GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umjetna gnojiva bilježe rekordno poskupljenje

Umjetna gnojiva bilježe rekordno poskupljenje
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2022 / 08:36
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U trenutku kada gotovo sve poskupljuje, a godišnja inflacija dosegla 11 posto, čini se da je najveći skok cijena bio kod goriva i energenata koji su poskupjeli za dobru trećinu i više.

No to nije točno, u posljednjih godinu dana statistički su najviše porasle cijene gnojiva i poboljšivača tla, koje su čak 2,7 puta više nego godinu prije, pokazuju posljednji podaci Sursa.

Cijene gnojiva za slovenske proizvođače znatno su poskupjele od energenata i maziva (za 35,2 posto) i stočne hrane (za 33,1 posto), a posljedice se već osjećaju u poskupljenju hrane. Dušična, fosforna i kalijeva mineralna gnojiva, koja su ove godine rekordno skupa, važno su sredstvo unaprjeđenja i povećanja poljoprivredne proizvodnje hrane, a njihovo kretanje cijena ima svoje uzroke i posljedice. Jedan od ključnih uzroka je, naravno, ruska invazija na Ukrajinu, koja je ograničila proizvodnju, ali i poremetila trgovinske tokove s tri proizvođača, Rusijom, Ukrajinom i Bjelorusijom, piše Svet kapitala.

To je značajno smanjilo ponudu i izazvalo neravnotežu na tržištu. Rusija je prošle godine bila najveći svjetski izvoznik gnojiva s udjelom većim od 12 posto na svjetskom tržištu, a istodobno je s četvrtinskim udjelom bila i važan dobavljač gnojiva Sloveniji. Dodatne poremećaje na tržištu izazvala je i odluka Kine, inače daleko najvećeg svjetskog proizvođača, da privremeno zamrzne izvoz gnojiva kako bi zaštitila vlastitu poljoprivredu.

No, s druge strane, globalna potražnja za gnojivima naglo je porasla, budući da su glavni potrošači (Kina, SAD, Brazil, Indija itd.) nakon pandemije povećali proizvodnju nekih strateških usjeva, posebice soje, koja je vrlo rasipna. u pogledu gnojiva. Istodobno su jako porasli i troškovi proizvodnje jer je riječ o energetski zahtjevnoj industriji koja dosta ovisi o cijeni plina, ugljena i ostalih energenata. To se posebno odnosi na dušična gnojiva, u kojima je prirodni plin jedna od važnih komponenti. Osim toga, brodski i drugi međunarodni transporti gnojiva poskupili su posljednjih mjeseci zbog skupljih energenata. Kombinacija ovih čimbenika dovela je do naglog rasta cijena, što je povećalo troškove poljoprivredne proizvodnje, a time i značajno pridonijelo također rekordno visokim cijenama usjeva i hrane.

Cijene gnojiva bile su prilično zasoljene već prošle godine, dakle i prije ruske invazije, a analitičari predviđaju da će vjerojatno još dugo ostati visoke. Zbog želje zemalja za samodostatnošću, skupe hrane, posljedica suše i smanjene poljoprivredne proizvodnje potražnja za dušičnim, fosfornim i kalijevim gnojivima ostat će rekordna. Osim toga, dugoročno mogu pridonijeti i skupi energenti, nedostatak prirodnog plina i nastavak gospodarskih sankcija protiv Rusije i Bjelorusije, posebice u pogledu uvoza potaše, kalijeve soli koja je jedna od ključnih komponenti gnojiva. više cijene gnojiva. Inače, Rusija može bez problema prodati svoja gnojiva drugdje, posebice u Indiju i Brazil, koji su najveći uvoznici na svijetu.

Tagovi: umjetna gnojiva, hrana, energija, nafta, cijene hrane, inflacija
PROČITAJ I OVO
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE