GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

USKOK: Fazekasovo svjedočenje nije istinito

USKOK: Fazekasovo svjedočenje nije istinito
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2012 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - USKOK-ova tužiteljica na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Ina – MOL prigovorila je istinitosti iskaza svjedoka obrane Imre Fazekasa koji je suprotno iskazu krunskog svjedoka tužiteljstva Roberta Ježića kazao da pet milijuna eura na računu Ježićeve švicarske tvrtke Xenoplast nije bilo namijenjeno Sanaderu.

Tužiteljica Vanja Marušić smatra da Fazekas nije govorio istinu kada je pričao o razlozima sklapanja ugovora s Ježićevom tvrtkom koja mu je, kako je kazao, trebala pomoći u ostvarenju projekta Družba Adria u Hrvatskoj.

Uvažavajući iskaz svog krunskog svjedoka Ježića USKOK smatra da je pet milijuna eura na računu njegove tvrtke bilo prvi dio od ukupno 10 milijuna eura mita zbog kojega je Sanader mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Ježić je na sudu ispričao da je MOL-ov novac na njegov švicarski račun došao upravo posredstvom Fazekasa koji se predstavljao kao pouzdanik mađarske naftne kompanije. Tvrde da to dokazuje i Fazakaseva posjetnica na kojoj je uz naziv njegove tvrtke i logo MOL-a. No, svjedok je to pojasnio riječima da je uz MOL-ov na posjetnici i logo tvrtke Russneft, s obzirom da su te kompanije u jednakim udjelima vlasnici poduzeća ZNB koje je zastupao u poslu s Ježićem.

Fazekas je kazao da je Ježiću u dva navrata uplatio ukupno pet milijuna eura zbog zemljišta u Omišlju, ali i političkih veza kojima bi se pomogla realizacija projekta.

Tužiteljstvo je, međutim, zanimalo zbog čega je, iako svjestan da je projekt Družba Adria propao i da od posla s Ježićem nema ništa, povrat novca od Xenoplasta zatražio tek kada je Ježić u ovom postupku svjedočio protiv Sanadera.

Tužiteljica je ustvrdila i da Janaf u Omišlju, nedaleko zemljišta koje je Fazekas navodno želio kupiti, već ima skladiša energenata, no svjedok je odgovorio kako mu je rečeno da su ta skladišta rezervirana.

"Od Družbe Adria još nisam odustao. Kontaktirao sam s Hypo bankom i predao im dokumentaciju u svrhu kupovine Ježićevog zemljišta na Omišlju", kazao je Fazekas, dodavši da Hypo banka na tom zemljištu ima hipoteku kao zalog za raniji Ježićev kredit.

Tvrdnje da novac na Xenoplastovu računu nije bio namijenjen Sanaderu, kao što tvrdi USKOK, Fazekas je prvi put iznio mađarskim istražiteljima koji su potom odbacili hrvatske sumnje o povezanosti MOL-ovog direktora Zsolta Hernadija s podmićivanjem Sanadera. Njegovu je priču, navodno, potkrijepio i vlasnik Russnefta Mihail Guceriev koji bi na suđenju bivšem hrvatskom premijeru trebao svjedočiti sutra, također kao svjedok obrane.

Tagovi: Imre Fazekas, Ivo Sanader, Vanja Marušić, USKOK, Robert Ježić, Družba Adria, Dioki, MOL, Ina
PROČITAJ I OVO
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
ANALIZA - Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta.
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
OBVEZNICE
Slovenija izdaje prve održive obveznice vrijedne milijardu eura
LJUBLJANA - Slovenija je uspješno izdala prvu obveznicu održivosti u kojoj su sredstva od emisije namijenjena financiranju isključivo održivih projekata. Dospijeće je 10 godina, a prinos do dospijeća 0,170 posto.
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ISPRAVLJENA GREŠKA
Hrvatska se ipak zazelenila na europskoj covid-karti
ZAGREB - Iako je na novoj epidemiološkoj karti Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska prvotno bila siva, kasno sinoć u novoj verziji ipak se 'zazelenila'.
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
ZATVARANJE
Lisabon nameće strože mjere i ograničava putovanja
LISABON - Strože covid mjere bit će nametnute lisabonskoj regiji, dok vlasti nastoje držati pod kontrolom porast broja zaraženih koji prijeti portugalskoj turističkoj sezoni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE