GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umjetna gnojiva bilježe rekordno poskupljenje

Umjetna gnojiva bilježe rekordno poskupljenje
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2022 / 08:36
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U trenutku kada gotovo sve poskupljuje, a godišnja inflacija dosegla 11 posto, čini se da je najveći skok cijena bio kod goriva i energenata koji su poskupjeli za dobru trećinu i više.

No to nije točno, u posljednjih godinu dana statistički su najviše porasle cijene gnojiva i poboljšivača tla, koje su čak 2,7 puta više nego godinu prije, pokazuju posljednji podaci Sursa.

Cijene gnojiva za slovenske proizvođače znatno su poskupjele od energenata i maziva (za 35,2 posto) i stočne hrane (za 33,1 posto), a posljedice se već osjećaju u poskupljenju hrane. Dušična, fosforna i kalijeva mineralna gnojiva, koja su ove godine rekordno skupa, važno su sredstvo unaprjeđenja i povećanja poljoprivredne proizvodnje hrane, a njihovo kretanje cijena ima svoje uzroke i posljedice. Jedan od ključnih uzroka je, naravno, ruska invazija na Ukrajinu, koja je ograničila proizvodnju, ali i poremetila trgovinske tokove s tri proizvođača, Rusijom, Ukrajinom i Bjelorusijom, piše Svet kapitala.

To je značajno smanjilo ponudu i izazvalo neravnotežu na tržištu. Rusija je prošle godine bila najveći svjetski izvoznik gnojiva s udjelom većim od 12 posto na svjetskom tržištu, a istodobno je s četvrtinskim udjelom bila i važan dobavljač gnojiva Sloveniji. Dodatne poremećaje na tržištu izazvala je i odluka Kine, inače daleko najvećeg svjetskog proizvođača, da privremeno zamrzne izvoz gnojiva kako bi zaštitila vlastitu poljoprivredu.

No, s druge strane, globalna potražnja za gnojivima naglo je porasla, budući da su glavni potrošači (Kina, SAD, Brazil, Indija itd.) nakon pandemije povećali proizvodnju nekih strateških usjeva, posebice soje, koja je vrlo rasipna. u pogledu gnojiva. Istodobno su jako porasli i troškovi proizvodnje jer je riječ o energetski zahtjevnoj industriji koja dosta ovisi o cijeni plina, ugljena i ostalih energenata. To se posebno odnosi na dušična gnojiva, u kojima je prirodni plin jedna od važnih komponenti. Osim toga, brodski i drugi međunarodni transporti gnojiva poskupili su posljednjih mjeseci zbog skupljih energenata. Kombinacija ovih čimbenika dovela je do naglog rasta cijena, što je povećalo troškove poljoprivredne proizvodnje, a time i značajno pridonijelo također rekordno visokim cijenama usjeva i hrane.

Cijene gnojiva bile su prilično zasoljene već prošle godine, dakle i prije ruske invazije, a analitičari predviđaju da će vjerojatno još dugo ostati visoke. Zbog želje zemalja za samodostatnošću, skupe hrane, posljedica suše i smanjene poljoprivredne proizvodnje potražnja za dušičnim, fosfornim i kalijevim gnojivima ostat će rekordna. Osim toga, dugoročno mogu pridonijeti i skupi energenti, nedostatak prirodnog plina i nastavak gospodarskih sankcija protiv Rusije i Bjelorusije, posebice u pogledu uvoza potaše, kalijeve soli koja je jedna od ključnih komponenti gnojiva. više cijene gnojiva. Inače, Rusija može bez problema prodati svoja gnojiva drugdje, posebice u Indiju i Brazil, koji su najveći uvoznici na svijetu.

Tagovi: umjetna gnojiva, hrana, energija, nafta, cijene hrane, inflacija
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE