GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valamar Riviera: Najjači rast prihoda u segmentu hotela i apartmana od 4* i 5*

Valamar Riviera: Najjači rast prihoda u segmentu hotela i apartmana od 4* i 5*
PRIHODI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2015 / 12:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema objavljenim revidiranim rezultatima poslovanja za 2014 godinu, Valamar Riviera d.d. ostvarila je ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 1,117 milijardi kuna, što je povećanje od 31 milijun kuna u odnosu na 2013.
Konsolidirani prihodi od prodaje veći su za više od 30 milijuna kuna ili 2,8% u odnosu na 2013. godinu te iznose 1,078 milijardi kuna usprkos izazovima kišne turističke sezone i povećanju stope PDV-a na usluge ugostiteljstva i smještaja s 10 na 13 posto. Negativan utjecaj više stope PDV-a na prihode od prodaje procjenjuje se na 26 milijuna kuna.
 
Na razini Valamara najjači rast prihoda od čak 26% ostvaren je u segmentu hotela i apartmana od 4* i 5* kroz rast noćenja, rast prosječne cijene i povećanje broja jedinica, što je rezultat uspješne realizacije značajnih ulaganja u repozicioniranje portfelja u više kategorije.

U prošloj godini zabilježen je ukupan rast broja noćenja od 2,5 posto. Posebno snažan rast od oko 4% u noćenjima i 12% u prihodima ostvaren je u Dubrovniku, gdje su koncentrirana i najveća ulaganja u smještajne kapacitete u proteklih pet godina, što je potvrda i poticaj razvoju Dubrovnika kao prestižne turističke destinacije.

Zabilježen je i rast prihoda u segmentu kampova koji su unatoč lošim vremenskim prilikama i slabijoj potražnji rasli za gotovo 8 posto.

Prošlu godinu obilježila je racionalizacija i reorganizacija poslovanja Grupe kao temelj stvaranju daljnjih dodanih vrijednosti za dioničare. Društva Valamar grupa d.d. i Valamar Adria holding d.d. pripojila su se društvu Riviera Adria d.d., a objedinjena kompanija počela je poslovati pod imenom Valamar Riviera d.d.

- Prvi pozitivni rezultati restrukturiranja već su 2014. godine vidljivi kroz povećanu učinkovitost poslovanja pa je tako EBITDA (dobit prije odbitka kamata, poreza na dobit i amortizacije) prilagođena za rezultat izvanrednog poslovanja i jednokratne stavke porasla za čak 10%, na 317 milijuna kuna, dok je bruto dobit povećana za 48%, na 59 milijuna kuna. Zadovoljan sam što su i ulagači prepoznali dobre rezultate Valamara čija je tržišna vrijednost narasla 85%, a investicijska javnost izabrala je našu dionicu za dionicu godine na Zagrebačkoj burzi, istaknuo je Franz Lanschützer, predsjednik Uprave Valamar Rivijere.

S ciljem podizanja konkurentnosti proizvoda i usluga i jačanja tržišne pozicije, Valamar je u protekle tri godine udvostručio udio smještajnih jedinica u segmentu 4 i 5* na 25% te je u prošloj godini nastavio s velikim ciklusom ulaganja u repozicioniranje portfelja prema višim kategorijama. U prošloj godini, najveće investicije bile su u hotel Valamar Dubrovnik President koji je postao prvi hotel s pet zvjezdica u portfelju Valamar Riviere, dok su hoteli Zagreb u Poreču i Argosy u Dubrovniku postali hoteli s četiri zvjezdice. Ukupno je tijekom 2014. godine kapitalizirano 382 milijuna kuna investicija u turističke objekte. U 2015. Valamar nastavlja s investicijama te otvaranjem novih objekata, od kojih je najveće ulaganje, od 250 milijuna kuna, u Valamar Isabella Island Resort 4* na otoku Sv. Nikola u Poreču koji se otvara početkom ljeta.

- Investicije u postojeći portfelj vrlo su važan izvor našeg budućeg rasta i razvoja. Istovremeno aktivno razmatramo opcije za širenje, partnerstva i akvizicije u Hrvatskoj i regiji. Nadamo se da će ovo biti godina u kojoj ćemo pronaći rješenje za pitanje statusa turističkog zemljišta, što je nužno za poticanje značajnih investicija u turizam u narednom razdoblju, istaknula je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Riviere d.d.

Tagovi: Valamar Riviera, hrvatski turizam, Ivana Budin Arhanić, Franz Lanschützer, Valamar Dubrovnik President
PROČITAJ I OVO
Većina marki cigareta od subote skuplja za dvije kune
CIGARETE
Većina marki cigareta od subote skuplja za dvije kune

ZAGREB - Većina marki cigareta od subote je skuplja za dvije kune, pokazuju podaci Carinske uprave, kojoj su vodeći proizvođači i uvoznici cigareta prijavili povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta.

Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu, indeksi bez promena
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu, indeksi bez promena
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi, indeksi su završili s pozitivnim rezultatom i osetno jači u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je investiciona aktivnost ostala malodušna.
Zagrebačka burza: Valamar iznad 25 kuna, CROBEX opet rastao
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar iznad 25 kuna, CROBEX opet rastao
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli, ostvarivši tako dobitke već drugi tjedan zaredom, pri čemu se Crobex po prvi put od polovine ožujka vratio iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova.
Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice
OBVEZNICE
Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice
RIM - Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je uputio još jedan apel Europskoj uniji da uspostavi program europskih obveznica u sklopu nastojanja zemalja-članica da pronađu zajednički odgovor na očekivanu recesiju i skok nezaposlenosti.
Euro iznad 7,62 kune
PAD KUNE
Euro iznad 7,62 kune
ZAGREB - Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke utvrđenoj u petak, u odnosu na tečajnicu od prošlog petka, oslabila prema svim važnijim inozemnim valutama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE