GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uspostavljena funkcionalnost SEE Linka

Uspostavljena funkcionalnost SEE Linka
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2016 / 12:18
Autor: SEEbiz
SKOPJE - SEE Link, inovativna regionalna platforma za trgovanje vrijednosnim papirima koju su utemeljile Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza, a poduprta je od strane Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), postala je u potpunosti operativna.

Funkcionalnost platforme objavljena je na godišnjoj konferenciji Makedonske burze u Skopju, u prisutnosti potpredsjednika predstavnika EBRD-a i direktora burzi koje su utemeljile SEE Link: Ivane Gažić (Zagrebačka burza), Ivana Takeva (Bugarska burza) i Ivana Šterieva (Makedonska burza).

SEE Link je projekt pokrenut od strane Bugarske, Makedonske i Zagrebačke burze s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima uvrštenima na ta tri tržišta. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu.

EBRD je osigurao potporu u iznosu od € 540 000 namijenjenu uspostavljanju tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga. Svaka burza sudionica projekta doprinijela je s po € 80 000 namijenjenih kapitalnom osnaživanju SEE Linka. Jačanje lokalnih tržišta kapitala jedan je od prioriteta EBRD-a na zapadnom Balkanu, s ciljem smanjenja ovisnosti o vanjskim izvorima financiranja te kako bi se promicao razvoj domaćih izvora financiranja.

SEE Link će omogućiti integraciju regionalnog tržišta kapitala čija je tržišna kapitalizacija oko $ 30 milijardi u gotovo 400 vrijednosnica uvrštenih na tri burze, kako bi se pozitivno utjecalo na likvidnost te omogućio jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere.

André Küüsvek, direktor za Local Currency and Capital Markets u EBRD-u, izjavio je:

"Konsolidacija je neizbježan proces i manje burze zajedničkim nastupom značajno jačaju svoju poziciju. Tehnologija će osigurati učinkovitiji pristup za investitore i brokere ovakvom integriranom tržištu kapitala, a omogućit će daljnju neovisnost burzi. Ponosni smo što smo podržali ovaj vrijedan projekt i radujemo se njegovom napretku."

Beogradska i Ljubljanska burza pridružile su se SEE Linku sredinom veljače ove godine potpisavši sporazum o pridruživanju na EBRD-ovom Western Balkans Investment Summitu u Londonu.

Ivan Šteriev, direktor Makedonske burze, rekao je: "Regionalna integracija je nužna, a SEE Link je pravi primjer njezinih prednosti i mogućnosti koje otvara. Kroz SEE Link ćemo nesumnjivo osigurati efikasniji pristup regionalnim tržištima i povećati njegovu vidljivost na investicijskoj karti."
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, dodala je: "Vrlo smo zadovoljni cjelokupnim razvojem projekta. Interes novih burzi i brokera za pridruživanje SEE Linku kontinuirano raste, i bit će nam zadovoljstvo pozdraviti nove članove ovog projekta."

"Sigurni smo da će SEE Link vrlo brzo postati generator investicijskog razvoja regije, i uvjereni smo u uspjeh platforme," zaključio je Ivan Takev, direktor Bugarske burze.

Dva „blue chip“ regionalna indeksa naziva SEE LinX i SEE LinX EWI bit će predstavljeni 1. travnja 2016. i dodatno povećati atraktivnost tržišta. Indeksi će se sastojati od 10 najlikvidnijih regionalnih kompanija uvrštenih na tri burze : 5 iz Hrvatske, 3 iz Bugarske i 2 iz Makedonije.

Očekuje se da će se 22 člana burze iz Bugarske, Hrvatske i Makedonije povezati kroz platformu, a ukupno će 387 vrijednosnih papira biti dostupno za trgovanje.

Tagovi: SEE Link, Zagrebačka burza, Makedonska borza, Bugarska burza, Ivana Gažić, Ivan Šteriev, SEE LinX, SEE LinX EWI
PROČITAJ I OVO
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
EU tržišta: Kineski podaci podigli indekse
FRANKFURT - Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,45 sati bio je u plusu 0,6 posto, pri čemu su najviše na dobitku dionice naftnih kompanija, u prosjeku za 1,2 posto.
Euro prema kuni najslabiji od početka ožujka
JAČANJE KUNE
Euro prema kuni najslabiji od početka ožujka
ZAGREB - HNB-ov srednji tečaj eura subotnjim je padom od 0,08% formirao sad već 20-dnevni silazni niz, tijekom kojega je pao za gotovo 7 i pol lipa, odnosno gotovo 1,00%.
Goldman Sachs: Evo zašto je otkriće cjepiva loša vijest za dionice FAANG+
ANALITIČARI
Goldman Sachs: Evo zašto je otkriće cjepiva loša vijest za dionice FAANG+
NEW YORK - U aktualnim tržišnim turbulencijama zanimljivo su mišljenje ovih dana izrekli analitičari Goldman Sachsa.
Cijene zlata rastu devet uzastopnih tjedana
ZLATO
Cijene zlata rastu devet uzastopnih tjedana
LONDON - Cijene zlata lako su prešle razinu od 2.000 dolara, optimisti su u petak ujutro pogurali povijesni maksimum na 2.075 dolara za uncu (31,1 gram).
Azijska tržišta: Blage oscilacije indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Blage oscilacije indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim burzama u ponedjeljak najvažniji indeksi blago osciliraju bez nekog jasnog smjera, dok investitore brinu najnovije napetosti između SAD-a i Kine, no nade im daju podaci o oporavku industrijske aktivnosti u Kini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE