GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Upravno Vijeće Hanfe odobrilo Intercapitalu osnivanje prvog ETF fonda u Hrvatskoj

Upravno Vijeće Hanfe odobrilo Intercapitalu osnivanje prvog ETF fonda u Hrvatskoj
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2020 / 14:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je izdalo rješenje kojim se društvu INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. za upravljanje investicijskim fondovima izdaje odobrenje za osnivanje i upravljanje krovnim otvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom InterCapital Krovni UCITS ETF, koji se sastoji od dva podfonda, InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF i InterCapital SBI TOP UCITS ETF.

To je prvi takav, ETF fond u Hrvatskoj. 

ETF (engl. „Exchange-Traded Fund“) je otvoreni investicijski fond čijim se udjelima ili barem jednom klasom udjela trguje na uređenom tržištu, s barem jednim održavateljem tržišta, koji poduzima odgovarajuće radnje kako bi osigurao da tržišna vrijednost njegovih udjela ne odstupa znatno od njegove neto vrijednosti imovine i, kada je primjenjivo, njegove indikativne neto vrijednosti imovine.
Svaki od podfondova imat će klasu A i klasu B udjela, pri čemu je klasa A izražena u kunama, a klasa B u eurima. Klasa A udjela u podfondu CROBEX10tr i klasa A udjela u podfondu SBI TOP upisane su u registar Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. Zagreb (SKDD) koji u odnosu na navedene klase djeluje kao voditelj registra te su uvrštene na Zagrebačku burzu d.d., kao sekundarno tržište (segment redovitog tržišta).

Klase B udjela oba podfonda upisane su kod Centralne klirinško depotne družbe d.d. Ljubljana, u Republici Sloveniji (KDD), koji djeluje kao voditelj registra, te su uvrštene na Ljubljansku burzu d.d. kao sekundarno tržište (segment složenih proizvoda).
Ulagatelji mogu trgovati udjelima ETF-a kontinuirano po tržišnim cijenama, u pravilu isključivo na sekundarnom tržištu. Kako bi pospješilo trgovanje udjelima ETF-a na sekundarnom tržištu, Društvo sklapa ugovor s Održavateljem tržišta koji odgovarajućim radnjama (istovremenim izlaganjem naloga za kupnju i prodaju udjela uz korištenje vlastitog kapitala) osigurava da tržišna vrijednost udjela na sekundarnom tržištu ne odstupa u značajnom iznosu od neto vrijednosti imovine na primarnom tržištu, odnosno njegove indikativne neto vrijednosti imovine.

Indikativni NAV (iNAV) je izračun neto vrijednosti imovine UCITS ETF-a unutar jednog radnog dana, na osnovi najnovijih informacija, no ne predstavlja vrijednost po kojoj ulagatelji na sekundarnom tržištu kupuju i prodaju udjele. U slučaju Krovnog ETF-a Društvo izračunava iNAV temeljem trenutačnih kotacija imovine podfonda svakih 60 sekundi tijekom trgovinskog dana te isti objavljuje na vlastitoj mrežnoj stranici i mrežnoj stranici Zagrebačke burze, odnosno Ljubljanske burze.

Za razliku od ostalih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom, udjeli u podfondu se ne kupuju i ne otkupljuju izravno između društva za upravljanje i ulagatelja te ulagatelji mogu tražiti otkup svojih udjela izravno od Društvo samo u iznimnim situacijama poremećaja na tržištu, koje su prospektom definirane kao situacije kada burzovna vrijednost udjela odstupa za 10 posto ili više od iNAV-a. Osnovni kanal trgovanja udjelima za male ulagatelje je sekundarno tržište.

Tagovi: Hanfa, Intercapital, Intercapital Asset Management, InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF, InterCapital SBI TOP UCITS ETF
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, na kojima i dalje vlada poboljšano ozračje pa su investitori skloniji riziku, a u njihovu su fokusu opet potezi središnjih banaka.
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
PRIZNANJA
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
ZAGREB – Kvaliteta korporativnog upravljanja bila je tema današnjeg okupljanja gospodarske zajednice na konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) „Korporativno upravljanje u Hrvatskoj – Održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta“.
U listopadu najviše kruzera od početka pandemije
KRUZERI
U listopadu najviše kruzera od početka pandemije
ZAGREB - U listopadu je evidentirano 50 kružnih putovanja stranih brodova hrvatskim Jadranom što je najviše od početka pandemije, ali i dvostruko manje nego u istom mjesecu 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
OČEKIVANJA
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
BERLIN - Europska turistička agencija TUI izvijestila je u srijedu da je zbog pandemijskih ograničenja zaključila fiskalnu godinu s gubitkom, ali očekuje da će se rezervacije putovanja idućeg ljeta 2022. vratiti na razinu prije pandemije.
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući novim gospodarskim poticajima u Kini i jučerašnjem snažnom rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE