GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usporen pad proizvođačkih cijena u EU na mjesečnoj razini, sporiji i u Hrvatskoj

Usporen pad proizvođačkih cijena u EU na mjesečnoj razini, sporiji i u Hrvatskoj
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2016 / 08:36
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji ponovo su pale u veljači, iako blaže nego u prethodnom mjesecu, a njihov je pad prigušen i u Hrvatskoj, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.
U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači pale 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su smanjene jedan posto, pokazuje izvješće Eurostata objavljeno u ponedjeljak.

Među zemljama EU najveći je pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježila Estonija, za 5,2 posto. Slijedi Nizozemska s padom cijena za 2,8 posto, te Danska s 2,6 posto i Mađarska s dva posto.

Rast proizvođačkih cijena zabilježili su samo Portugal i Velika Britanija, za 0,4 odnosno 0,1 posto, navodi EUROSTAT.

Na razini EU i eurozone proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u veljači za 0,6 odnosno 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima Eurostata smanjene 1,1 posto.

Uteg je u oba područja bio energetski sektor, u kojem su proizvođačke cijene u veljači na mjesečnoj razini potonule dva posto (EU), odnosno 2,1 posto (eurozona). Ako se izuzme energija, cijene su u EU i eurozoni kliznule 0,2 posto.

Skroman rast proizvođačkih cijena, za 0,1 posto na mjesečnoj razini u EU i u eurozoni, zabilježen je samo u sektoru trajnih potrošačkih roba, izvijestio je EUROSTAT.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj potonule u veljači 4,8 posto, gotovo dvostruko snažnije nego su prethodnom mjesecu kada su smanjene 2,8 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Sve su zemlje EU u veljači zabilježile pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, a najizrazitiji je bio u Nizozemskoj, gdje su potonule 10,5 posto. Slijedi Grčka s padom cijena za 9,9 posto, te Danska i Cipar gdje su pale 6,4 posto.

Na razini EU i eurozone proizvođačke su cijene industrijskih proizvoda u veljači smanjene 4,2 posto. U prethodnom su mjesecu prema revidiranim podacima Eurostata kliznule tri posto.

Pritom su cijene u energetskom sektoru EU potonule 14,0 posto, te 12,8 posto u onome eurozone. Ako se izuzmu proizvođači energije, cijene u industriji EU28 smanjene su u veljači na godišnjoj razini 0,7 posto. U eurozoni pale su 0,8 posto.

Izrazitije su smanjene i cijene intermedijarnih roba, za 2,0 posto u EU, te za 2,1 posto u eurozoni.

Najviše su pak u veljači na godišnjoj razini porasle proizvođačke cijene trajnih potrošačkih roba, za 0,8 posto u EU, te za 0,7 posto u eurozoni, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Tagovi: proizvođačke cijene
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
GOSTI
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
ZAGREB - Hrvatska nije, kako se očekivalo, potpuno zatvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, piše u nedjelju Jutarnji list.
Kamperi postali hit u doba pandemije
NOVI TREND
Kamperi postali hit u doba pandemije
LONDON - Pandemija koronavirusa izmijenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobjednika tih promjena putovanje kamperima.
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
POPUNJENOST
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
PULA - U petak i u subotu do podne granične prijelaze na području PU istarske prešlo je 77.894 putnika, od čega je u Hrvatsku ušlo 45.841 osoba, odnosno 41.737 stranih državljana. Među njima najviše je državljana Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE