GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uzlet na Wall Streetu, najveći dnevni skok Dow Jonesa od 2009.

Uzlet na Wall Streetu, najveći dnevni skok Dow Jonesa od 2009.
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2020 / 07:07
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones skočio više od 5 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli više od 4 posto, nadoknadivši dobar dio gubitaka od prošloga tjedna kada je širenje koronavirusa u svijetu izazvalo rasprodaju dionica.

Dow Jones skočio je 1.293 boda ili 5,09 posto, na 26.703 boda, što je njegov najveći dnevni skok od 2009. godine.

S&P 500 porastao je, pak, 4,60 posto, na 3.090 bodova, a Nasdaq indeks 4,49 posto, na 8.952 boda. To je najveći dnevni skok tih indeksa od prosinca 2018. godine.

Zbog širenja koronavirusa izvan Kine, prošloga su tjedna cijene dionica na najvećim svjetskim burzama oštro pale, pa je MSCI indeks svjetskih burzi potonuo više od 10 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od financijske krize 2008. godine.

Pritom su američki S&P 500 i europski STOXX 600 indeks zaronili u područje korekcije, što znači da su pali više 10 posto u odnosu na svoje prethodne rekordne razine.

Premda i dalje stižu vijesti o rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa izvan Kine, jučer su na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle prvi put nakon sedam dana uzastopnog pada.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će najveće središnje banke u svijetu uvesti poticajne mjere kako bi spriječile veće gospodarske štete.

U petak je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će američka središnja banka djelovati prikladno kako bi podržala gospodarstvo suočeno s rizikom od širenja koronavirusa.

Zbog toga ulagači očekuju da će Fed na sjednici 18. ožujka smanjiti ključne kamate za barem 0,25, a možda i za 0,50 postotnih bodova.

Ulagači se, također, nadaju da bi uskoro kamatne stope mogla smanjiti i japanska središnja banka, s obzirom da trećem po veličini svjetskom gospodarstvu prijeti recesija.

Guverner Bank of Japan Haruhiko Kuroda kazao je u ponedjeljak da će središnja banka poduzeti nužne korake kako bi stabilizirala financijska tržišta.

Kako prvi službeni makroekonomski podaci pokazuju da je udar koronavirusa na kinesko gospodarstvo veći nego što se procjenjivalo, ulagači vjeruju i da će kineske vlasti uvesti dodatne monetarne i fiskalne poticajne mjere.

„Možemo prebroditi usporavanje gospodarstva, no ako se to odrazi na kapacitete kompanija za plaćanje njihovih dugova, to bi već bio dublji problem. Čini mi se da se središnje banke povezuju kako bi pronašle načine da zaštite kreditno tržište od ekonomske nesigurnosti”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Wealth Advisors.

No, analitičari nisu sigurni da se monetarnom politikom mogu riješiti svi problemi proizašli iz prijetnji koronavirusa, s obzirom na slabljenje potražnje i gospodarske aktivnosti.

„Fed može smanjiti kamate kolikogod želi, ali to neće dovesti radnika u tvornicu ako je on u karanteni. Mislim da monetarna politika ne rješava ovaj problem koji uključuje i ponudu i potražnju. Ona može pomoći, ali neće riješiti problem”, kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab.

Nakon jučerašnjeg skoka, S&P 500 indeks sada je oko 8,7 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,13 posto, na 6.654 boda, a pariški CAC 0,44 posto, na 5.333 boda. No, frankfurtski DAX oslabio je 0,27 posto, na 11.857 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE