GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uplata predujma Croatia Airlinesu je zajam dioničara

Uplata predujma Croatia Airlinesu je zajam dioničara
PREDUJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2020 / 12:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku prema kojoj se uplata predujma 250 milijuna kuna Croatiji Airlinesu u sklopu stvaranja prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije, tretira kao zajam dioničara.

Vlada je u rujnu prošle godine donijela odluku kojom se stvaraju prethodno potrebni uvjeti da se osigura postupak dokapitalizacije Croatia Airlinesa (CA). U sklopu te odluke je i uplata predujma u korist nacionalnog zračnog prijevoznika od 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja prije dokapitalizacije.

Isplata je predviđena u dva obroka - najmanje 100 milijuna kuna u 2019. godini, a preostali iznos do 250 milijuna kuna u 2020. godini.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se današnjom Vladinom odlukom detaljnije definiraju uvjeti po kojima će ta sredstva biti dostupna Croatia Airlinesu, tako da se ukupni iznos od 250 milijuna kuna tretira kao zajam dioničara.

Uvjeti zajma, dodao je, načelno su utvrđeni tim prijedlogom odluke, a riječ je o roku od dvije godine s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od dva posto.

"Zajam dioničara osigurava nužnu financijsku stabilnost operacija Croatia Airlinesa, te provedbu sljedećih faza postupka pronalaska strateškog partnera, prvenstveno dokapitalizaciju od strane privatnog odnosno privatnih ulagača i predstavlja razumnu strategiju i postupanje RH kao većinskog dioničara Croatie Airlines", zaključio je Butković.

Suglasnost za kredit i jamstvo Jadroplovu

Vlada je u četvrtak dala i suglasnost i jamstvo Jadroplovu za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) od 55 milijuna kuna, a što bi tom poduzeću trebalo omogućiti normalno poslovanje u budućnosti.

Ministar Butković rekao je kako Jadroplov kredit traži za provedbu restrukturiranja.
HBOR-ov kredit je na rok od deset godina, s kamatom od četiri posto. Uvjetovan je davanjem državnog i financijskog jamstva u iznosu od 44 milijuna kuna, uvećanom za pripadajuće kamate, troškove i naknade kredita. Instrumenti osiguranja su i brodovi Split i Trogir.
Na dnevnom redu Vlade bio je i godišnji plan poslovanja Hrvatske Lutrije, prema kojemu se planiraju prihodi od 695 milijuna kuna, rashodi 643 milijuna kuna, dobit prije oporezivanja 52,1 te poslije oporezivanja 42,7 milijuna kuna.

Tagovi: Croatia Airlines, Hrvatska lutrija, Oleg Butković, Jadroplov
PROČITAJ I OVO
Howells na mukama: Vlasti Newporta brane mu potragu za bitcoinima
SMETLIŠTE
Howells na mukama: Vlasti Newporta brane mu potragu za bitcoinima
NEW YORK - Britanac James Howells izbacio je hard disk svog računala prije dosta godina dok je čistio svoj ured, a na kojem je imao ključ za kriptovalute. Na tom je hard disku imao spremljenih 7.500 bitcoina.
Čovjek koji ima 220 milijuna dolara vrijednih bitcoina jednostavno je zaboravio lozinku
MISTERIJ
Čovjek koji ima 220 milijuna dolara vrijednih bitcoina jednostavno je zaboravio lozinku
NEW YORK - Stefan Thomas spremio je bitcoine na USB i zaštitio ih lozinkom. Međutim, lozinku je sada zaboravio, pa svom ulaganju jednostavno ne može pristupiti.
Svjetska tržišta: Indeksi pali s rekordnih visina
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi pali s rekordnih visina
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno pale jer su zbog daljnjeg širenja koronavirusa i slabih makroekonomskih pokazatelja splasnule nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku, kao i optimizam u vezi brzog oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
ZAGREB - I drugog tjedna u novoj godini nastavljena je optimistična trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE