GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNWTO: Svjetski turizam u lipnju i srpnju još ispod 2019. - Hrvatska među boljima

UNWTO: Svjetski turizam u lipnju i srpnju još ispod 2019. - Hrvatska među boljima
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2021 / 13:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je među rijetkim zemljama čiji su turistički sektori u ovoga ljeta postigli određeni oporavak, dosegnuvši i do 80 posto prometa iz 2019., a ukupno gledano svijetom je u srpnju putovalo 54 milijuna turista ili 59 posto više nego u srpnju 2020., ali i 67 posto manje nego u srpnju 2019. godine.

Pokazuje to uz ostalo novo izdanje Svjetskog turističkog barometra Svjetske turističke organizacije-UNWTO u kojem su sažeti turistički rezultati iz cijelog svijeta.

Postotke raste međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u srpnju ove godine iz UNWTO-a u odnosu na prošlogodišnji srpanj objašnjavaju prihvaćanjem cjepiva i procijepljenošću te covid potvrda, što je dovelo i do 'olakšavanja' mjera tj. smanjenja ograničenja putovanja u pandemiji, posebice u Europi i Americi, ali i do određenog povratka povjerenja putnika.

No, iako je srpnju svijetom putovalo 59 posto više turista ili 54 milijuna nego u srpnju 2020., kada ih je putovalo povijesno najmanje ili 34 milijuna, ipak je to, kako kažu iz UNWTO, znatno ispod 164 milijuna, koliko ih je putovalo u srpnju 2019.

Hrvatska među zemljama s najmanjim zaostatkom

Prema podacima UNWTO-a, među svim svjetskim regijama Europa i Amerika su u lipnju i srpnju ove godine zabilježile najmanji pad međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na 2019., i to zbog jake potražnje unutar regije.

U tom kontekstu iz UNWTO-a naglašavaju da je u tim regijama znatno boljim rezultatima ove godine nego lani, pridonijelo "nekoliko velikih destinacija", čiji su pojedinačni rezultati bolji od ukupnih.

Pritom izdvajaju Meksiko s 19 postotnim zaostatkom, Hrvatsku s 22 posto manje dolazaka stranih turista nego u srpnju 2019., Tursku sa 33 posto manje, Grčku sa 50 posto manje i Španjolsku s 55 posto manje.


S druge strane, u usporedbi lipnja i srpnja ove godine sa 2020., iz UNWTO-a kao destinacije s najboljim ostvarenima izdvajaju male otoke na Karibima, u Africi, Aziji i Pacifiku, te nekoliko, kako kažu, malih europskih zemalja, od kojih su se neke približile i predpandemijskim rezultatima.

U toj grupi zemalja ističu Albaniju, koja je za lipnjem i srpnjem 2019. u dolascima stranih turista 'zaostala' tek 2 posto, zatim Saint-Maarten s 4 posto manje, Aruba s 9 posto, Dominikanska Republika s 13 posto, Crna Gora s 33 postote Mladivi i Sejšeli gdje je došlo 36 i 39 posto manje stranih turista nego u lipnju i srpnju 2019.

U sedam mjeseci 2021. u svijetu i dalje veliki pad broja stranih turista u odnosu na 2019.

Unatoč mjerama za olakšavanju putovanja i željama turista da putuju, ipak ih je na godišnjoj razini ili u prvih sedam mjeseci ove godine u svijetu bilo 80 posto manje nego u istom razdoblju 2019., i 40 posto manje nego u istim mjesecima 2020., iznose iz UNWTO-a.

Takvi postoci pada znače i, kako navode, gubitak od oko 677 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka po svijetu ove godine u usporedbi sa sedam mjeseci 2019., dok je to u odnosu na iste mjesece 2020. gubitak od 110 milijuna tih dolazaka.

Među regijama u svijetu, Azija i Pacifik i dalje imaju najslabije turističke rezultate sa 95 posto manje dolazaka stranih turista ove godine od siječnja do srpnja u odnosu na iste mjesece 2019., a slijedi Bliski Istok sa padom od 82 posto.

Europu i Afriku posjetilo je po 77 posto manje stranih turista nego u sedam mjeseci 2019., dok su Amerike u padu od 68 posto.

Prognoze stručnjaka: Povratak na razine 2019. tek 2024. godine

Stručnjaci koje je okupio UNWTO dali su u rujnu svoje viđenje budućnosti tj. prognoze od rujna do kraja ove godine, pri čemu se njih većina ili 53 posto slaže da bi rezultati u turizmu mogli biti gori od očekivanih, a samo ih 31 posto očekuje bolje rezultate.

To je istraživanje pokazalo i da većina turističkih djelatnika i dalje očekuje oporavak međunarodnih putovanja 2022. i to u drugom i trećem tromjesečju, no 45 posto ispitanih stručnjaka i dalje vjeruje da će se međunarodni turizam na razinu 2019. vratiti tek 2024. ili i kasnije.

Njih 43 posto smatra da će to ipak biti ranije, u 2023.

Tagovi: UNWTO, globalni turizam, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
RAST
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
NEW YORK - Američki su indeksu porasli u četvrtak nakon iznimno volatilne trgovine.
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
PRESUDA
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
WASHINGTON - Američki sud naredio je podružnici Clearstream njemačkog burzovnog operatora Deutsche Börse da preda oko 1,7 milijardi dolara imovine koju drži iranska središnja banka, Bank Markazi.
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
ZAGREB - Blagim rastom CROBEX je prekinuo trodnevni negativni niz na Zagrebačkoj burzi.
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
OMF-ovi
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem veljače 2023. iznosila je 18 milijardi eura, što je 116,8 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Hanfe.
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
KAMATNE STOPE
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
BERN - Švicarska narodna banka povećala je danas ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova na 1,5 posto. Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, banka je objavila da je to odgovor na "ponovne inflatorne pritiske". Pritom nisu isključili dodatna povećanja u narednim mjesecima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE