GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro i pokopan dr. Krunoslav Pranjić

Umro i pokopan dr. Krunoslav Pranjić
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2015 / 17:42
Autor: Jurica Ilić
ZAGREB - U Zagrebu je u petak, 8. svibnja 2015. godine, u 85. godini života, umro dr. Krunoslav Pranjić, profesor emeritus, dugogodišnji profesor i osnivač Katedre za stilistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Pokop dr. Krunoslava Pranjića  obavljen je  u Zagrebu, u utorak, 12. svibnja 2015. godine na groblju Mirogoj.

Ne bi u ovoj vijesti bilo ničeg spornog, da vijest o smrti velikog profesora, kojeg obožavaju generacije studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta nije do nas došla poput ilegalnog šapta, od prijatelja do prijatelja. Informaciju je u ponedjeljak objavio zenicablog.com, a još u utorak praktično nitko od kolega, a o medijima da i ne govorimo, nije znao za smrt uglednog kolege, čak ni nakon pogreba na Mirogoju.

Krunoslav Pranjić rođen je u Zenici, 7. siječnja 1931. godine. Bio je jedan od maturanata u prvoj generaciji zeničkih gimnazijalaca.

Po završetku gimnazije odlazi na studij u Zagreb gdje, na Filozofskom fakultetu, završava Studij za južnoslavenske jezike i književnost.Od 1956. radio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kao asistent, zatim docent, te izvanredni i od 1982. redoviti profesor. Doktorirao je 1967. godine radom Jezik i stil Matoševe pripovjedačke proze, a 1975. godine na matičnom fakultetu utemeljio je Katedru za stilistiku i bio na njenom čelu sve do odlaska u mirovinu 2001. godine,kada je umirovljen kao professor emeritus. Također, predavao je hrvatski jezik i književnost na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyju (1968–69), te na Sveučilištu u Amsterdamu (1976–77. i 1992–93) , piše između ostaloga u informaciji koja je kružila danas među prijateljima, bivšim studentima i poštovateljima.

Objavio je pet knjiga od kojih su dvije bile i sveučilišni  udžbenici.  Prevodio je s ruskog, francuskog i engleskog jezika. Povodom smrti dr. Krunoslava Pranjića u Općoj biblioteci u Zenici postavljena je izložba knjiga koje je napisao, preveo ili uredio Krunoslav Pranjić.

U porukama se od dr. Pranjića njegovi studenti opraštaju ovakvim riječima: "Posljednji pozdrav velikanu, divnom čovjeku i superprofesoru Krunoslavu PRANJIĆU, ili samo "laka mu zemlja"... ali i "jedan od najvećih - i posljednjih - bard hrvatskoga jezikoslovlja...  "O njemu imam samo lijepa sjećanja"... "To je bio profesor i pol!!! to je akademik, to je čovjek!!" ili samo; "Zbogom stari prijatelju!"

Kako nekrolozi među najsuhoparnijim pismenim formama, nadajmo se da nas profesor Pranjić kao autoritet za stilistiku, neće odozgo mrko pogledati, zbog ovih nekoliko prethodnih rečenica.

Tagovi: Krunoslav Pranjić, Filozofski fakultet, Katedra za stilistiku
PROČITAJ I OVO
Poljoprivredna bruto proizvodnja u 2019. povećana za 3,2 posto
RAST
Poljoprivredna bruto proizvodnja u 2019. povećana za 3,2 posto
ZAGREB - Fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u Hrvatskoj je u 2019. u odnosu na godinu prije porastao za 3,2 posto, što je rezultat rasta stočne proizvodnje, dok je biljna proizvodnja zabilježila pad, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zagrebačka burza: Nikakav promet, turistička izdanja u fokusu
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Nikakav promet, turistička izdanja u fokusu
ZAGREB - U vrlo skromnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u srijedu prijepodne indeksi Crobexi stagniraju, jer investitori nemaju smjernica, a do 11 sati trgovano je tek s 10 izdanja.
New York Times uvrstio Hrvatsku na popis otvorenih zemalja za američke građane
DOBRE VIJESTI
New York Times uvrstio Hrvatsku na popis otvorenih zemalja za američke građane
NEW YORK - Renomirani američki dnevni list čiju web stranicu mjesečno posjećuje preko 400 milijuna čitatelja, The New York Times, uvrstio je Hrvatsku na popis otvorenih zemalja za američke građane, izvijestila je Ina Rodin, direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku.
Grčka ukinula aviosaobraćaj sa Srbijom do 15. jula
POTEZI
Grčka ukinula aviosaobraćaj sa Srbijom do 15. jula
BEOGRAD - Grčka je u utorak obustavila aviosaobraćaj sa Srbijom do 15. jula, potvrdio je direktor YUTA Aleksandar Seničić i dodao da su shodno toj odluci otkazani i čarter letovi za Grčku.
Od ožujka nema kružnih putovanja stranih brodova u Jadranu
KRUZERI
Od ožujka nema kružnih putovanja stranih brodova u Jadranu
ZAGREB - Krstarenja stranih brodova po hrvatskom Jadranu od ožujka ove godine zbog pandemije Covid-19 uopće nema, a i svih 15 ostvarenih u prvih pet mjeseci na Jadranu bila su od siječnja do kraja ožujka, što je 91,2 posto manje nego u 2019., podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE