GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uspješno izdana euroobveznica na međunarodnom tržištu od 1,25 milijardi eura

Uspješno izdana euroobveznica na međunarodnom tržištu od 1,25 milijardi eura
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2022 / 19:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija u srijedu je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura, dospijeća 2032. godine, izvijestilo je ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Godišnja kuponska kamatna stopa na novu euroobveznicu iznosi 2,875 posto, a ostvareni prinos 2,975 posto.

Prikupljena sredstva bit će korištena za financiranje općih potreba državnog proračuna, koje uključuju refinanciranje postojeće euroobveznice Republike Hrvatske koja dospijeva 30. svibnja ove godine nominalnog iznosa 1,25 milijardi eura i koja nosi kamatu od 3,875 posto.

Zajednički agenti izdanja bili su Citi, Erste Group, JP Morgan i Morgan Stanley.

"Usprkos izazovnim tržišnim okolnostima rastuće inflacije, pooštravanja monetarnih politika centralnih banaka i, posljedično, rasta kamatnih stopa i prinosa na tržištu, te aktualnog rusko-ukrajinskog sukoba, interes međunarodne investicijske zajednice bio je vrlo značajan", kažu u Ministarstvu financija.

Potkrepljuju to podaci po kojima je ostvarena potražnja u ukupnom iznosu od gotovo tri milijarde eura, a interesi za upis prikupljeni su od najkvalitetnijih investitora, uz jako dobru geografsku diversifikaciju (SAD, UK/Irska, Njemačka, Francuska, CEE zemlje, Švicarska, zemlje Beneluksa i dr.).

"Postignuti konačni uvjeti potvrda su statusa Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja te dokazuju snažno povjerenje ulagatelja u kvalitetu hrvatskog duga na međunarodnom tržištu, što je u konačnici omogućilo da upravo Hrvatska otvori put izdanjima euroobveznica i ostalim državama u regiji", kažu u Ministarstvu financija.

Tagovi: euroobveznica, hrvatske obveznice, Citi, Erste Group, JP Morgan, Morgan Stanley, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Četiri teretna broda isplovila iz Ukrajine
HRANA
Četiri teretna broda isplovila iz Ukrajine
KIJEV - Četiri broda s ukrajinskim proizvodima isplovila su u nedjelju iz ukrajinskih crnomorskih luka u sklopu dogovora o deblokadi pomorskog izvoza te zemlje, rekli su ukrajinski i turski dužnosnici.
Smirivanje na tržištu obveznica
OBVEZNICE
Smirivanje na tržištu obveznica
NEW YORK - Na tržištu obveznica prije samo tjedan-dva vladala je velika nervoza.
Svjetska tržišta: Oprezan rast, oči uprte u Fed
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Oprezan rast, oči uprte u Fed
ZAGREB - Unatoč jačanju geopolitičkih tenzija između Kine i SAD-a, na većini svjetskih burzi i na početku kolovoza indeksi su nastavili rasti, doduše znatno skromnije nego u tjednu ranije, jer s novim makroekonomskim objavama ponovno su porasla očekivanja da će Fed nastaviti s agresivnim dizanjem kamatnih stopa.
Dolar porastao u očekivanju nastavka Fedova agresivnog dizanja kamata
TJEDNI FOREX
Dolar porastao u očekivanju nastavka Fedova agresivnog dizanja kamata
ZAGREB - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla prošloga tjedna, nakon dva tjedna pada, jer najnoviji pokazatelji daju razloga američkoj središnjoj banci da u rujnu nastaviti s agresivnim dizanjem kamatnih stopa.
Zagrebačka burza: AD Plastik gubitnik tjedna, likvidnost slaba
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik gubitnik tjedna, likvidnost slaba
ZAGREB - U prvom tjednu kolovoza na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi su stagnirali uz različite predznake i vrlo skromnu likvidnost, jer je većina tržišnih sudionika bila odsutna zbog sezone godišnjih odmora, a i radni tjedan je bio skraćen zbog praznika u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE