GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit pogoršao prognozu: U 2012. pad BDP-a od 1 posto

UniCredit pogoršao prognozu: U 2012. pad BDP-a od 1 posto
LOŠIJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2012 / 15:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za Hrvatsku za 2012. godinu u novim su makroekonomskim prognozama UniCredita prognozira pad gospodarske aktivnosti od 1 posto.
Nakon što je potvrđeno da je hrvatsko gospodarstvo u prošloj godini stagniralo, makrooekonomski pokazatelji objavljeni u prvom tromjesečju su ukazali na novi pad gospodarske aktivnosti, napominje se.

"Za 2012. godinu smo dodatno smanjili očekivanja - sada prognoziramo pad gospodarske aktivnosti od 1 posto", rekao je novi glavni ekonomist Zagrebačke banke Hrvoje Dolenec u povodu objave UniCreditovog CEE Quarterly izvještaja za treće tromjesečje 2012. uz poseban osvrt na Hrvatsku kojeg potpisuje Dolenec.

Pojašnjava kako su, uz nepovoljna kretanja u domaćoj potražnji, nepovoljnije prognoze za gospodarstvo u eurozoni i EU dodatno oslabile izglede vanjske potražnje pa se gubi pozitivan utjecaj robne razmjene s inozemstvom na hrvatski BDP u ovoj godini.

Navodi kako su najveći rizici za njihovu prognozu kretanje investicijske aktivnosti i ekonomske aktivnosti u Europi.

No, zato napominju da su nakon formiranja Vlade pokrenuti prvi koraci u procesu fiskalne konsolidacije i oživljavanja investicijske aktivnosti.

Fiskalna konsolidacija uključuje poteze i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani. Uz izmjene u poreznom sustavu koje stabiliziraju javne financije, smanjivanjem doprinosa za zdravstvo primjerice smanjuje se teret za poduzetnike. Sljedeći su korak reforme u javnom sektoru.

Upravo bi oživljavanje investicijske aktivnosti, turizam i reforme u javnom sektoru trebali stvoriti prostor za gospodarski oporavak, pojasnio je Dolenec.

Napominje kako su usporavanje gospodarskog rasta uz povoljnija kretanja u izvozu i turizmu prošlih godina dovele do niske razine deficita bilance plaćanja, a očekuje i ove godine nisku razinu deficita uz prihode od turizma kao glavni pozitivni čimbenik u ostvarivanju tih očekivanja.

No, deficit bilance plaćanja i deficit opće države nepovoljno utječu na vanjski dug, rekao je Dolenec.

"Vlada je jasno ušla u fiskalnu konsolidaciju. Stoga, ostajemo pri prognozi smanjenja proračunskog deficita sa 5,8 posto BDP-a u 2011. na 4,8 posto 2012. i nastavak tih kretanja u sljedećoj godini. Rizici postoje i dalje da neki od koraka u smanjivanju mase plaća, subvencija ili reforme javne uprave ne budu provedeni željenom brzinom pa uz nepovoljnije prognoze kretanja BDP-a prognoziramo smanjenje konzervativnije od planiranog u proračunu", komentirao je izglede fiskalne politike Dolenec uz napomenu da se, uz takva kretanja, nastavljaju pritisci na rast javnog duga.

Napominje kako je vidljiv i utjecaj na rast potrošačkih cijena u ovoj godini s obzirom da se išlo u ispravljanje stvorenog jaza između tržišnih i administrativno uređenih cijena energenata, ali to ne bi trebalo narušiti dugoročniji pogled na kretanje inflacije.

Monetarna politika će ostati nepromijenjena što utječe i na stabilno kretanje tečaja uz očekivano umjereno ljetno jačanje kune, kaže Dolenec u priopćenju iz Zagrebačke banke.

Tagovi: BDP, hrvatski BDP, nezaposlenost, inflacija, eurozona, investicije, Hrvoje Dolenec, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE