GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNWTO: U prvom kvartalu 83 posto manje turista u svijetu, izgledi za ljeto bolji

UNWTO: U prvom kvartalu 83 posto manje turista u svijetu, izgledi za ljeto bolji
BLAGI OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2021 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Svijetom je u prvom tromjesečju putovalo 83 posto ili 180 milijuna turista manje nego u isto vrijeme 2020., no dolaskom ljeta, uz cijepljenje i politike sigurnog pokretanja turizma, poput EU certifikata, izgledi se za 2021. poboljšavaju, izvijestili su iz Svjetske turističke organizacije - UNWTO.

Sastanak UNWTO-ove Komisije za Europu u Ateni je sredinom tjedna okupio predstavnike europskih članica te UN-ove organizacije, uključujući i Hrvatsku ispred koje je na sastanku bila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima održivog razvoja i ponovnog pokretanja međunarodnog turizma u koordinaciji pod nazivom #RestartTourism, kao podrška sektoru, ali i za širi ekonomski i socijalni oporavak.

Politička podrška i suradnja s EBRD-om, pa i za Hrvatsku

S tog sastanka glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili poručio je da Europa ima priliku voditi globalno ponovno pokretanje turizma, sigurno i odgovorno, kao i da vidi i političku podršku, dok je grčki premijer Kriakos Mitsotakis, kako prenose iz UNWTO-a, potvrdio predanost Grčke usmjeravanju resursa prema ponovnom pokretanju održivog turizma.

Komisija je raspravila i praktične korake UNWTO-a za ponovno pokretanje turizma i podršku milijunima radnih mjesta i poduzeća širom Europe u tom sektoru, među kojima je i jača suradnja UNWTO-a i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u pružanju tehničke pomoći za poticanje gospodarskog oporavka u nekoliko europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Grčku, Crnu Goru, Gruziju i druge.

Složili su se i da je za oporavak važna suradnja vlada s javnim i privatnim sektorom za rješavanje utjecaja pandemije na turizam i planiranje, pa i u donošenju praktičnih rješenja za najveće izazove s kojima se suočava turizam, a među kojima su i usklađeni protokoli za sigurno ponovno pokretanje sektora u Europi i svijetu.

Blagi optimizam za europsko ljeto

Nakon što je Europa u prvom tromjesečju zabilježila drugi najveći pad dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje 2020., od 83 posto, u drugom se i trećem tromjesečju očekuju nešto bolje brojke, no još je to, kako kažu iz UNWTO-a, kao i u drugim dijelovima svijeta, daleko od 2019.

Najsporije će se oporaviti regija Azije i Pacifika, u koju je došlo najmanje turista ili 94 posto manje nego u prvom tromjesečju 2020., a treća je, iza Europe, regija Afrike s padom od 81 posto te Bliski Istok i SAD s padom međunarodnih dolazaka stranih turista od 78 odnosno 71 posto.

Blagi optimizam za ljeto za neka tržišta i destinacije, posebice od svibnja do kolovoza, predviđa se zbog cijepljenja i usklađivanja mjera dolaska i povratka turista, no iz UNWTO-a upozoravaju da je uz cijepljenje za povratak povjerenja i ljetnu sezonu ključno i poboljšati koordinaciju i komunikaciju, a testiranje učiniti lakšim i pristupačnijim.

Ipak, UNWTO i turistički stručnjaci povratak međunarodnog turizma na oko 50 posto razine iz 2019. ne predviđaju prije 2024., a za drugi i treći kvartal ove godine u svijetu predviđaju razinu od 30 do 40 posto iz 2019.

Tagovi: UNWTO, globalni turizam, hrvatski turizam, Nikolina Brnjac
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE