GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti

UNWTO i ECTAA: Ograničenja putovanja ne funkcioniraju, treba ih ublažiti ili ukinuti
PUTOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2022 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorile su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera, uz ujednačavanje pravila putovanja, izvijestili su iz UNWTO-a i ECTAA-e.

Iz UNWTO pritom u priopćenju pozdravljaju i poziv 'sestrinske' UN-ove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se ograničenja putovanja ukinu ili ublaže, napominjući kako se WHO poziva na nove dokaze o porastu i širenju omikron varijante virusa.

UNWTO: Mjere ograničenja putovanja prouzročile štete, a cijepljenje ne bi trebao biti jedini uvjet za putovanja

"Ograničenja putovanja nisu samo neučinkovita nego i kontraproduktivna. Takve su mjere tek neznatno pridonijele zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, a prouzročile su društvenu i ekonomsku štetu, najviše u zemljama u razvoju", ističu iz UNWTO-a, koji se cijelo vrijeme pandemije protivi općim ograničenjima putovanja, smatrajući da to može "obeshrabriti transparentno i brzo izvješćivanje o novonastalim varijantama".

Boljim rješenjem vide dodatne mjere za ublažavanja tih ograničenja, uključujući, ali ne ograničavajući ih samo na testiranje, izolacije, karantene i cijepljenje, koje bi se sve i uvijek trebale temeljiti na dokazima i prilagoditi promjenjivim okolnostima. S te strane, ne slažu se ni sa mjerom da cijepljenje bude jedini uvjet za dobrodošlicu turistima.

"Kada je riječ o zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, ograničenja putovanja jednostavno nisu učinkovita. Zapravo, presijecanjem 'životnog pojasa' turizma, opća ograničenja donose više štete nego koristi, posebno u destinacijama koje povezuju međunarodne turiste zbog poslova, ekonomske dobrobiti i održivih promjena", poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Iz UNWTO-a ističu i da su za potrebe izvješća UN-a o svjetskoj ekonomskoj situaciji i izgledima za 2022. dostavili službene podatke o putovanjima, s naglaskom da je oporavak od posljedica pandemije "neravnomjeran i krhak" i u razvijenim i u zemljama u razvoju, što utječe i na preokret tj. slabi napredak prema postizanju globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG).

"Ponovo pokretanje turizma je imperativ jer se tako pokreće i oporavak i vraća na pravi put prema ispunjavanju SDG-a, posebice zbog klimatskih promjena. UNWTO stoga pozdravlja nove smjernice WHO-a, koje naglašavaju neučinkovitost ograničenja putovanja, a pojačavamo i njihove preporuke protiv korištenja statusa cijepljenja kao jedinog uvjeta za dobrodošlicu turistima, posebno kada su stope cijepljenja po svijetu i dalje vrlo neujednačene", naznačio je Pololikashvili.

ECTAA: Prometna i turistička udruženja pozivaju države članice EU na usklađivanje pravila putovanja

Iz ECTAA-e su u utorak zajedno s prometnim udruženjima iz EU poručili da je putnicima i poslovnim ljudima potreban stabilan i koherentan europski okvir za ponovno pokretanje putovanja i sigurnu pripremu za proljeće, uz poziv državama članicama EU na usklađivanje pravila putovanja.

Osvrću se pritom na porast zaraženih i širenje novih varijanti virusa u posljednjih nekoliko tjedana u Europi te najave iz Europske komisije iz prosinca 2021. da će EU digitalni covid certifikat (DCC) vrijediti devet mjeseci bez dopunskog cjepiva, a što su neke zemlje EU već "prekršile" odnosno Francuska, Italija, Danska i Malta skratile su valjanost covid propusnica za cijepljene za nacionalnu upotrebu na do sedam ili tri mjeseca.

"Niz zemalja također je uvelo i dodatne zahtjeve za testiranje koji se primjenjuju na cijepljene/preboljele putnike iz EU-a, što je protivno trenutnim preporukama. To jako zabrinjava prometna i turistička udruženja u Europi", naglašavaju iz ECTAA-e.

Navode i kako podržavaju Europsku komisiju prema kojoj je usklađeno razdoblje valjanosti covid potvrda nužno za sigurno slobodno kretanje i koordinaciju na razini EU-a te preporučuje članicama da primjene isto razdoblje valjanosti potvrda za putovanja unutar EU-a i na nacionalnoj razini.

No, nova odstupanja zabrinjavaju, zbog čega bi se, smatraju u tim udruženjima, države članice trebale uskladiti tako da putovanja između država članica budu moguća pod jednakim uvjetima diljem EU-a u svakom trenutku, a ne da njih nekoliko nastavlja djelovati jednostrano, usvajajući različito razdoblje valjanosti covid potvrda, kao i različita pravila u vezi s djecom i mlađima od 18 godina.

"Te nedosljednosti će izravno utjecati na obitelji koje žele putovati u zimi i na proljeće, a pogađaju i pojedinačne putnike i tvrtke za planiranje budućih putovanja i rezervacije za odmor, koje su trenutno i u prometu i u turizmu još uvijek i više od 30 posto ispod razine iz 2021. godine", upozoravaju iz ECTAA-e.

I oni se pozivaju na objave WHO-a, koja naglašava neuspjeh ograničenja putovanja u međunarodnom širenju omikrona, poručuju da se tim ograničenjima ugrožava sigurno i slobodno kretanje u EU te pozivaju vlade da prestanu odstupati i da osiguraju jasan i usklađen proces na europskoj razini.

"Sada je i više nego do sada potrebna koordinacija između nacionalnih vlada kako bi se osigurala jasna, sigurna i dosljedna pravila te podržalo povjerenje putnika, spasila predstojeća ljetna sezona i u konačnici osigurao gospodarski oporavak, u čemu je turizam vrlo važan", zaključuju iz ECTAA-e.

Tagovi: Svjetska turistička organizacija, UNWTO, Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE