GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Urod jabuke ove godine oko 65.000 tona, no tržište narušeno uvozom

Urod jabuke ove godine oko 65.000 tona, no tržište narušeno uvozom
JABUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2023 / 08:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Urod jabuka ove se godine procjenjuje na oko 55.000 tona, kvaliteta je odlična, no tržište je već narušeno uvozom jeftinih jabuka, pokazala je najnovija analiza konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju Smarter objavljena u srijedu.

Berba jabuka u Hrvatskoj ove se godine odvija pod izuzetno povoljnim vremenskim prilikama, a procjene govore da će urod ove godine biti na razini od oko 55.000 tona, što je manje nego lani kada je proizvodnja bila 68.352 tone, navode iz Smartera.

Napominju i da su otkupljivači i proizvođači zadovoljni iznimno dobrom kvalitetom ovogodišnjeg uroda, a opskrba tržišta je dobra i krenula je već u kolovozu kada je na tržište stigla prva rana sorta gala jabuke.

No, iz Smartera ističu da stabilnost tržišta ove jeseni narušavaju pojedini uvoznici, koji su ranije nego inače započeli uvoz jabuke lošije kvalitete i po nižim cijenama od domaće ponude, što je primjetno kod pojedinih trgovačkih lanaca koji su na police umjesto domaće u ponudu stavili jabuku iz uvoza.

Najviše uvezenih jabuka dolazi iz Srbije, Sjeverne Makedonije i susjedne BiH, pokazuje analiza.

Prve stručne analize, kako se navodi, pokazuju da je ove godine došlo do blage promjene u sortama jabuka. Tako je proizvodnja najraširenije sorte jabuka Idared značajno smanjena, s lanjskih 33.000 na oko 13.000 tona, dok je proizvodnja Gale povećana za gotovo 3.000 tona, a sorte Golden Delicious s lanjskih 8.000 tona na gotovo 15.000 tona.

Rast je vidljiv i kod Jonagold sorte za 1.300 tona te Red Deliciousa, s lanjskih 500 na čak 2.135 tona.

“Sadašnje procjene govore da bi uz ovu proizvodnju te potrebe našeg tržišta koje se kreću oko 66.000 tona, Hrvatska domaće jabuke na tržištu mogla imati tijekom cijele zime. Računa se da će od ukupne proizvodnje, oko 33.000 tona biti izuzetne prve kvalitete”, ističu u Smarteru.

Analiza je pokazala i da za razliku od vrlo ujednačene i tehnološki dobro opremljene proizvodnje te kvalitetno udruženih proizvođača u europskim zemljama s velikom proizvodnjom, u Hrvatskoj proizvodnja jabuke i dalje pokazuje skromne rezultate.

Tako podaci DZS-a unazad desetak godina pokazuju da su se površine pod nasadima jabuka smanjile – 2008. pod jabukama je bilo 6.404 hektara, a 2019. godine 4.946 hektara.

Kod proizvodnje su također vidljive veće oscilacije i to posebno u razdoblju od 2011. do sada. Veliki pad proizvodnje bio je 2012., kada je proizvedeno samo 37.414 tona, dok je iduća, 2013. bila rekordna s proizvodnjom od čak 121.738 tona.

Ukupna proizvodnja jabuka u 2018. iznosila je primjerice 90.254 tona, a prošle godine je urod smanjen na 68.352 tona. Pad je nastavljen i ove godine zbog mraza tijekom proljeća, ističu iz Smartera.

Upozoravaju i da hrvatskim voćarima i dalje nedostaju sustavi za zaštitu od elementarnih nepogoda, naročito tuče te zaštita od mraza, kao i vrlo važna agrotehnološka znanja. Posljednjih godina posebno je do izražaja došao problem nedostatka kvalificirane radne snage za berbu.

“Mala ulaganja i investicije u suvremene tehnologije te manje od pet posto površina pod navodnjavanjem dovode do vrlo niskih prinosa po hektaru proizvodnje u odnosu na zemlje najbolje proizvođače jabuka, iz kojih na hrvatsko tržište dolaze značajne količine jabuka”, ističu iz Smartera, navodeći kako samodostatnost u ovoj proizvodnji prosječno iznosi 86 posto.

Tagovi: JABUKE, SMARTER, VOĆARSTVO, HRANA
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti optimista
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti optimista
NEW YORK -Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak, pokušavajući prekinuti trodnevni gubitnički niz dok trgovci čekaju najvažnije izvješće o zapošljavanju u petak.
Zagrebačka burza: Janaf dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Janaf dobitnik dana, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas bilježimo smanjenu aktivnost inbestitore i različite predznake indeksa.
Zagorske purice planule prije nekoliko tjedana
PRED BLAGDANE
Zagorske purice planule prije nekoliko tjedana
ZAGREB - Iako su i zagorske purice, kao i sve ostalo na valu inflacije, ove godine skuplje 20-ak posto – kupiti ih na nekom domaćinstvu u Hrvatskom zagorju nemoguća je misija. Rasprodane su i nekoliko tjedana ranije nego prijašnjih godina.
Azijska tržišta: Indeksi pali, u fokusu podaci iz Kine i Australije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, u fokusu podaci iz Kine i Australije
ŠANGAJ - Tržišta Azije i Pacifika su pala posvuda, odražavajući poteze na Wall Streetu dok su ulagači procjenjivali trgovinske podatke iz Kine i Australije.
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones i S&P 500 pali treći uzastopni dan
NEW YORK - Američke dionice povukle su se u srijedu jer su ulagači procijenili podatke koji ukazuju na pad inflacije i izvješće o zapošljavanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE