GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNESCO dolazi u provjeru stanja povijesne jezgre Dubrovnika

UNESCO dolazi u provjeru stanja povijesne jezgre Dubrovnika
KULTURNA BAŠTINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2014 / 14:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska po prvi puta sudjeluje na 38. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a, kao članica tog odbora, od 15. do 25. lipnja, u Dohi u Kataru gdje je dosad bilo riječi o stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika upisanog na Popis svjetske baštine UNESCO-a.
Iz Ministarstva kulture u priopćenju su izvijestili kako je u izlaganjima predstavnika glavnog tajništva UNESCO-a i ICOMOS-a 17. lipnja postavljeno pitanje hoće li planirana gradnja na platou Srđa i naselja Bosanka ugroziti iznimnu univerzalnu vrijednost upisanog dobra. Veleposlanik Ivo Goldstein na to je rekao kako zahvat na platou Srđa iznad Dubrovnika, planiran Urbanističkim planom, ne zahvaća kulturno dobro na Popisu svjetske baštine, niti njegovu "buffer zonu" te da planirani projekti nisu uopće započeti.

Pozvao je zajedničku misiju Centra za svjetsku baštinu i ICOMOS-a kako bi na licu mjesta utvrdili da obuhvat namjeravanog projekta neće imati negativan utjecaj na iznimnu univerzalnu vrijednost kulturnog dobra upisanog na Popis svjetske baštine.

Nakon toga, u raspravi je sudjelovala većina država članica Odbora i na temelju dokumentacije i dotadašnje rasprave jednoglasno su podržali stajališta hrvatskog izaslanstva. Također više sudionika rasprave pohvalilo je brigu hrvatskih vlasti i stručnjaka u čuvanju baštine.

Slijedom navedenog, države članice odbora smatrale su nepotrebnim spominjanje da bi se Stari Grad Dubrovnik mogao naći na Popisu ugrožene svjetske baštine.

Jednoglasno je usvojena odluka da misija Centra za svjetsku baštinu i ICOMOS-a posjeti Dubrovnik i utvrdi činjenično stanje na dobru, a da nadležne institucije u Hrvatskoj sukcesivno do 1. veljače 2016. dostave dokumentaciju projekta Srđ i Bosanka te Studiju utjecaja na baštinu.

Također, nadležne institucije u RH trebale bi izraditi Plan upravljanja upisanim dobrom Stari Grad Dubrovnik, kao i Strategiju razvoja turizma, s posebnim osvrtom na održivi promet kruzerima.

Goldstein je UNESCO-u zahvalio na dugogodišnjoj suradnji, a posebno na pomoći u poslijeratnoj obnovi Dubrovnika.

Članice Odbora za Svjetsku baštinu UNESCO-a sastaju se jednom godišnje i uz međunarodna stručna tijela raspravljaju mnoge teme iz područja prirodne i kulturne baštine svijeta. Uz raspravu o radu stručnih tijela, provedene i planirane projekte Centra za svjetsku baštinu, raspravlja se o stanjima konzervacije dobara iz cijelog svijeta koja su upisana na Popis svjetske baštine te su utvrđuju smjernice kako da se zaštita i konzervacija dobara dodatno poboljša.

Tagovi: UNESCO, Dubrovnik, kulturna baština, Ivo Goldstein
PROČITAJ I OVO
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na svjetskim tržištima, uz stabilizaciju valuta koje investitori percipiraju rizičnijima, uslijed smirivanja situacije na tržištima obveznica.
Hrvatska je druga najtraženija destinacija TUI-ja u 2021. godini
DESTINACIJE
Hrvatska je druga najtraženija destinacija TUI-ja u 2021. godini
ZAGREB - Prema podacima jednog od najvećih svjetskih turoperatora TUI-ja, po dosadašnjem bukingu programa za 2021. godinu Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu najtraženijih destinacija na tržištu Austrije, izvijestio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču.
HŽ: Počeo remont dionice Podsused Tvornica - Zaprešić
REMONT
HŽ: Počeo remont dionice Podsused Tvornica - Zaprešić
ZAGREB - Zbog remonta je lijevi kolosijek pruge državna granica - Savski Marof - Zagreb Glavni kolodvor zatvoren za promet između kolodvora Podsused Tvornica i Zaprešić do 14. ožujka u ponoć, izvijestile su u ponedjeljak Hrvatske željeznice (HŽ).
Domaćih gostiju samo 10 posto manje nego prije pandemije
SOLIDNO
Domaćih gostiju samo 10 posto manje nego prije pandemije
ZAGREB - Stranci se drže svojih zemalja i na Jadranu su malobrojni, ali naši građani koriste subotu i nedjelju da nekamo otputuju. Protekli vikend jadranski su domaćini ugostili 18.000 turista i sedam tisuća više nego tijekom radnih dana u prethodnom tjednu, piše u ponedjeljak Večernji list.
Cardano je nova zvijezda na kripto nebu
KRIPTOVALUTE
Cardano je nova zvijezda na kripto nebu
PODGORICA - Kraj prošle i početak ove godine donio nam je još jedan bull run na kripto tržištu. Za razliku od predhodnog iz 2017. godine ovaj je osim ogromne tržišne kapitalizacije i prometa novca na burzama donio i nekoliko zanimljivih projekata koji mogu u skorijoj budućnosti promijeniti dosta toga, kazao je crnogorski IT stručnjak Mirko Jovović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE