio financijskog restrukturiranja te je prikazana dobit za taj kvartal iznosila 128m HRK.

Od drugog mjesta nadalje rezultati nisu jako iznenađujući. Ericsson Nikola Tesla je ostvario ROE od 31% budući da je isplatom relativno visoke dividende od 320 HRK po dionici ili ukupno 426m HRK više nego prepolovio ukupan iznos kapitala. Atlantic grupa biježi ROE od 12%, HT 11%, dok Dalekovod i Ledo oboje bilježe po 10% te su ujedno i posljednje kompanije iz CROBEX-a s dvoznamenkastim pozitivnim ROE.

Ostale kompanije s pozitivnim ROE su Adris i Končar - elektroindustrija s po 6%, Zagrebačka banka (5%), Podravka (3%), Kraš, Tehnika i Atlantska plovidba s po 2% te AD Plastik, Arenaturist i Luka Rijeka s po 1%.

Na dnu se nalaze Đuro Đaković holding (-489%) i Petrokemija (-107%) što nije iznenađenje uzmu li se u obzir negativni rezultati koje kompanije pokazuju već dulje vrijeme pa se na njih nećemo posebno osvrtati. Slijede ih Uljanik plovidba (-18%), Belje (-13%), Ina (-10%), RIZ-Odašiljači i Jadroplov s po -7%, Viadukt (-5%) te Vupik (-3%).

www.icapital.hr

Tagovi: prinos na kapital, ROE, Varteks, Ericsson Nikola Tesla, Atlantic Grupa, Dalekovod, Ledo, ZSE:DLKV-R-A, ZSE:VART-R-1, ZSE:ATGR-R-A
PROČITAJ I OVO
Bandić: Odluka o Adventu u idućih tjedan dana
NAJAVE
Bandić: Odluka o Adventu u idućih tjedan dana
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je rekao da je nužno naučiti živjeti s koronavirusom, držati distancu, prati ruke i nositi masku, te da za dva tjedna očekuje blagi pad broja zaraženih koji je danas u Zagrebu dosegao rekordnih 337 slučajeva.
Evo zašto Lonjsko polje bilježi rekordni broj posjetitelja
REKORDI
Evo zašto Lonjsko polje bilježi rekordni broj posjetitelja
ZAGREB - Park prirode Lonjsko polje ove godine je obišlo oko 50 posto više posjetitelja nego prošle godine, što je rezultat jačih komunikacijskih aktivnosti, ali i veće okrenutosti ljudi prema prirodi i boravku na otvorenom, ističe ravnateljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Marija Kušmiš.
Istraživanje otkrilo: Građani smatraju da će uvođenjem eura cijene rasti
EURO
Istraživanje otkrilo: Građani smatraju da će uvođenjem eura cijene rasti
ZAGREB - Građani najveću prednost uvođenja eura vide u izjednačavanju Hrvatske s ostatkom EU-a te u jednostavnijem plaćanju, dok su najveće bojazni povezane s rastom cijena te gubitkom "monetarnog suvereniteta", pokazuje anketa portala MojPosao, čiji su rezultati objavljeni u srijedu.
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
POHVALE
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
PULA - Novinarka časopisa Plein Air Roma Michaela Bagatella, moderatorica na predavanju pod naslovom "Inovacije ugošćavanja u outdoor sektoru" navela je primjere dobre prakse na modelu Top Campinga Hrvatske iz Poreča, na uzorku rezultata poslovanja kampova ove marke u Istri 2020. godine.
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
NEOBIČNO
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić tijekom ljeta i rane jeseni nije pronašao bolji model organizacije koji ne bi uključivao preprodaju lokacija koje su dodijeljene tvrtkama bez natječaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE