GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Urod jabuke ove godine oko 65.000 tona, no tržište narušeno uvozom

Urod jabuke ove godine oko 65.000 tona, no tržište narušeno uvozom
JABUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2023 / 08:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Urod jabuka ove se godine procjenjuje na oko 55.000 tona, kvaliteta je odlična, no tržište je već narušeno uvozom jeftinih jabuka, pokazala je najnovija analiza konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju Smarter objavljena u srijedu.

Berba jabuka u Hrvatskoj ove se godine odvija pod izuzetno povoljnim vremenskim prilikama, a procjene govore da će urod ove godine biti na razini od oko 55.000 tona, što je manje nego lani kada je proizvodnja bila 68.352 tone, navode iz Smartera.

Napominju i da su otkupljivači i proizvođači zadovoljni iznimno dobrom kvalitetom ovogodišnjeg uroda, a opskrba tržišta je dobra i krenula je već u kolovozu kada je na tržište stigla prva rana sorta gala jabuke.

No, iz Smartera ističu da stabilnost tržišta ove jeseni narušavaju pojedini uvoznici, koji su ranije nego inače započeli uvoz jabuke lošije kvalitete i po nižim cijenama od domaće ponude, što je primjetno kod pojedinih trgovačkih lanaca koji su na police umjesto domaće u ponudu stavili jabuku iz uvoza.

Najviše uvezenih jabuka dolazi iz Srbije, Sjeverne Makedonije i susjedne BiH, pokazuje analiza.

Prve stručne analize, kako se navodi, pokazuju da je ove godine došlo do blage promjene u sortama jabuka. Tako je proizvodnja najraširenije sorte jabuka Idared značajno smanjena, s lanjskih 33.000 na oko 13.000 tona, dok je proizvodnja Gale povećana za gotovo 3.000 tona, a sorte Golden Delicious s lanjskih 8.000 tona na gotovo 15.000 tona.

Rast je vidljiv i kod Jonagold sorte za 1.300 tona te Red Deliciousa, s lanjskih 500 na čak 2.135 tona.

“Sadašnje procjene govore da bi uz ovu proizvodnju te potrebe našeg tržišta koje se kreću oko 66.000 tona, Hrvatska domaće jabuke na tržištu mogla imati tijekom cijele zime. Računa se da će od ukupne proizvodnje, oko 33.000 tona biti izuzetne prve kvalitete”, ističu u Smarteru.

Analiza je pokazala i da za razliku od vrlo ujednačene i tehnološki dobro opremljene proizvodnje te kvalitetno udruženih proizvođača u europskim zemljama s velikom proizvodnjom, u Hrvatskoj proizvodnja jabuke i dalje pokazuje skromne rezultate.

Tako podaci DZS-a unazad desetak godina pokazuju da su se površine pod nasadima jabuka smanjile – 2008. pod jabukama je bilo 6.404 hektara, a 2019. godine 4.946 hektara.

Kod proizvodnje su također vidljive veće oscilacije i to posebno u razdoblju od 2011. do sada. Veliki pad proizvodnje bio je 2012., kada je proizvedeno samo 37.414 tona, dok je iduća, 2013. bila rekordna s proizvodnjom od čak 121.738 tona.

Ukupna proizvodnja jabuka u 2018. iznosila je primjerice 90.254 tona, a prošle godine je urod smanjen na 68.352 tona. Pad je nastavljen i ove godine zbog mraza tijekom proljeća, ističu iz Smartera.

Upozoravaju i da hrvatskim voćarima i dalje nedostaju sustavi za zaštitu od elementarnih nepogoda, naročito tuče te zaštita od mraza, kao i vrlo važna agrotehnološka znanja. Posljednjih godina posebno je do izražaja došao problem nedostatka kvalificirane radne snage za berbu.

“Mala ulaganja i investicije u suvremene tehnologije te manje od pet posto površina pod navodnjavanjem dovode do vrlo niskih prinosa po hektaru proizvodnje u odnosu na zemlje najbolje proizvođače jabuka, iz kojih na hrvatsko tržište dolaze značajne količine jabuka”, ističu iz Smartera, navodeći kako samodostatnost u ovoj proizvodnji prosječno iznosi 86 posto.

Tagovi: JABUKE, SMARTER, VOĆARSTVO, HRANA
PROČITAJ I OVO
Ljubljanska borza: Krka najveći krivac za tjedni pad indeksa
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: Krka najveći krivac za tjedni pad indeksa
LJUBLJANA - Indeks SBI TOP ovaj je tjedan na Ljubljanskoj burzi izgubio 0,65 posto i današnje trgovanje zaključio na 1549,08 bodova.
Tri glavna njujorška indeksa ponovo s tjednim rastom
U NIZU
Tri glavna njujorška indeksa ponovo s tjednim rastom
NEW YORK - Glavni burzovni indeksi Wall Streeta zaključili su još jedan tjedan u porastu u petak, iako su tržišta bila zatvorena u srijedu zbog Dana oslobođenja. Negativno su na kretanja na burzi utjecale dionice Nvidije, inače bi tjedni rast bio još veći.
Wall Street: Nvidia pod pritiskom, S&P 500 oslabio
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nvidia pod pritiskom, S&P 500 oslabio
NEW YORK - Indeks S&P 500 pao je u petak, a dionice tržišnog predvodnika Nvidije povukle su se drugi dan.
Zagrebačka burza: Pad indeksa zbog korekcije Adrisa i Podravke
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa zbog korekcije Adrisa i Podravke
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi završio je padom indeksa za kojeg su ponajprije odgovorni Adris i Podravka.
Craft pivo gubi na popularnosti u Hrvatskoj
PIVO
Craft pivo gubi na popularnosti u Hrvatskoj
ZAGREB - Uoči ljetne sezone, a naročito ako je riječ o godini kada se održava neko veliko nogometno natjecanje, vrlo je oportuno vrijeme kada se može doći do pravih i iskrenih stavova ‘pivopija‘ o tome kako i koliko konzumiraju ovo popularno piće te koje su im omiljene varijacije kojih iz godine u godinu ima sve više.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE