GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNWTO: U prvom kvartalu 83 posto manje turista u svijetu, izgledi za ljeto bolji

UNWTO: U prvom kvartalu 83 posto manje turista u svijetu, izgledi za ljeto bolji
BLAGI OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2021 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Svijetom je u prvom tromjesečju putovalo 83 posto ili 180 milijuna turista manje nego u isto vrijeme 2020., no dolaskom ljeta, uz cijepljenje i politike sigurnog pokretanja turizma, poput EU certifikata, izgledi se za 2021. poboljšavaju, izvijestili su iz Svjetske turističke organizacije - UNWTO.

Sastanak UNWTO-ove Komisije za Europu u Ateni je sredinom tjedna okupio predstavnike europskih članica te UN-ove organizacije, uključujući i Hrvatsku ispred koje je na sastanku bila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima održivog razvoja i ponovnog pokretanja međunarodnog turizma u koordinaciji pod nazivom #RestartTourism, kao podrška sektoru, ali i za širi ekonomski i socijalni oporavak.

Politička podrška i suradnja s EBRD-om, pa i za Hrvatsku

S tog sastanka glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili poručio je da Europa ima priliku voditi globalno ponovno pokretanje turizma, sigurno i odgovorno, kao i da vidi i političku podršku, dok je grčki premijer Kriakos Mitsotakis, kako prenose iz UNWTO-a, potvrdio predanost Grčke usmjeravanju resursa prema ponovnom pokretanju održivog turizma.

Komisija je raspravila i praktične korake UNWTO-a za ponovno pokretanje turizma i podršku milijunima radnih mjesta i poduzeća širom Europe u tom sektoru, među kojima je i jača suradnja UNWTO-a i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u pružanju tehničke pomoći za poticanje gospodarskog oporavka u nekoliko europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Grčku, Crnu Goru, Gruziju i druge.

Složili su se i da je za oporavak važna suradnja vlada s javnim i privatnim sektorom za rješavanje utjecaja pandemije na turizam i planiranje, pa i u donošenju praktičnih rješenja za najveće izazove s kojima se suočava turizam, a među kojima su i usklađeni protokoli za sigurno ponovno pokretanje sektora u Europi i svijetu.

Blagi optimizam za europsko ljeto

Nakon što je Europa u prvom tromjesečju zabilježila drugi najveći pad dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje 2020., od 83 posto, u drugom se i trećem tromjesečju očekuju nešto bolje brojke, no još je to, kako kažu iz UNWTO-a, kao i u drugim dijelovima svijeta, daleko od 2019.

Najsporije će se oporaviti regija Azije i Pacifika, u koju je došlo najmanje turista ili 94 posto manje nego u prvom tromjesečju 2020., a treća je, iza Europe, regija Afrike s padom od 81 posto te Bliski Istok i SAD s padom međunarodnih dolazaka stranih turista od 78 odnosno 71 posto.

Blagi optimizam za ljeto za neka tržišta i destinacije, posebice od svibnja do kolovoza, predviđa se zbog cijepljenja i usklađivanja mjera dolaska i povratka turista, no iz UNWTO-a upozoravaju da je uz cijepljenje za povratak povjerenja i ljetnu sezonu ključno i poboljšati koordinaciju i komunikaciju, a testiranje učiniti lakšim i pristupačnijim.

Ipak, UNWTO i turistički stručnjaci povratak međunarodnog turizma na oko 50 posto razine iz 2019. ne predviđaju prije 2024., a za drugi i treći kvartal ove godine u svijetu predviđaju razinu od 30 do 40 posto iz 2019.

Tagovi: UNWTO, globalni turizam, hrvatski turizam, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE