GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usporedbe: Hrvati sretniji od Srba; u Srbiji sreća ima oblik slova "U"

Usporedbe: Hrvati sretniji od Srba; u Srbiji sreća ima oblik slova
NACIONALNI INDEKS SREĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2011 / 11:25
Autor: ;i:3;s:14:
ZAGREB - Iako je u Srbiji materijalno bogatstvo mjereno društvenim bruto proizvodom gotovo triput manje negoli u Hrvatskoj, njihova kvaliteta života i zadovoljstvo nisu toliko puta manji, pokazali su podaci Nacionalnog indeksa sreće.

Iz podataka Eurostata i Svjetske banke već je na prvi pogled vidljivo da je u Hrvatskoj život bolji.

Bruto društveni proizvod po stanovniku Hrvatske je skoro 14.000 USD, a u Srbiji niti 5400 USD, pa je Nacionalni indeks sreće u Hrvatskoj 63,3, boda a u Srbiji 55,9 bodova.

Žene žive duže u prosjeku 3 godine, a muškarci 18 mjeseci, dok je stopa smrtnosti (broj umrlih na 1000 stanovnika) u Srbiji 14,2 posto, a u Hrvatskoj 11,8 posto.

Razina Nacionalnog indeksa sreće ne odstupa od drugih dostupnih podataka svjetske baze podataka poput Eurostata i Svjetske banke.

Kada smo ih uspoređivali s hrvatskim nismo se previše iznenadili - sve vrijednosti indeksa veće su u Hrvatskoj negoli u Srbiji, što znači da je subjektivna procjena građana o kvaliteti života bolja u Hrvatskoj.
 
Kako je opća razina indeksa veća u Hrvatskoj negoli u Srbiji i sve komponente u Hrvatskoj su bolje (osim jedne: zdravog ponašanja, ali razlika je zanemariva), a najizraženije razlike koje prelaze 10 bodova uočene su kod zadovoljstva trenutačnim životom i očekivanjima za 2 godine te pristupu osnovnim potrebama i ekološkom ponašanju.

Gledajući po pojedinim komponentama najnižu razinu u obje zemlje imaju dvije komponente - u Hrvatskoj je ekološko ponašanje (53,8 bodova) i zadovoljstvo trenutačnom životnom situacijom (55,2 boda) na najnižim razinama, kao i u Srbiji gdje je sadašnja situacija za čak 16,4 boda lošija od one u Hrvatskoj.

Očekivanja za sljedeće dvije godine pokazuju jednak pomak na gore (poboljšanje od 5,6 bodova) u odnosu na trenutačnu situaciju u obje države, iako je sadašnja životna situacija u Srbiji procijenjena značajno lošijom. Optimizam je dakle i kod jednih i drugih istog intenziteta.

Pažljiviji pogled na rezultate Nacionalnog indeksa sreće pokazao je neke zanimljive razlike.

Emotivno stanje jedina je komponenta koja je gotovo jednaka u obje države, no zanimljivo je da ispitanici iz Srbije jače doživljavaju i pozitivne i negativne emocije.

Smijeh, poštovanje, užitak, sreća, zabrinutost, tuga, ljutnja, stres, ljubav i činjenje nečega novog i zanimljivog intenzivniji su kod susjeda.

U Hrvatskoj su muškarci sretniji od žena, a u Srbiji su i muškarci i žene podjednako sretni. U Hrvatskoj zadovoljstvo opada s godinama tako da je sreća silazna krivulja (što smo stariji, to smo nesretniji), dok u Srbiji sreća ima oblik slova “U“ kao i u svijetu - najveća je kod najmlađih, opada sa srednjim godinama, ali onda opet raste.

Tako je u Srbiji generacija 65%2B sretnija od one srednje dobi (45-54), dok je u Hrvatskoj obrnuto. Istraživanje Nacionalnog indeksa sreće u Hrvatskoj i Srbiji pokazalo je i neke sličnosti - sretniji su stanovnici velikih gradova i obrazovaniji, a zdravlje je najvažnija i najbolja komponenta indeksa.

Promatrajući pak te dvije zemlje u kontekstu Europske unije izdvojila se njihova zajednička loša demografska slika.

Naime, prema posljednjim podacima Eurostata, jedino one od svih EU-27 imaju najmanji udio mladih - svega 15 posto stanovnika ispod 15 godina, u usporedbi s recimo 25 posto u Turskoj ili Albaniji.

Hrvatska i Srbija jedine su zemlje u kojima opada broj stanovnika radne dobi. I treća najlošija vijest - Srbija i Hrvatska jedine su koje se smanjuju. Pogleda li se tablica lako se izračuna razlika stope smrtnosti od stope rođenih, koja je u Srbiji iznosila 4,6 posto na 1000 stanovnika, a u Hrvatskoj 1,7 posto.

Tagovi: nacionalni indeks sreće, sreća, emocije, Eurostat, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavak pada indeksa, turistički sektor pod pritiskom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavak pada indeksa, turistički sektor pod pritiskom
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je nastavak silaznog trenda na Zagrebačkoj burzi.
Dolar stabilan prema košarici valuta
FOREX
Dolar stabilan prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u ponedjeljak bio uglavnom stabilan prema drugim najvažnijim svjetskim valutama, u poboljšanom ozračju na međunarodnim tržištima zbog očekivanja novih poticaja američkom gospodarstvu.
Turska primila 6,5 milijuna doza kineskog cjepiva
CJEPIVO
Turska primila 6,5 milijuna doza kineskog cjepiva

ANKARA - Turska je u ponedjeljak primila dodatnih 6,5 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, koje je razvio kineski Sinovac Biotech, izvijestilo je nekoliko medija, što je omogućilo da se nastavi program nacionalnog cijepljenja.

Europski investitori oprezni na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Europski investitori oprezni na početku tjedna

FRANKFURT - Na većini europskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak blago porasle, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa u nekim europskim zemljama.

U obveznim mirovinskim fondovima krajem 2020. godine 2,06 milijuna članova
OMF-ovi
U obveznim mirovinskim fondovima krajem 2020. godine 2,06 milijuna članova
ZAGREB - Na kraju 2020. godine obvezni mirovinski fondovi u Hrvatskoj imali su 2,06 milijuna članova, što je gotovo 47 tisuća više nego krajem 2019., najnoviji su podaci koje je objavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE