GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja

UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 17:16
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

To izvješće UNWTO je pokrenuo na početku pandemije, prateći mjere za putovanja poduzete u 217 odredišta u svijetu.

Napominjući kako je primjetno da se u svijetu smanjuje broj destinacija zatvorenih za međunarodni turizam, iz UNWTO-a ocjenjuju da je ukidanje ograničenja putovanja ključno i za poticanje turizma, ali i šireg oporavka od socijalnih i ekonomskih utjecaja pandemije.

Novo izvješće UNWTO-a tako pokazuje da su od 1. studenoga 152 odredišta ublažila ograničenja međunarodnog turizma, u odnosu na njih 115 s početka rujna.

Istodobno, 59 odredišta držalo je svoje granice zatvorenima za turiste, što je 34 manje nego prije dva mjeseca.

UNWTO je utvrdio da su odredišta s višim rezultatima u zdravstvenim i higijenskim pokazateljima, kao i u indeksu ekološke učinkovitosti, među onima koji su brže ublažila ograničenja i većina njih sve više primjenjuje diferencirane pristupe koji se temelje na riziku u primjeni ograničenja putovanja.

Za razliku od takvih, odredišta koja odlučuju držati svoje granice zatvorenima za međunarodne turiste su uglavnom u zemljama s relativno niskim rezultatima u zdravstvenim i higijenskim pokazateljima i indeksu ekološke uspješnosti i većina ih se nalazi u Aziji i Oceaniji, a mnoga su u malim otočnim državama u razvoju, najmanje razvijenim zemljama ili u zemljama u razvoju bez izlaza na more.

Po svjetskim regijama, izvješće UNWTO-a o ograničenju putovanja pokazuje da Europa i dalje prednjači u ukidanju ili ublažavanju ograničenja, nakon koje slijede Amerika, Afrika te zatim i Bliski istok, dok su Azija i Oceanija i dalje regija s najmanje ublaženih ograničenja putovanja i potpunijim zatvaranjem granica za međunarodni turizam.

UNWTO iznova naglašava važnu ulogu koju vlade mogu imati u ponovnom pokretanju turizma, iznoseći i da su od deset najvećih tržišta-izvora turizma, četiri (s kojih dolazi 19 posto svih globalnih odlaznih putovanja) izdala smjernice odnosno savjete protiv svih nebitnih međunarodnih putovanja.

Preostalih šest (koja predstavljaju 30 posto svih odlaznih putovanja) izdala su detaljnije putničke savjete, temeljeći svoje smjernice na procjenama rizika utemeljenim na dokazima, zaključuju iz UNWTO-a.

Tagovi: UNWTO, ograničenja putovanja, putovanja, Svjetska turistička organizacija
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
OČEKIVANJA
EU očekuje povrat od 2,6 posto od ulaganja u zamrznutu rusku imovinu
BRUXELLES - Europska komisija očekuje da će ostvariti povrat od oko 2,6 posto od ulaganja sredstava koja pripadaju Središnjoj banci Ruske Federacije, a koja su zamrznuta pod sankcijama EU-a, navodi se u dokumentu u koji je "Politico" imao uvid.
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
PLEMENITI METALI
Cijene zlata iznad 2.000 dolara
NEW YORK - U ponedjeljak je cijena zlata prvi put nakon godinu dana premašila 2000 dolara (vrijednost mu je ovaj mjesec porasla gotovo 10 posto), a bitcoin je već u srijedu dosegao 28.800 dolara (ovogodišnji rast veći od 70 posto).
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, trgovina nervzna
NEW YORK - Svjetska tržišta kapitala ovoga su tjedna ponudia nervoznu trgoovinu, no ishod je na kraju ipak bio pozitivan.
Loš tjedan za dolar
FOREX
Loš tjedan za dolar
LONDON - Kraj ožujka bio je loš za tečaj dolara, a američka valuta oslabila je i u odnosu na euro i u odnosu na jen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE