GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uspostavljena funkcionalnost SEE Linka

Uspostavljena funkcionalnost SEE Linka
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2016 / 12:18
Autor: SEEbiz
SKOPJE - SEE Link, inovativna regionalna platforma za trgovanje vrijednosnim papirima koju su utemeljile Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza, a poduprta je od strane Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), postala je u potpunosti operativna.

Funkcionalnost platforme objavljena je na godišnjoj konferenciji Makedonske burze u Skopju, u prisutnosti potpredsjednika predstavnika EBRD-a i direktora burzi koje su utemeljile SEE Link: Ivane Gažić (Zagrebačka burza), Ivana Takeva (Bugarska burza) i Ivana Šterieva (Makedonska burza).

SEE Link je projekt pokrenut od strane Bugarske, Makedonske i Zagrebačke burze s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima uvrštenima na ta tri tržišta. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu.

EBRD je osigurao potporu u iznosu od € 540 000 namijenjenu uspostavljanju tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga. Svaka burza sudionica projekta doprinijela je s po € 80 000 namijenjenih kapitalnom osnaživanju SEE Linka. Jačanje lokalnih tržišta kapitala jedan je od prioriteta EBRD-a na zapadnom Balkanu, s ciljem smanjenja ovisnosti o vanjskim izvorima financiranja te kako bi se promicao razvoj domaćih izvora financiranja.

SEE Link će omogućiti integraciju regionalnog tržišta kapitala čija je tržišna kapitalizacija oko $ 30 milijardi u gotovo 400 vrijednosnica uvrštenih na tri burze, kako bi se pozitivno utjecalo na likvidnost te omogućio jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere.

André Küüsvek, direktor za Local Currency and Capital Markets u EBRD-u, izjavio je:

"Konsolidacija je neizbježan proces i manje burze zajedničkim nastupom značajno jačaju svoju poziciju. Tehnologija će osigurati učinkovitiji pristup za investitore i brokere ovakvom integriranom tržištu kapitala, a omogućit će daljnju neovisnost burzi. Ponosni smo što smo podržali ovaj vrijedan projekt i radujemo se njegovom napretku."

Beogradska i Ljubljanska burza pridružile su se SEE Linku sredinom veljače ove godine potpisavši sporazum o pridruživanju na EBRD-ovom Western Balkans Investment Summitu u Londonu.

Ivan Šteriev, direktor Makedonske burze, rekao je: "Regionalna integracija je nužna, a SEE Link je pravi primjer njezinih prednosti i mogućnosti koje otvara. Kroz SEE Link ćemo nesumnjivo osigurati efikasniji pristup regionalnim tržištima i povećati njegovu vidljivost na investicijskoj karti."
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, dodala je: "Vrlo smo zadovoljni cjelokupnim razvojem projekta. Interes novih burzi i brokera za pridruživanje SEE Linku kontinuirano raste, i bit će nam zadovoljstvo pozdraviti nove članove ovog projekta."

"Sigurni smo da će SEE Link vrlo brzo postati generator investicijskog razvoja regije, i uvjereni smo u uspjeh platforme," zaključio je Ivan Takev, direktor Bugarske burze.

Dva „blue chip“ regionalna indeksa naziva SEE LinX i SEE LinX EWI bit će predstavljeni 1. travnja 2016. i dodatno povećati atraktivnost tržišta. Indeksi će se sastojati od 10 najlikvidnijih regionalnih kompanija uvrštenih na tri burze : 5 iz Hrvatske, 3 iz Bugarske i 2 iz Makedonije.

Očekuje se da će se 22 člana burze iz Bugarske, Hrvatske i Makedonije povezati kroz platformu, a ukupno će 387 vrijednosnih papira biti dostupno za trgovanje.

Tagovi: SEE Link, Zagrebačka burza, Makedonska borza, Bugarska burza, Ivana Gažić, Ivan Šteriev, SEE LinX, SEE LinX EWI
PROČITAJ I OVO
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
REAKCIJA TRŽIŠTA
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
LONDON - Dionice AstreZenece skliznule su s pozitivnog u negativni teritorij nakon informacije o smrti volontera tijekom testiranja cjepiva protiv koronavirusa.
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
POVEZANOST
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
LIEGE - Nakon direktne linije između Liegea i Zhengzhoua i između Liegea i Yiwua, ovaj belgijski lučki grad sada ima treću direktnu vezu s Kinom – sa gradom Chengdu.
Zagrebačka burza: Minimalne promjene indeksa, Valamar u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Minimalne promjene indeksa, Valamar u fokusu investitora
ZAGREB - Zagrebačka burza niti u srijedu nije ponudila zanimljiviju trgovinu od one koju gledamo već tjednima.
Dolar na najnižim razinama u mjesec dana
FOREX
Dolar na najnižim razinama u mjesec dana
LONDON - Tečaj dolara skliznuo je u srijedu na međunarodnim tržištima na najniže razine u mjesec dana prema košarici valuta, jer su se ulagači ohrabrili na kupnje rizičnijih valuta zbog optimizma u vezi mogućeg dogovora o izdašnom paketu poticaja za američko gospodarstvo prije izbora.
Bandić: Odluka o Adventu u idućih tjedan dana
NAJAVE
Bandić: Odluka o Adventu u idućih tjedan dana
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je rekao da je nužno naučiti živjeti s koronavirusom, držati distancu, prati ruke i nositi masku, te da za dva tjedna očekuje blagi pad broja zaraženih koji je danas u Zagrebu dosegao rekordnih 337 slučajeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE