GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit: U 2017. sve države regije prvi put nakon krize iskazat će rast BDP-a

UniCredit: U 2017. sve države regije prvi put nakon krize iskazat će rast BDP-a
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2017 / 18:08
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Ekonomsko okruženje u srednjoj i istočnoj Europi1 ostat će ukupno pozitivno. Očekuje se da će u 2017. sve države regije prvi put nakon krize 2008.-2009. iskazati pozitivni rast BDP-a. 

Mnoge od njih pritom će zabilježiti solidne stope rasta od 3% ili više. To je jedan od glavnih zaključaka nedavne studije „Izgledi za bankarski sektor u SIE: regija SIE - pravo mjesto“ koju je izradio UniCreditov Odjel za strateška i korporativna istraživanja. Studija je objavljena povodom Godišnje skupštine i poslovnog foruma EBRD-a 2017. koji se održava u Nicosiji na Cipru od 9. do 11. svibnja. UniCredit je jedan od glavnih partnera Foruma.

Kao odraz šireg povoljnog makroekonomskog okruženja, bankarski sektor u regiji bio je profitabilan2 u 2016. u svim državama prvi put nakon krize 2008.-2009., pri čemu je srednja i istočna Europa u cjelini ostvarila bolje rezultate nego zapadna Europa3, iako unutar regije postoje razlike u profitabilnosti.  Rješavaju se neki od starih problema, što bankarski sektor u regiji postavlja na čvršće temelje. Uočavaju se tri pozitivna obrasca: 1) održiviji model financiranja; 2) niži udio kredita u stranim valutama u kreditima stanovništvu u državama; 3) nastavak poboljšanja kvalitete imovine.

“Srednja i istočna Europa i ostaje zanimljivo mjesto za poslovanje. Stope rasta BDP-a pokazuju dobru dinamiku, a profitabilnost bankarskog sektora i dalje je atraktivna. UniCreditov položaj snažne paneuropske komercijalne banke s vodećim tržišnim udjelima u srednjoj i istočnoj Europi znači da smo dobro pozicionirani za održivi organski rast u regiji, koja ostaje pokretačem rasta za grupu“, rekao je Carlo Vivaldi, direktor UniCreditova Odjela za srednju i istočnu Europu.

„Nedavni događaji, posebno u bankarskom sektoru, predstavljaju dobru osnovu za relativno pozitivne izglede. Očekuje se da će u sljedeće dvije godine (2017.-2018.) gotovo sve države zabilježiti rast kreditiranja, pri čemu će one koje su dosada zaostajale dostići ostale. Očekuje se daljnji pad omjera loših kredita, a profitabilnost bi trebala ostati iznad razina koje se bilježe u zapadnoj Europi“, objašnjava Mauro Giorgio Marrano, koordinator za srednju i istočnu Europu u UniCreditovom Odjelu strateških i korporativnih istraživanja.

Što se inovacija tiče, očekuje se da će digitalno bankarstvo igrati važnu ulogu u regiji. Većina država srednje i istočne Europe ima relativno visoke stope digitalizacije. Iako su one i dalje niže nego u većini naprednih zemalja EU, primjetan je napredak. Regija je stoga dobro mjesto za razvoj inovativnijih načina pružanja bankarskih usluga.
S ukupnom aktivom od 2.600 milijarde eura, UniCredit je vodeća banka u srednjoj i istočnoj Europi.  

Njegova dobro diverzificirana geografska prisutnost osigurava otporne rezultate kroz čitav ciklus. U ukupnoj aktivi UniCreditovog Odjela za srednju i istočnu Europu, na SIE-EU otpada 63%, na Tursku 23%, a na Rusiju 14%.

Tagovi: UniCredit, BDP, ekonomije regije, rast BDP-a
PROČITAJ I OVO
Brnjac: Premašili smo brojku od 200.000 turista u jednom danu
DOBRE VIJESTI
Brnjac: Premašili smo brojku od 200.000 turista u jednom danu
ZAGREB - Ministrica turizma Nikolina Brnjac na svojoj je Facebook stranici objavila koliko turista trenutno boravi u Hrvatskoj.
CROBEX blizu predpandemijske razine
OPTIMIZAM
CROBEX blizu predpandemijske razine
ANALIZA - Glavni indeks Zagrebačke burze danas bi ponovno mogao napasti razinu od 2000 bodova, iznad koje je posljednji puta bio u veljači 2020. godine.
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
KUPNJA
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
SOLIN - Članica Uprave AD Plastika Višnja Bijelić, temeljem trgovine na Zagrebačkoj burzi, stekla je dana 14. lipnja 2021. godine 500 dionica ADPL ukupne vrijednosti od 96.500 kuna, po prosječnoj cijeni od 193 kune.
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
OPREZ
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
ŠANGAJ - Na azijskim burzama u petak vlada oprez, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar dodatno ojačao nakon procjena čelnika Feda da bi kamate u SAD-u trebalo povećati već u 2023. godini.
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE