GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Užas u dolini Neretve: Vinova loza i nasadi lubenice pod vodom

Užas u dolini Neretve: Vinova loza i nasadi lubenice pod vodom
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2023 / 12:37
Autor: SEEbiz / HRT
METKOVIĆ - Nakon obilnih kiša i visokih vodostaja na području Neretvanske doline, utvrđuje se šteta na poljoprivrednim kulturama.

Najviše je uništena vinova loza u Staševici i Pojezerju, a pretpostavlja se da nema spasa ni jednogodišnjim biljkama. Inače, za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 4 milijuna eura.

Jedanaest milijuna čokota vinove loze raste na području Vrgoračko-neretvanskog jezera. Tijekom nedavnih poplava većina ih je bila potpuno prekrivena vodom.

- Voda ne otiče, slabo otiče i od ovoga sve skupa što je bilo pod vodom ja mislim neće biti ništa. Ovo je sve propalo, rekao je Petar Zloić za HRT.

Poduzimaju se mjere zaštite kako bi se spasilo što se spasiti može.

- Ovo je bacanje novaca po meni. Eto, ja imam i moja obitelj skoro trideset tisuća čokota. Od tih trideset tisuća sigurno ih je jedno šesnaest, sedamnaest tisuća potonulo, dodao je Zloić.

- Velika sredstva se sad moraju ulagati u pojačano zaštićivanje loze što će im pričiniti dodatne troškove, a vidite i sami i mi kao općina ćemo imati velike štete s obzirom na to da će ovi putevi propast koje mi redovno održavamo i nasipamo, kazao je Boro Dominiković, načelnik općine Pojezerje.

U Staševici su neki čokoti loze još pod vodom, a jednogodišnje kulture potpuno su uništene. Ovaj nasad lubenica jednim dijelom postao je rijeka.

- Jednostavno ogromna količina vode i neće se ubrati vjerojatno s ove površine ništa, izjavio je Đani Sikirić.

Povjerenstvo za procjenu štete konačne će zaključke donijeti tek kada se voda povuče i završe inkubacijski procesi.

- Pretpostavljam da će to biti moguće utvrditi tek za nekih petnaestak dana kad ćemo onda poduzeti daljnje korake, poručio je Ivan Marević, zamjenik gradonačelnika Ploča.

Očekuje se proglašenje elementarne nepogode, ali i izgradnja dodatnog tunela koji bi omogućio brži protok vode u more.

- Hrvatske vode su po informacijama koje imam u postupku studije utjecaja na okoliš za tunel Birina, to bi bio tunel dužine 3,8 kilometara i protoka 60 kubnih metara po sekundi, dodao je Marević.

Vinogradari kažu da takvu količinu padaline u ovo doba godine ne pamte. Ističu da će šteta znatno smanjiti prihode, nekima nažalost jedine.

Tagovi: dolina Neretve, lubenice, vinova loza, Marija Vučković, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti optimista
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti optimista
NEW YORK -Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak, pokušavajući prekinuti trodnevni gubitnički niz dok trgovci čekaju najvažnije izvješće o zapošljavanju u petak.
Zagrebačka burza: Janaf dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Janaf dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas bilježimo smanjenu aktivnost inbestitore i različite predznake indeksa.
Zagorske purice planule prije nekoliko tjedana
PRED BLAGDANE
Zagorske purice planule prije nekoliko tjedana
ZAGREB - Iako su i zagorske purice, kao i sve ostalo na valu inflacije, ove godine skuplje 20-ak posto – kupiti ih na nekom domaćinstvu u Hrvatskom zagorju nemoguća je misija. Rasprodane su i nekoliko tjedana ranije nego prijašnjih godina.
Azijska tržišta: Indeksi pali, u fokusu podaci iz Kine i Australije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, u fokusu podaci iz Kine i Australije
ŠANGAJ - Tržišta Azije i Pacifika su pala posvuda, odražavajući poteze na Wall Streetu dok su ulagači procjenjivali trgovinske podatke iz Kine i Australije.
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
NEW YORK - Američke dionice povukle su se u srijedu jer su ulagači procijenili podatke koji ukazuju na pad inflacije i izvješće o zapošljavanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE