GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro Alexander Shulgin, "kum ecstasyja"

Umro Alexander Shulgin,
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2014 / 20:44
Autor: ;i:3;s:10:
LONDON - Kemičar Alexander Shulgin umro je u 89. godini života od raka jetre, objavila je njegova obitelj.
Shulgin je nadimak "kum ecstasyja" zaradio tako što je doradio i testirao kemijski spoj danas poznat kao eecstasy ili MDMA. Zadovoljan rezultatom vlastitog testiranja, Shulgin je predstavio spoj psihologu Leu Zeffu, a ostalo je povijest.

Shulgin je studirao organsku kemiju na Harvardu, a nakon povratka iz američke mornarice poslije Drugog svjetskog rata doktorirao je biokemiju na Sveučilištu California.

Na početku svoje karijere radio je za kompaniju Dow Chemical gdje je razvio prvi biorazgradivi pesticid. No, u tom periodu počeo je i eksperimentiranje sa psihoaktivnim spojevima.

Lijekove koje je razvijao testirao je na sebi te pozivao manji broj prijatelja da mu se pridruže u "degustiranju". Do 1960. godine razvio je i testirao stotine "preparata".

Nakon što je napustio kompaniju Dow, nastavio je sa svojim eksperimentima, ali je radio i kao profesor na sveučilištima.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća razvio je novu metodu sintetiziranja i svijetu predstavio MDMA, najčišći oblik ecstasyja. Inače kemijski spoj MDMA je još 1912. godine patentirala farmaceutska kompanija Merck, ali učinak nije bio istražen na ljudima.

Testiranje je započeo Shulgin, najprije na sebi, a zatim je svoj recept predstavio prijatelju i terapeutu Leu Zeffu koji je koristio manje doze ecstasyja u svojoj praksi, a ubrzo se pročulo o efektima te droge koja je najprije predstavljena psiholozima diljem SAD-a.
Tagovi: Alexander Shulgin, ecstasy, MDMA, Dow Chemical
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE