GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit: U Sloveniji i Hrvatskoj do kraja 2015. blagi rast kreditiranja

UniCredit: U Sloveniji i Hrvatskoj do kraja 2015. blagi rast kreditiranja
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2015 / 15:25
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Iako je donedavno rast kreditiranja u regiji srednje i jugoistočne Europe  bio slab, analizom kretanja po zemljama postaju uočljivi određeni ohrabrujući trendovi. Lagano ubrzanje rasta trebalo bi se nastaviti u cijeloj regiji, zahvaljujući kreditiranju sektora poduzeća, uz iznimku Rusije koja će zabilježiti znatno usporavanje.
Smanjuje se prijašnja izloženost pa se vanjske obveze zamjenjuju financiranjem na domaćem tržištu. S obzirom da su profitne marže i dalje pod pritiskom, očekuje se da će nekamatni prihodi biti važan pokretač profitabilnosti. Povrat na imovinu bankarskog sektora u srednjoj i istočnoj Europi (SIE) trebao bi ostati na razini 2014. od otprilike 1,0%. Ukupno gledajući, diferencijacija između zemalja regije SIE u smislu razvoja bankarstva i dalje će biti glavna karakteristika. Ovo su neki od glavnih zaključaka najnovije studije o bankarskom sektoru u 13 zemalja SIE koju je proveo UniCreditov odjel za strateške analize u SIE.

Regija Srednja i istočna Europa i dalje je raznolika
„Srednja i istočna Europa i dalje je raznolika regija. Gospodarstvo u Srednjoj i jugoistočnoj Europi tako bi trebalo porasti za 2,5% ove godine i za 2,9% naredne, dok će brojke za cijelu regiju iznositi 0,2% odnosno 2,2%, zbog gospodarskog pada u Rusiji“, navodi Gianni Franco Papa, novoizabrani šef UniCreditove divizije za korporativno i investicijsko bankarstvo i direktor divizije SIE na odlasku. Dodaje: „Ove bi godine naročiti rast trebala ostvariti gospodarstva usmjerena na reforme, dok će države s trajnim strukturnim problemima biti u recesiji.”

U narednom se razdoblju očekuje lagano ubrzavanje rasta kreditiranja u srednjoj i jugoistočnoj Europi, uglavnom zahvaljujući kreditima sektoru poduzeća. Dok će Poljska i Češka nastaviti predvoditi oporavak kreditiranja u srednjoj Europi, Slovenija i Hrvatska mogle bi se do kraja 2015. vratiti blago pozitivnom rastu kreditiranja. Znatno usporavanje u Rusiji utjecat će na rast kreditiranja u regiji SIE u cjelini.

 „Općenito gledajući, u 2015. krediti sektoru poduzeća trebali bi porasti za 12,4 posto u srednjoj i istočnoj Europi te za 3,5 posto u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Stope rasta kredita građanima trebali bi iznositi 5,4, odnosno 3,3 posto“, izjavila je Carmelina Carluzzo, zamjenica šefa za strateške analize u SIE u UniCreditu. U regiji SIE depoziti će ove godine porasti za 9,1 posto, dok će rast u srednjoj i jugoistočnoj Europi iznositi 4,2 posto.

Novi model financiranja, profitabilnost bankarskog sektora stabilna
Sve većom zamjenom vanjskih obveza domaćim izvorima financiranja, uglavnom depozitima i kapitalom, lokalni bankarski sektori u srednjoj i jugoistočnoj Europi kreću se prema održivijem modelu financiranja. Stoga je udio vanjskih obveza u ukupnoj imovini sve povoljniji te je u rujnu 2014. iznosio 13,5 posto. Omjer kredita i depozita poboljšan je s 98 krajem 2013. godine na 96 posto u rujnu 2014., što pokazuje da su domaći krediti više nego pokriveni domaćim depozitima. To znači da se prijašnja izloženost smanjuje te je bankarski sektor u regiji trenutno u boljoj poziciji da osigura budući rast.

S obzirom da su marže i dalje pod pritiskom, banke u regiji SIE trebat će proširiti svoje mogućnosti za poboljšanje kapaciteta za generiranje prihoda. Slično kao i u zapadnoj Europi, nekamatni će prihodi u budućnosti dobiti na važnosti. „U cjelini očekujemo da će bankarski sektor u regiji SIE zadržati profitabilnost u 2015. godini, uz povrat na imovinu usporediv s 2014. godinom, od približno 1,0 posto. Razvoj geopolitičke situacije te promjene u vanjskom okruženju predstavljaju izvor nesigurnosti za naše prognoze. Nenaplativi krediti vjerojatno će i dalje predstavljati izazov u regiji“, smatra Gianni Franco Papa.
 
„Niža cijena nafte je dvosjekli mač. Iako predstavlja jasno opterećenje za rusko gospodarstvo, niža cijena nafte može potaknuti oporavak kupovne moći kućanstava i tvrtki u Europi. Dodatni pozitivni faktori koji mogu utjecati na naše prognoze za 2015. uključuju eskpanzivnu monetarnu politiku Europske središnje banke i domaćih središnjih banaka, kao i obnovljena nastojanja da se postigne viša razina usuglašenostifinancijske regulative među tržištima“, dodaje Carmelina Carluzzo.

SIE 2020.: UniCredit će dodatno ojačati svoju poziciju regionalnog lidera
Uzimajući u obzir današnje zahtjevno gospodarsko okruženje koje se brzo mijenja, UniCredit je pokrenuo posebni program „SIE 2020“ (CEE 2020) kojim traži nove načine generiranja rasta i stvaranja vrijednosti te razvoja poslovanja s klijentima koje će biti otporno na buduće izazove. Podržavajući strateški plan Grupe za razdoblje od 2013. do 2018. godine cilj je uspostaviti odgovarajuće strukture i procese za zdrav i održiv razvoj divizije SIE. „Naše podružnice u srednjoj i istočnoj Europi snažno pridonose profitabilnosti UniCredita, s otprilike trećinom. Namjeravamo dodatno ojačati našu vodeću poziciju u regiji SIE, zadržavajući fokus na dostupnosti klijentima i iskorištavanju prednosti naše široke geografske prisutnosti i stručnosti. Kroz protekle smo godine povećali udio na većini tržišta zahvaljujući stalnim ulaganjima dok se naši konkurenti razdužuju, a isto namjeravamo nastaviti i ubuduće“, napominje Gianni Franco Papa, šef divizije za korporativno i investicijsko bankarstvo i šef divizije SIE.
Tagovi: kreditiranje, slovenske banke, hrvatske banke, UniCredit, Rusija
PROČITAJ I OVO
Brnjac: Premašili smo brojku od 200.000 turista u jednom danu
DOBRE VIJESTI
Brnjac: Premašili smo brojku od 200.000 turista u jednom danu
ZAGREB - Ministrica turizma Nikolina Brnjac na svojoj je Facebook stranici objavila koliko turista trenutno boravi u Hrvatskoj.
CROBEX blizu predpandemijske razine
OPTIMIZAM
CROBEX blizu predpandemijske razine
ANALIZA - Glavni indeks Zagrebačke burze danas bi ponovno mogao napasti razinu od 2000 bodova, iznad koje je posljednji puta bio u veljači 2020. godine.
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
KUPNJA
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
SOLIN - Članica Uprave AD Plastika Višnja Bijelić, temeljem trgovine na Zagrebačkoj burzi, stekla je dana 14. lipnja 2021. godine 500 dionica ADPL ukupne vrijednosti od 96.500 kuna, po prosječnoj cijeni od 193 kune.
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
OPREZ
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
ŠANGAJ - Na azijskim burzama u petak vlada oprez, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar dodatno ojačao nakon procjena čelnika Feda da bi kamate u SAD-u trebalo povećati već u 2023. godini.
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE