GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usvojen zakon: Euro postaje službena valuta u Hrvatskoj prvog dana 2023.

Usvojen zakon: Euro postaje službena valuta u Hrvatskoj prvog dana 2023.
EURO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 16:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski sabor u petak je većinom glasova usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Za taj zakon glasovalo je 117 zastupnika, 13 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Zastupnici su odbacili amandmane Mosta i Kluba ZLB-a te zaključak Kluba Mosta, koje Vlada nije prihvatila.

Euro bi službenom valutom u Hrvatskoj trebao postati od 1. siječnja iduće godine, a prije nego u potpunosti zamijeni kunu, od 5. rujna cijene bi se iskazivale dualno, u kunama i eurima.

Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu, pa bi cijene i tijekom 2023. trebale biti istaknute u obje valute.

Tijekom cijele 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini.

Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, građani će moći u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno mijenjati novčanice kune za euro.

Uoči glasovanja dio oporbe se ponovno usprotivio uvođenju eura o ovom trenutku.

Mostov Miro Bulj rekao je kako je bila obaveza iskazati procjenu učinaka uvođenja eura, što nije učinjeno. Pozvao je Sabor da povuče taj zakon, neka struka kaže svoje mišljenje, a odluku da donese narod na referendumu.

Marijan Pavliček (Suverenisti) kaže da ih brine kako će građani preživjeti mjesec kada uđemo u eurozonu i kako će naši umirovljenici i radnici živjeti kada budemo imali euro.

Smatra kako je suludo ući u eurozonu u vrijeme najveće energetske krize EU-a, u doba najveće ekonomske neizvjesnosti i najveće inflacije u zadnjih 20 godina.

Pavliček smatra da, od četiri kriterija konvergencije, naša zemlja neće ispuniti kriterij inflacije.

"Nemojte srljati grlom u jagode. Nemojte srljati kao guske u maglu. Ne bi nam bilo prvi put u povijesti", pozvao je.

Upitao se kako će umirovljenik sa 40 godina radnog staža i 300 eura mirovine preživjeti mjesec kada će štruca kruha koštati dva eura. Lako je pričati kada se ima plaću od 2500 eura, kazao je.

Tagovi: uvođenje eura, eurozona, Miro Bulj, Marijan Pavliček
PROČITAJ I OVO
Država povećala udeo u Beogradskoj berzi
POTEZI
Država povećala udeo u Beogradskoj berzi
BEOGRAD - Srbija uvećala je udeo u vlasništvu Beogradske berze na 77,58 odsto posle upisa novoemitovanih akcija čiji je cilj bio dokapitalizacija, a u isto vreme, došlo je do smanjenja udela u vlasništvu Atinske berze (Athex), koja sada poseduje 4,75 odsto kapitala Beogradske berze.
Hercegovina očekuje rekordnu turističku sezonu
OČEKIVANJA
Hercegovina očekuje rekordnu turističku sezonu
MOSTAR - Mostar ove godine očekuje rekordan broj turista zbog čega rastu i investicije u smještajne kapacitete na području kompletnog grada kao, okolnih mjesta i na širem području Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba.
Loša sezona za slovenska skijališta
PRETOPLO
Loša sezona za slovenska skijališta
LJUBLJANA - Neuobičajeno visoke temperature za ovo vrijeme pokvarile su planove skijališta da nadoknade lošu posjećenost u prvom dijelu zimske sezone.
Bitcoin uzletio do rekorda, novac se u ogromnim količinama slijeva na tržište
REKORDI
Bitcoin uzletio do rekorda, novac se u ogromnim količinama slijeva na tržište
NEW YORK - Bitcoin je dosegao rano jutro rekordnu vrijednost postavljena 2021., govore najnoviji podaci. U trenutku pisanja ovog teksta bitcoin je premašio vrijednost od 68.791 američkog dolara.
Musk više nije najbogatiji čovjek na svijetu
BOGATSTVO
Musk više nije najbogatiji čovjek na svijetu
NEW YORK - Prijestolje najbogatijeg čovjeka od Elona Muska jučer je preuzeo Jeff Bezos, pokazuju najnoviji podaci američkog Bloomberga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE