GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uvoz meda u Hrvatsku porastao čak tri puta

Uvoz meda u Hrvatsku porastao čak tri puta
MED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2014 / 08:09
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
ZAGREB - Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prvih devet mjeseci prošle godine u Hrvatsku je uvezeno tri puta više meda nego u istom razdoblju 2012. i 2011. godine.

Primjerice, u devet mjeseci 2011. i 2012. godine Hrvatska je uvezla 59 tona meda, dok je lani u devet mjeseci u Hrvatsku iz inozemstva ušla čak 191 tona meda. Upitan za razloge ovog povećanja uvoza, s obzirom na to da domaći pčelari proizvode med vrhunske kvalitete i da ta proizvodnja u potpunosti zadovoljava domaće potrebe, Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza "spušta loptu na zemlju".

"Med iz uvoza koji je stigao na domaće tržište nije u količinama koje bi mogle izazvati probleme s plasmanom meda naših pčelara. Nama je u HPS-u poznato da je dio meda uvezen iz Kine, međutim, odakle je sve došao - ne možemo točno znati. Pretpostavka je da je jedna veća domaća tvrtka koja se bavi proizvodnjom i preradom pčelinjih proizvoda, najvećim dijelom zaslužna za taj uvoz. Također je pretpostavka kako je u pitanju med namijenjen ugostiteljstvu", kazao nam je Kranjec.

U Hrvatskoj već nekoliko proteklih godina raste broj pčelara. Kranjec kaže kako prema posljednjim podacima imamo približno 11 tisuća pčelara koji imaju oko 660 tisuća košnica. Hrvatska je po broju košnica po pčelaru u samom europskom vrhu - u Europskoj uniji u prosjeku jedan pčelar pčelari s 18 do 25 košnica, dok je hrvatski prosjek 60 košnica po pčelaru. Rast broja pčelara i košnica prati i povećanje proizvodnje meda koja se godišnje kreće od šest do osam tisuća tona. Sve to Kranjec govori kako bi pojasnio da je domaća proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda na visokoj razini te da za sada nema bojazni od značajnijeg uvoza meda. Tvrdi kako će tržišni viškovi domaćeg meda sve više završavati u drugim zemljama EU.

Tagovi: med, uvoz meda, Hrvatski pčelarski savez, Martin Kranjec
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi porasli, prateći smjer europskih burzovnih indeksa koji se oporavljaju nakon jučerašnjeg pada, uz nešto veći promet, pri čemu su u fokusu bile dionice HPB-a i HT-a.
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika
ISTRAŽIVANJE
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika

ZAGREB - Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija najranjivije su jedinice lokalne samouprave na turističku aktivnost, s obzirom na broj noćenja po glavi stanovnika, najizraženiju sezonalnost turizma i strukturu smještaja s najvećim udjelom privatnog, dok je najmanje ranjiva Istarska županija.

Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
IZGUBILI SPOR
Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
KARLSRUHE - Njemački hotelijeri su izgubili sudsku parnicu u kojoj su zahtijevali ukidanje turističke i prijavne pristojbe koju naplaćuje lokalna vlast.
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
TREZORCI
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise u vrijednosti 845 milijuna kuna i 11 milijuna eura, pri čemu kunske uz nešto više kamatne stope nego dosad, a eurske uz negativnu kamatnu stopu.
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ANALITIČARI
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ZAGREB - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE