GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UN: U svijetu je prošle godine proizvedeno 2,3 milijarde tona komunalnog otpada

UN: U svijetu je prošle godine proizvedeno 2,3 milijarde tona komunalnog otpada
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 08:48
Autor: SEEbiz
NEW YORK - U svijetu je prošle godine proizvedeno 2,3 milijarde tona komunalnog otpada, a do 2050. ta će se količina povećati za dvije trećine, upozorili su Ujedinjeni narodi ovog tjedna na predstavljanju novog izvješća.

Također su zabrinuti zbog posljedica koje neodgovarajuće gospodarenje otpadom ima na zdravlje ljudi, okoliš i gospodarstvo.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, prema izvješću Programa UN-a za okoliš (UNEP), količina onečišćenja bez hitne akcije porast će na 3,8 milijardi tona do 2050. godine, a prema projekcijama najveći porast bit će u regije koje koriste odlaganje otpada na odlagalištima i spaljivanje.

Prema prognozama UNEP-a, ekonomski teret gospodarenja otpadom gotovo će se udvostručiti. Uzimajući u obzir "skrivene troškove" zbog onečišćenja okoliša, utjecaja na ljudsko zdravlje i klimatskih promjena, oni će do 2050. dosegnuti 640 milijardi dolara godišnje, dok će 2020. godine iznositi 361 milijardu dolara.

„Stvaranje otpada neraskidivo je povezano s rastom bruto društvenog proizvoda. Mnoga brzorastuća gospodarstva tako se bore s teretom brzog rasta otpada", rekla je izvršna direktorica UNEP-a Inger Andersen kada su objavljeni podaci istraživanja.

"Nalazi ovog izvješća pokazuju da se svijet hitno mora prebaciti na pristup nultog otpada, uz istovremeno poboljšanje gospodarenja otpadom kako bi se spriječilo značajno onečišćenje, emisije stakleničkih plinova i negativni utjecaji na ljudsko zdravlje", istaknuli su iz glavna autorica izvješća, Zoe Lenkiewicz.

Prema izvješću, istraživanje pokazuje da svake godine do milijun ljudi umre od bolesti povezanih s nepravilnim gospodarenjem otpadom. Među bolestima su navedeni proljev, malarija, bolesti srca i rak.

Nepravilno zbrinjavanje otpada može dovesti do ulaska opasnih kemikalija u tlo, vodu i zrak, što može uzrokovati dugotrajnu i potencijalno nepopravljivu štetu biljkama i životinjama, negativno utjecati na biološku raznolikost, oštetiti čitave ekosustave i ući u ljudski prehrambeni lanac.

Svjetska odlagališta otpada također su veliki izvor emisije stakleničkog plina metana koji se oslobađa razgradnjom organskog otpada poput ostataka hrane, a prijevoz i obrada smeća pridonose emisiji ugljičnog dioksida koji također zagrijava planet.

Kako prenosi AFP, izvješće UNEP-a pogoršalo je najnovije prognoze stvaranja otpada iz izvješća Svjetske banke iz 2018. Njegovi autori procjenjuju da će svijet do 2050. proizvoditi 3,4 milijarde tona otpada godišnje.

Zbog neprimjerenih postupaka uklanjanja otpadaka mogu u tlu, u vodi i zraku pristati nevarne kemikalije, što može izazvati dugoročnu i potencijalno nepopravljivu štetu biljkama i životinjama, negativno utjecati na biotsku raznolikost, škoduje cjelokupnom ekosustavu i ulazi u prehranjevalni lanac ljudi.

Svetovna odlagališča odpadkov tako je i glavni vir emisije toplogrednog plina metana, koji se spušta pri razgrajevanju organskih odpadkova, kao što su ostanci hrane, prevoz i predelava smeti pa doprinosta izpustu ogljikovog dioksida, koji upravo tako segreva planet.

U izvješću UNEP-a je prema izvješću AFP-a objavljena zadnja prognoza glede nastajanja otpadaka iz izvješća Svjetske banke iz leta 2018. Njegovi autori ocijenili su da je svijet do 2050. godine proizveo 3,4 milijarde tona otpadaka u godini.

Tagovi: otpad, komunalni otpad
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST u fokusu investitora
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je optimizam na Zagrebačku burzu.
Ukrajinske investicije u Hrvatskoj prijetnja i za europske peradare
PERADARSTVO
Ukrajinske investicije u Hrvatskoj prijetnja i za europske peradare
BRUXELLES - Na konferenciji u Bruxellesu, predstavnik hrvatskih peradara Dražen Čurila upozorio je na prijetnju tradicionalnom uzgoju peradi u Hrvatskoj.
Villeroy: Naftne neizvjesnosti neće zaustaviti lipanjsko rezanje kamata
JASNA PORUKA
Villeroy: Naftne neizvjesnosti neće zaustaviti lipanjsko rezanje kamata
FRANKFURT - Europska središnja banka neće biti pokolebana od prvog smanjenja kamata u lipnju zbog neizvjesnosti cijena nafte, rekao je član Upravnog vijeća Francois Villeroy de Galhau.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta oporavila su se od rasprodaje u petak jer ulagači ovaj tjedan traže svježe podatke iz Kine, Japana i Južne Koreje.
Zadar je pun turista u predsezoni
PREDSEZONA
Zadar je pun turista u predsezoni
ZADAR - Turistička predsezona u punom je jeku. Zadar je već tjednima pun turista, koji su svih ovih dana mogli uživati u lijepom vremenu, pa čak i kupanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE