GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja

UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 17:16
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

To izvješće UNWTO je pokrenuo na početku pandemije, prateći mjere za putovanja poduzete u 217 odredišta u svijetu.

Napominjući kako je primjetno da se u svijetu smanjuje broj destinacija zatvorenih za međunarodni turizam, iz UNWTO-a ocjenjuju da je ukidanje ograničenja putovanja ključno i za poticanje turizma, ali i šireg oporavka od socijalnih i ekonomskih utjecaja pandemije.

Novo izvješće UNWTO-a tako pokazuje da su od 1. studenoga 152 odredišta ublažila ograničenja međunarodnog turizma, u odnosu na njih 115 s početka rujna.

Istodobno, 59 odredišta držalo je svoje granice zatvorenima za turiste, što je 34 manje nego prije dva mjeseca.

UNWTO je utvrdio da su odredišta s višim rezultatima u zdravstvenim i higijenskim pokazateljima, kao i u indeksu ekološke učinkovitosti, među onima koji su brže ublažila ograničenja i većina njih sve više primjenjuje diferencirane pristupe koji se temelje na riziku u primjeni ograničenja putovanja.

Za razliku od takvih, odredišta koja odlučuju držati svoje granice zatvorenima za međunarodne turiste su uglavnom u zemljama s relativno niskim rezultatima u zdravstvenim i higijenskim pokazateljima i indeksu ekološke uspješnosti i većina ih se nalazi u Aziji i Oceaniji, a mnoga su u malim otočnim državama u razvoju, najmanje razvijenim zemljama ili u zemljama u razvoju bez izlaza na more.

Po svjetskim regijama, izvješće UNWTO-a o ograničenju putovanja pokazuje da Europa i dalje prednjači u ukidanju ili ublažavanju ograničenja, nakon koje slijede Amerika, Afrika te zatim i Bliski istok, dok su Azija i Oceanija i dalje regija s najmanje ublaženih ograničenja putovanja i potpunijim zatvaranjem granica za međunarodni turizam.

UNWTO iznova naglašava važnu ulogu koju vlade mogu imati u ponovnom pokretanju turizma, iznoseći i da su od deset najvećih tržišta-izvora turizma, četiri (s kojih dolazi 19 posto svih globalnih odlaznih putovanja) izdala smjernice odnosno savjete protiv svih nebitnih međunarodnih putovanja.

Preostalih šest (koja predstavljaju 30 posto svih odlaznih putovanja) izdala su detaljnije putničke savjete, temeljeći svoje smjernice na procjenama rizika utemeljenim na dokazima, zaključuju iz UNWTO-a.

Tagovi: UNWTO, ograničenja putovanja, putovanja, Svjetska turistička organizacija
PROČITAJ I OVO
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
PIVO
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
LJUBLJANA - Zbog epidemije koronavirusa slovenski pivari imaju na tržištu i u zalihama najmanje 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja, obznanilo je Udruženje slovenskih pivovara te pozvalo vladu na hitnu pomoć.
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
PRIJEDLOZI
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad.
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici povećali gubitke, kako na dnevnom tako i na nedeljnom nivou, a trgovanje akcijama i državnim obveznicama je bilo razočaravajuće.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE